Zupa mleczna po staropolsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa mleczna po staropolsku

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

3

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 litra

30 gramów

80 gramów

80 gramów

250 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Migdały sparz wrzącą wodą, obierz ze skórki i zetrzyj.

Krok 2

Chleb pokrój w drobną kostkę, polej masłem i wysusz w piekarniku.

Krok 3

Żółtka utrzyj z cukrem.

Krok 4

Mleko zagotuj i powoli wlej do żółtek, wymieszaj.

Krok 5

Polej grzanki, dodaj migdały, dopraw do smaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa mleczna po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa mleczna po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa mleczna po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa mleczna po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa mleczna po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa mleczna po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa mleczna po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa mleczna po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
9 osób ogląda przepis:
Cynamonki
czas przygotowania
180 min.
stopień trudności

średnie

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej