
Składniki
4 łyżki
1 sztuka
2 łyżki
1 szklanka
1 sztuka
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wsypać proszek ziemniaczany z torebki fixu. Dolać 1 i 4/5 szklanki zimnej wody. Dokładnie wymieszać rozcierając grudki. Zostawić pod przykryciem na 10 minut.

Krok 2
Blat lub stolnicę posypać mąką - wyłożyć masę na kopytka . Podzielić na kawałki. Uformować wałeczki i kroić na kluski ( wielkość wg upodobania ).

Krok 3
Nastawić w garnku osoloną wodę na gotowanie kopytek. Wrzucać na wrzącą wodę i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia.

Krok 4
-Wyjmować łyżka cedzakową.

Krok 5
-W małym rondelku rozgrzać masło. Wsypać koperek i zasmażyć go. Posypać 2 płaskimi łyżkami mąki. Zamieszać . Rozprowadzić szklanką wody i śmietanką.

Krok 6
Wrzucić rozkruszony bulion warzywny .Zagotować mieszając na małym gazie. Podawać polane sosem koperkowym , udekorowane gałązkami koperku z surówką . Mogą być dodatkiem do gotowanych pulpetów , mięs gotowanych , jajek na twardo w sosie koperkowym itp - lub samodzielnym daniem.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej

































