
Składniki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
SZASZŁYKI ORIENTALNE są żółciutkie, bo dodałem do nich kurkumę. To złośliwa przyprawa: jeśli kogoś nie lubisz, wystarczy, że delikatnie maźniesz go po twarzy palcem zanurzonym w tym żółtym proszku. Zapewniam cię, że przez tydzień się nie domyje!
Krok 2
Namocz w wodzie (przez 20 minut) drewniane szpadki do szaszłyków, inaczej spalą się w trakcie grillowania. Zrób marynatę: wymieszaj czosnek, sok z cytryny i oliwę. Gdy powstanie emulsja, dodaj kardamon i przyprawę 5 smaków oraz kurkumę. Mięso natrzyj solą i pieprzem, włóż do marynaty. Przykryj folią i wstaw na 2 godziny do lodówki. Zamarynowane mięso ponadziewaj w harmonijkę na namoczone szpadki do szaszłyków. Upiecz na grillu, co jakiś czas skrapiając marynatą. W tym czasie wymieszaj składniki sosu jogurtowego. Podawaj do szaszłyków.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcej