Ratatuj z pieczonymi warzywami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

0

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

50 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wyciśnij sok z cytryny, posiekaj bazylię.

Krok 2

Włóż całe warzywa do nagrzanego do 190 ° C piekarnika. Usuń cebulę i czosnek po 20 minutach. Bakłażana i cukinię pozostaw na dodatkowe 10 minut.

Krok 3

Pozostaw gorące warzywa do ostygnięcia, a następnie pokrój w kostkę o długości 2 cm. Czosnek rozetrzyj na pastę. W garnku z szerokim dnem usmaż wszystkie składniki na gorącym oleju, dodaj pomidory z puszki, ketchup. Dopraw solą i udekoruj bazylią.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ratatuj z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ratatuj z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ratatuj z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ratatuj z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ratatuj z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ratatuj z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ratatuj z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ratatuj z pieczonymi warzywamiRatatuj z pieczonymi warzywami

Można zachwycać się swojskim leczo, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by poznawać kolejne sposoby na apetyczne podanie warzyw na gorąco. Ratatuj wywodzi się z kuchni francuskiej. Choć słynie ona z wykwintności, przepis na warzywną potrawę nie jest skomplikowany. Dzięki pieczeniu warzywa zyskują jeszcze głębszy smak i aromat. Najlepiej będzie sprawdzić to w praktyce.

Dla kogo?

Uważacie, że warzyw nigdy dość? Ratatuj z pieczonymi warzywami zacznie pojawiać się na waszych stołach naprawdę często. Piękne, kolorowe danie przekona do jedzenia jarzyn nawet największego uparciucha.

Na jaką okazję?

W przepisie znajdziecie takie przysmaki jak bakłażan, cukinia i pomidory, więc korzystajcie z ich potencjału, kiedy są najsmaczniejsze. Ratatuj z pieczonymi warzywami to idealny sposób na letni obiad lub kolację.

Czy wiesz, że?

Potrawa bywa nazywana prowansalskim gulaszem warzywnym. Za jej ojczyznę uznaje się Niceę, położoną na Lazurowym Wybrzeżu.

Dla urozmaicenia:

Ratatuj serwowany jest w charakterze samodzielnego jarskiego dania głównego. Można je potraktować jako dodatek do makaronu, kaszy lub mięs.