Szaszłyki orientalne przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki orientalne

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

SZASZŁYKI ORIENTALNE są żółciutkie, bo dodałem do nich kurkumę. To złośliwa przyprawa: jeśli kogoś nie lubisz, wystarczy, że delikatnie maźniesz go po twarzy palcem zanurzonym w tym żółtym proszku. Zapewniam cię, że przez tydzień się nie domyje!

Krok 2

Namocz w wodzie (przez 20 minut) drewniane szpadki do szaszłyków, inaczej spalą się w trakcie grillowania. Zrób marynatę: wymieszaj czosnek, sok z cytryny i oliwę. Gdy powstanie emulsja, dodaj kardamon i przyprawę 5 smaków oraz kurkumę. Mięso natrzyj solą i pieprzem, włóż do marynaty. Przykryj folią i wstaw na 2 godziny do lodówki. Zamarynowane mięso ponadziewaj w harmonijkę na namoczone szpadki do szaszłyków. Upiecz na grillu, co jakiś czas skrapiając marynatą. W tym czasie wymieszaj składniki sosu jogurtowego. Podawaj do szaszłyków.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki orientalne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki orientalne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki orientalne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki orientalne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki orientalne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki orientalne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki orientalne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki orientalne - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
6 osób ogląda przepis:
Chłodnik na botwince
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Świeże truskawki pojawiają się na straganach na przełomie maja i czerwca. Czerwone, słodkie, soczyste i pachnące latem owoce są prawdziwą gratką dla wielu smakoszy.

Czytaj więcej

Bób to smaczne i coraz bardziej popularne warzywo, które warto dodawać do wielu dań i jeść niezależnie od pory roku. Jak ugotować bób i z czym go podawać? Sprawdź!

Czytaj więcej