Składniki
4 łyżki
1 sztuka
2 łyżki
1 szklanka
1 sztuka
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wsypać proszek ziemniaczany z torebki fixu. Dolać 1 i 4/5 szklanki zimnej wody. Dokładnie wymieszać rozcierając grudki. Zostawić pod przykryciem na 10 minut.
Krok 2
Blat lub stolnicę posypać mąką - wyłożyć masę na kopytka . Podzielić na kawałki. Uformować wałeczki i kroić na kluski ( wielkość wg upodobania ).
Krok 3
Nastawić w garnku osoloną wodę na gotowanie kopytek. Wrzucać na wrzącą wodę i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia.
Krok 4
-Wyjmować łyżka cedzakową.
Krok 5
-W małym rondelku rozgrzać masło. Wsypać koperek i zasmażyć go. Posypać 2 płaskimi łyżkami mąki. Zamieszać . Rozprowadzić szklanką wody i śmietanką.
Krok 6
Wrzucić rozkruszony bulion warzywny .Zagotować mieszając na małym gazie. Podawać polane sosem koperkowym , udekorowane gałązkami koperku z surówką . Mogą być dodatkiem do gotowanych pulpetów , mięs gotowanych , jajek na twardo w sosie koperkowym itp - lub samodzielnym daniem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcej