Mięsne kulki z krewetkami po wietnamsku
łatwe
167 osób zapisało
Składniki
15 sztuk
500 gramów
1 opakowanie
1 puszka
3 łyżki
12 sztuk
3 łyżki
1 łyżeczka
2 sztuki
3 sztuki
3 łyżki
0.33 szklanki
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szalotkę pokrój w piórka, posiekaj kolendrę i pędy bambusa. Imbir obierz i zetrzyj na tarce, drobno posiekaj dymkę i jedną trawę cytrynową. Krewetki drobno poszatkuj.
Krok 2
W dużej misce wymieszaj krewetki, mięso mielone, pędy bambusa, kolendrę, dymkę, imbir, pastę chili, olej sezamowy, 3 łyżki przyprawy Knorr i sos sojowy.
Krok 3
Wszystko razem dobrze wyrób, aż masa zrobi się kleista. Wokół trawy cytrynowej uformuj podłużne „cygara” z mięsa. Uważaj, aby dobrze przylegały do kłącza trawy. Delikatnie posmaruj je z wierzchu olejem.
Krok 4
Mięsne kulki grilluj bezpośrednio na ruszcie, często obracając je wokół własnej osi. Podawaj ze słodkim sosem chili.
Dobra rada:
Do tych szaszłyków możesz wybrać dowolny sos, np. słodki sos sojowy.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Mięsne kulki z krewetkami po wietnamsku
Jeśli lubisz połączenie mięsa i owoców morza, przygotuj mięsne kulki z krewetkami po wietnamsku. To proste danie o orientalnym charakterze będzie świetnym urozmaiceniem przyjęć przy grillu. Mielone mięso wieprzowe połącz w nim z krewetkami tygrysimi. Dodaj też orientalne przyprawy, takie jak: imbir, trawa cytrynowa, kolendra, pasta chili czy olej sezamowy, dodający potrawom lekko orzechowego posmaku. Pomimo dużej ilości składników, wszystkie tworzą bardzo udane, wyważone połączenie smaków pikantnych, słodkich oraz kwaśnych. Wyrób z mięsa, owoców morza i przypraw jednolitą masę. Formowanie jej w kulki ułatwisz sobie, jeśli wcześniej zwilżysz dłonie chłodną wodą. Grilluj mięso, obracając je od czasu do czasu, aż delikatnie się zarumieni. Mięsne kulki z krewetkami podawaj z różnymi sosami, na przykład chili – pasować będą także salsy, również w wersji owocowej, z mango czy ananasem. Przygotowywanie smacznych potraw z naszymi przepisami jest naprawdę proste – przekonaj się. Cenimy Twoją opinię – podziel się nią w komentarzu.