Kopytka z sosem koperkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kopytka z sosem koperkowym

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

1

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

2 łyżki

1 szklanka

1 szklanka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wsypać proszek ziemniaczany z torebki fixu. Dolać 1 i 4/5 szklanki zimnej wody. Dokładnie wymieszać rozcierając grudki. Zostawić pod przykryciem na 10 minut.

Kopytka z sosem koperkowym - Krok 1

Krok 2

Blat lub stolnicę posypać mąką - wyłożyć masę na kopytka . Podzielić na kawałki. Uformować wałeczki i kroić na kluski ( wielkość wg upodobania ).

Kopytka z sosem koperkowym - Krok 2

Krok 3

Nastawić w garnku osoloną wodę na gotowanie kopytek. Wrzucać na wrzącą wodę i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia.

Kopytka z sosem koperkowym - Krok 3

Krok 4

-Wyjmować łyżka cedzakową.

Kopytka z sosem koperkowym - Krok 4

Krok 5

-W małym rondelku rozgrzać masło. Wsypać koperek i zasmażyć go. Posypać 2 płaskimi łyżkami mąki. Zamieszać . Rozprowadzić szklanką wody i śmietanką.

Kopytka z sosem koperkowym - Krok 5

Krok 6

Wrzucić rozkruszony bulion warzywny .Zagotować mieszając na małym gazie. Podawać polane sosem koperkowym , udekorowane gałązkami koperku z surówką . Mogą być dodatkiem do gotowanych pulpetów , mięs gotowanych , jajek na twardo w sosie koperkowym itp - lub samodzielnym daniem.

Kopytka z sosem koperkowym - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kopytka z sosem koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kopytka z sosem koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kopytka z sosem koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kopytka z sosem koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kopytka z sosem koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kopytka z sosem koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kopytka z sosem koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej