
Składniki
null
4 łyżki
0.5 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
250 gramów
1 sztuka
300 gramów
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bez wypucz w wodzie. Śliwki podziel na połówki i usuń pestki. Usuń z gruszek gniazda i pokrój na małe kawałki.
Krok 2
Zagotuj sok porzeczkowy z cukrem.
Krok 3
Dodaj bez, śliwki, skórkę z cytryny, cynamon i goździk. Kiedy zawrze gotuj jeszcze 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie odstaw do przestudzenia.
Krok 4
Wyjmij z zupy goździki, cynamon i skórkę z cytryny.
Krok 5
Przygotuj pianki. Zagotuj wodę. Ubij białka z cukrem.
Krok 6
Pianę kładź na wodę i pozostaw garnek przykryty na ogniu na około 3 minuty.
Krok 7
Pianki odwróć i zostaw na kolejne 3 minuty. Po tym czasie wyjmij pianki cedzakową łyżką i podawaj z zupą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej



























