
Składniki
null
4 łyżki
0.5 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
250 gramów
1 sztuka
300 gramów
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bez wypucz w wodzie. Śliwki podziel na połówki i usuń pestki. Usuń z gruszek gniazda i pokrój na małe kawałki.
Krok 2
Zagotuj sok porzeczkowy z cukrem.
Krok 3
Dodaj bez, śliwki, skórkę z cytryny, cynamon i goździk. Kiedy zawrze gotuj jeszcze 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie odstaw do przestudzenia.
Krok 4
Wyjmij z zupy goździki, cynamon i skórkę z cytryny.
Krok 5
Przygotuj pianki. Zagotuj wodę. Ubij białka z cukrem.
Krok 6
Pianę kładź na wodę i pozostaw garnek przykryty na ogniu na około 3 minuty.
Krok 7
Pianki odwróć i zostaw na kolejne 3 minuty. Po tym czasie wyjmij pianki cedzakową łyżką i podawaj z zupą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej