Sałatka z komosą, suszonymi pomidorami, bobem i rzodkiewką
NOWY PRZEPIS
łatwe
16 osób zapisało

Składniki
500 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
200 gramów
1 sztuka
250 gramów
1 sztuka
1 pęczek
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piec do 150 stopni. Pomidory pokrój na ćwiartki i ułóż ba blaszce z piekarnika skórką do dołu. Skrop oliwą, dopraw szczyptą soli i podsuszaj w piecu przez ok 30 minut.
Krok 2
W tym czasie cebulę oraz czosnek posiekaj. Podsmaż w rondlu. Jak zrobią się szkliste dodaj komosę i smaż jeszcze 1 minutę. Następnie wlej 600ml wody, dodaj kostkę Knorr i gotuj powoli ok 8-10 minut aż komosą będzie miękka. Odlej nadmiar płynu i odstaw komosę do ostudzenia.
Krok 3
Wyciśnij sok z limonki i wymieszaj go z dwiema łyżkami oliwy oraz sosem sałatkowym Knorr.
Krok 4
Awokado przekrój na pół, pozbądź się pestki i wyjmij miąższ za pomocą łyżki. Pokrój w większe kawałki.
Krok 5
W dużej misce połącz ugotowaną komosę, awokado, podsuszone pomidory (wraz z sokiem powstałym w trakcie pieczenia) oraz sosem Knorr. Dodaj rozmrożony bób i rzodkiewkę (pokrojoną w dowolne kawałki), porwane listki bazylii, lekko wymieszaj i od razu podawaj.

Dobra rada:
Komosę możesz zastąpić inną kaszą lub ryżej. Dodaj do sałatki pikantne przyprawy.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z komosą, suszonymi pomidorami, bobem i rzodkiewką
Przepisów na smakowite sałatki nigdy za wiele. Stanowią fantastyczny dodatek do dań głównych, można jeść je solo, zabierać ze sobą na wynos albo podawać podczas imprez. Po dokładkę sałatki z komosą ryżową i warzywami będą sięgać nie tylko wegetarianie i weganie.
Dla kogo? Nie trzeba szczególnie kombinować, by sałatka z komosy spełniała wszystkie oczekiwania zwolenników diet roślinnych. Wystarczy wybierać naturalne składniki, o które nietrudno niezależnie od pory roku.
Na jaką okazję? Sałatkę z komosą ryżową potraktujcie jako pełen warzywnych dodatków lunch. Nie ma w niej gęstych, ciężkich sosów, więc nie musicie martwić się o wygodę transportu i jedzenia. Szczelny lunch box to wszystko, czego potrzebujecie.
Czy wiesz, że? Komosa ryżowa pochodzi z Ameryki Południowej. W Europie i Stanach Zjednoczonych zainteresowanie wzbudziła na początku XXI wieku.
Dla urozmaicenia: Komosę możesz zastąpić inną kaszą lub ryżem. Do sałatki pasują pikantne przyprawy.



































