Ratatuj z pieczonymi warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ratatuj z pieczonymi warzywami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

49 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

50 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wyciśnij sok z cytryny, posiekaj bazylię.

Krok 2

Włóż całe warzywa do nagrzanego do 190 ° C piekarnika. Usuń cebulę i czosnek po 20 minutach. Bakłażana i cukinię pozostaw na dodatkowe 10 minut.

Krok 3

Pozostaw gorące warzywa do ostygnięcia, a następnie pokrój w kostkę o długości 2 cm. Czosnek rozetrzyj na pastę. W garnku z szerokim dnem usmaż wszystkie składniki na gorącym oleju, dodaj pomidory z puszki, ketchup. Dopraw solą i udekoruj bazylią.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ratatuj z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ratatuj z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ratatuj z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ratatuj z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ratatuj z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ratatuj z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ratatuj z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ratatuj z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ratatuj z pieczonymi warzywamiRatatuj z pieczonymi warzywami

Można zachwycać się swojskim leczo, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by poznawać kolejne sposoby na apetyczne podanie warzyw na gorąco. Ratatuj wywodzi się z kuchni francuskiej. Choć słynie ona z wykwintności, przepis na warzywną potrawę nie jest skomplikowany. Dzięki pieczeniu warzywa zyskują jeszcze głębszy smak i aromat. Najlepiej będzie sprawdzić to w praktyce.

Dla kogo?

Uważacie, że warzyw nigdy dość? Ratatuj z pieczonymi warzywami zacznie pojawiać się na waszych stołach naprawdę często. Piękne, kolorowe danie przekona do jedzenia jarzyn nawet największego uparciucha.

Na jaką okazję?

W przepisie znajdziecie takie przysmaki jak bakłażan, cukinia i pomidory, więc korzystajcie z ich potencjału, kiedy są najsmaczniejsze. Ratatuj z pieczonymi warzywami to idealny sposób na letni obiad lub kolację.

Czy wiesz, że?

Potrawa bywa nazywana prowansalskim gulaszem warzywnym. Za jej ojczyznę uznaje się Niceę, położoną na Lazurowym Wybrzeżu.

Dla urozmaicenia:

Ratatuj serwowany jest w charakterze samodzielnego jarskiego dania głównego. Można je potraktować jako dodatek do makaronu, kaszy lub mięs.