Mięsne kulki z krewetkami po wietnamsku przepis – Zobacz na przepisy.pl

Mięsne kulki z krewetkami po wietnamsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

148 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
140 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

64 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

167 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

15 sztuk

500 gramów

1 opakowanie

1 puszka

3 łyżki

12 sztuk

3 łyżki

1 łyżeczka

2 sztuki

3 sztuki

3 łyżki

0.33 szklanki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szalotkę pokrój w piórka, posiekaj kolendrę i pędy bambusa. Imbir obierz i zetrzyj na tarce, drobno posiekaj dymkę i jedną trawę cytrynową. Krewetki drobno poszatkuj.

Mięsne kulki z krewetkami po wietnamsku - Krok 1

Krok 2

W dużej misce wymieszaj krewetki, mięso mielone, pędy bambusa, kolendrę, dymkę, imbir, pastę chili, olej sezamowy, 3 łyżki przyprawy Knorr i sos sojowy.

Mięsne kulki z krewetkami po wietnamsku - Krok 2

Krok 3

Wszystko razem dobrze wyrób, aż masa zrobi się kleista. Wokół trawy cytrynowej uformuj podłużne „cygara” z mięsa. Uważaj, aby dobrze przylegały do kłącza trawy. Delikatnie posmaruj je z wierzchu olejem.

Mięsne kulki z krewetkami po wietnamsku - Krok 3

Krok 4

Mięsne kulki grilluj bezpośrednio na ruszcie, często obracając je wokół własnej osi. Podawaj ze słodkim sosem chili.

Mięsne kulki z krewetkami po wietnamsku - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do tych szaszłyków możesz wybrać dowolny sos, np. słodki sos sojowy.

2

Opinie o przepisie

  • Sławomir Ryterski

    Sławomir Ryterski , 06.08.2017

    pyszne jedzenie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Ryterski

    Sławomir Ryterski , 06.08.2017

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mięsne kulki z krewetkami po wietnamsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mięsne kulki z krewetkami po wietnamsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mięsne kulki z krewetkami po wietnamsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mięsne kulki z krewetkami po wietnamsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mięsne kulki z krewetkami po wietnamsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mięsne kulki z krewetkami po wietnamsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mięsne kulki z krewetkami po wietnamsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mięsne kulki z krewetkami po wietnamskuMięsne kulki z krewetkami po wietnamsku

Jeśli lubisz połączenie mięsa i owoców morza, przygotuj mięsne kulki z krewetkami po wietnamsku. To proste danie o orientalnym charakterze będzie świetnym urozmaiceniem przyjęć przy grillu. Mielone mięso wieprzowe połącz w nim z krewetkami tygrysimi. Dodaj też orientalne przyprawy, takie jak: imbir, trawa cytrynowa, kolendra, pasta chili czy olej sezamowy, dodający potrawom lekko orzechowego posmaku. Pomimo dużej ilości składników, wszystkie tworzą bardzo udane, wyważone połączenie smaków pikantnych, słodkich oraz kwaśnych. Wyrób z mięsa, owoców morza i przypraw jednolitą masę. Formowanie jej w kulki ułatwisz sobie, jeśli wcześniej zwilżysz dłonie chłodną wodą. Grilluj mięso, obracając je od czasu do czasu, aż delikatnie się zarumieni. Mięsne kulki z krewetkami podawaj z różnymi sosami, na przykład chili – pasować będą także salsy, również w wersji owocowej, z mango czy ananasem. Przygotowywanie smacznych potraw z naszymi przepisami jest naprawdę proste – przekonaj się. Cenimy Twoją opinię – podziel się nią w komentarzu.