Kopytka z sosem koperkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kopytka z sosem koperkowym

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

3

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

52 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

1 szklanka

1 sztuka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wsypać proszek ziemniaczany z torebki fixu. Dolać 1 i 4/5 szklanki zimnej wody. Dokładnie wymieszać rozcierając grudki. Zostawić pod przykryciem na 10 minut.

Kopytka z sosem koperkowym - Krok 1

Krok 2

Blat lub stolnicę posypać mąką - wyłożyć masę na kopytka . Podzielić na kawałki. Uformować wałeczki i kroić na kluski ( wielkość wg upodobania ).

Kopytka z sosem koperkowym - Krok 2

Krok 3

Nastawić w garnku osoloną wodę na gotowanie kopytek. Wrzucać na wrzącą wodę i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia.

Kopytka z sosem koperkowym - Krok 3

Krok 4

-Wyjmować łyżka cedzakową.

Kopytka z sosem koperkowym - Krok 4

Krok 5

-W małym rondelku rozgrzać masło. Wsypać koperek i zasmażyć go. Posypać 2 płaskimi łyżkami mąki. Zamieszać . Rozprowadzić szklanką wody i śmietanką.

Kopytka z sosem koperkowym - Krok 5

Krok 6

Wrzucić rozkruszony bulion warzywny .Zagotować mieszając na małym gazie. Podawać polane sosem koperkowym , udekorowane gałązkami koperku z surówką . Mogą być dodatkiem do gotowanych pulpetów , mięs gotowanych , jajek na twardo w sosie koperkowym itp - lub samodzielnym daniem.

Kopytka z sosem koperkowym - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kopytka z sosem koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kopytka z sosem koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kopytka z sosem koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kopytka z sosem koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kopytka z sosem koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kopytka z sosem koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kopytka z sosem koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kopytka z sosem koperkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej