Sałatka z komosą, suszonymi pomidorami, bobem i rzodkiewką
NOWY PRZEPIS
łatwe
16 osób zapisało

Składniki
500 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
200 gramów
1 sztuka
250 gramów
1 sztuka
1 pęczek
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piec do 150 stopni. Pomidory pokrój na ćwiartki i ułóż ba blaszce z piekarnika skórką do dołu. Skrop oliwą, dopraw szczyptą soli i podsuszaj w piecu przez ok 30 minut.
Krok 2
W tym czasie cebulę oraz czosnek posiekaj. Podsmaż w rondlu. Jak zrobią się szkliste dodaj komosę i smaż jeszcze 1 minutę. Następnie wlej 600ml wody, dodaj kostkę Knorr i gotuj powoli ok 8-10 minut aż komosą będzie miękka. Odlej nadmiar płynu i odstaw komosę do ostudzenia.
Krok 3
Wyciśnij sok z limonki i wymieszaj go z dwiema łyżkami oliwy oraz sosem sałatkowym Knorr.
Krok 4
Awokado przekrój na pół, pozbądź się pestki i wyjmij miąższ za pomocą łyżki. Pokrój w większe kawałki.
Krok 5
W dużej misce połącz ugotowaną komosę, awokado, podsuszone pomidory (wraz z sokiem powstałym w trakcie pieczenia) oraz sosem Knorr. Dodaj porwane listki bazylii, lekko wymieszaj i od razu podawaj.

Dobra rada:
Komosę możesz zastąpić inną kaszą lub ryżej. Dodaj do sałatki pikantne przyprawy.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z komosą, suszonymi pomidorami, bobem i rzodkiewką
Przepisów na smakowite sałatki nigdy za wiele. Stanowią fantastyczny dodatek do dań głównych, można jeść je solo, zabierać ze sobą na wynos albo podawać podczas imprez. Po dokładkę sałatki z komosą ryżową i warzywami będą sięgać nie tylko wegetarianie i weganie.
Dla kogo? Nie trzeba szczególnie kombinować, by sałatka z komosy spełniała wszystkie oczekiwania zwolenników diet roślinnych. Wystarczy wybierać naturalne składniki, o które nietrudno niezależnie od pory roku.
Na jaką okazję? Sałatkę z komosą ryżową potraktujcie jako pełen warzywnych dodatków lunch. Nie ma w niej gęstych, ciężkich sosów, więc nie musicie martwić się o wygodę transportu i jedzenia. Szczelny lunch box to wszystko, czego potrzebujecie.
Czy wiesz, że? Komosa ryżowa pochodzi z Ameryki Południowej. W Europie i Stanach Zjednoczonych zainteresowanie wzbudziła na początku XXI wieku.
Dla urozmaicenia: Komosę możesz zastąpić inną kaszą lub ryżem. Do sałatki pasują pikantne przyprawy.