Zupa mleczna po staropolsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa mleczna po staropolsku

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 litra

30 gramów

80 gramów

80 gramów

250 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Migdały sparz wrzącą wodą, obierz ze skórki i zetrzyj.

Krok 2

Chleb pokrój w drobną kostkę, polej masłem i wysusz w piekarniku.

Krok 3

Żółtka utrzyj z cukrem.

Krok 4

Mleko zagotuj i powoli wlej do żółtek, wymieszaj.

Krok 5

Polej grzanki, dodaj migdały, dopraw do smaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa mleczna po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa mleczna po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa mleczna po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa mleczna po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa mleczna po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa mleczna po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa mleczna po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej