Mięsne kulki z krewetkami po wietnamsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mięsne kulki z krewetkami po wietnamsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
153 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
140 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

67 osób wydrukowało

Pobierz pdf

183 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

15 sztuk

500 gramów

1 opakowanie

1 puszka

3 łyżki

12 sztuk

3 łyżki

1 łyżeczka

2 sztuki

3 sztuki

3 łyżki

0.33 szklanki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szalotkę pokrój w piórka, posiekaj kolendrę i pędy bambusa. Imbir obierz i zetrzyj na tarce, drobno posiekaj dymkę i jedną trawę cytrynową. Krewetki drobno poszatkuj.

Mięsne kulki z krewetkami po wietnamsku - Krok 1

Krok 2

W dużej misce wymieszaj krewetki, mięso mielone, pędy bambusa, kolendrę, dymkę, imbir, pastę chili, olej sezamowy, 3 łyżki przyprawy Knorr i sos sojowy.

Mięsne kulki z krewetkami po wietnamsku - Krok 2

Krok 3

Wszystko razem dobrze wyrób, aż masa zrobi się kleista. Wokół trawy cytrynowej uformuj podłużne „cygara” z mięsa. Uważaj, aby dobrze przylegały do kłącza trawy. Delikatnie posmaruj je z wierzchu olejem.

Mięsne kulki z krewetkami po wietnamsku - Krok 3

Krok 4

Mięsne kulki grilluj bezpośrednio na ruszcie, często obracając je wokół własnej osi. Podawaj ze słodkim sosem chili.

Mięsne kulki z krewetkami po wietnamsku - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do tych szaszłyków możesz wybrać dowolny sos, np. słodki sos sojowy.

2

Opinie o przepisie

  • Sławomir Ryterski

    Sławomir Ryterski , 06.08.2017

    pyszne jedzenie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Ryterski

    Sławomir Ryterski , 06.08.2017

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mięsne kulki z krewetkami po wietnamsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mięsne kulki z krewetkami po wietnamsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mięsne kulki z krewetkami po wietnamsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mięsne kulki z krewetkami po wietnamsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mięsne kulki z krewetkami po wietnamsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mięsne kulki z krewetkami po wietnamsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mięsne kulki z krewetkami po wietnamsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mięsne kulki z krewetkami po wietnamsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mięsne kulki z krewetkami po wietnamskuMięsne kulki z krewetkami po wietnamsku

Jeśli lubisz połączenie mięsa i owoców morza, przygotuj mięsne kulki z krewetkami po wietnamsku. To proste danie o orientalnym charakterze będzie świetnym urozmaiceniem przyjęć przy grillu. Mielone mięso wieprzowe połącz w nim z krewetkami tygrysimi. Dodaj też orientalne przyprawy, takie jak: imbir, trawa cytrynowa, kolendra, pasta chili czy olej sezamowy, dodający potrawom lekko orzechowego posmaku. Pomimo dużej ilości składników, wszystkie tworzą bardzo udane, wyważone połączenie smaków pikantnych, słodkich oraz kwaśnych. Wyrób z mięsa, owoców morza i przypraw jednolitą masę. Formowanie jej w kulki ułatwisz sobie, jeśli wcześniej zwilżysz dłonie chłodną wodą. Grilluj mięso, obracając je od czasu do czasu, aż delikatnie się zarumieni. Mięsne kulki z krewetkami podawaj z różnymi sosami, na przykład chili – pasować będą także salsy, również w wersji owocowej, z mango czy ananasem. Przygotowywanie smacznych potraw z naszymi przepisami jest naprawdę proste – przekonaj się. Cenimy Twoją opinię – podziel się nią w komentarzu.