Mięsne kulki z krewetkami po wietnamsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mięsne kulki z krewetkami po wietnamsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
153 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
140 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

67 osób wydrukowało

Pobierz pdf

183 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

15 sztuk

500 gramów

1 opakowanie

1 puszka

3 łyżki

12 sztuk

3 łyżki

1 łyżeczka

2 sztuki

3 sztuki

3 łyżki

0.33 szklanki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szalotkę pokrój w piórka, posiekaj kolendrę i pędy bambusa. Imbir obierz i zetrzyj na tarce, drobno posiekaj dymkę i jedną trawę cytrynową. Krewetki drobno poszatkuj.

Mięsne kulki z krewetkami po wietnamsku - Krok 1

Krok 2

W dużej misce wymieszaj krewetki, mięso mielone, pędy bambusa, kolendrę, dymkę, imbir, pastę chili, olej sezamowy, 3 łyżki przyprawy Knorr i sos sojowy.

Mięsne kulki z krewetkami po wietnamsku - Krok 2

Krok 3

Wszystko razem dobrze wyrób, aż masa zrobi się kleista. Wokół trawy cytrynowej uformuj podłużne „cygara” z mięsa. Uważaj, aby dobrze przylegały do kłącza trawy. Delikatnie posmaruj je z wierzchu olejem.

Mięsne kulki z krewetkami po wietnamsku - Krok 3

Krok 4

Mięsne kulki grilluj bezpośrednio na ruszcie, często obracając je wokół własnej osi. Podawaj ze słodkim sosem chili.

Mięsne kulki z krewetkami po wietnamsku - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do tych szaszłyków możesz wybrać dowolny sos, np. słodki sos sojowy.

2

Opinie o przepisie

  • Sławomir Ryterski

    Sławomir Ryterski , 06.08.2017

    pyszne jedzenie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Ryterski

    Sławomir Ryterski , 06.08.2017

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mięsne kulki z krewetkami po wietnamsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mięsne kulki z krewetkami po wietnamsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mięsne kulki z krewetkami po wietnamsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mięsne kulki z krewetkami po wietnamsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mięsne kulki z krewetkami po wietnamsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mięsne kulki z krewetkami po wietnamsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mięsne kulki z krewetkami po wietnamsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mięsne kulki z krewetkami po wietnamsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mięsne kulki z krewetkami po wietnamskuMięsne kulki z krewetkami po wietnamsku

Jeśli lubisz połączenie mięsa i owoców morza, przygotuj mięsne kulki z krewetkami po wietnamsku. To proste danie o orientalnym charakterze będzie świetnym urozmaiceniem przyjęć przy grillu. Mielone mięso wieprzowe połącz w nim z krewetkami tygrysimi. Dodaj też orientalne przyprawy, takie jak: imbir, trawa cytrynowa, kolendra, pasta chili czy olej sezamowy, dodający potrawom lekko orzechowego posmaku. Pomimo dużej ilości składników, wszystkie tworzą bardzo udane, wyważone połączenie smaków pikantnych, słodkich oraz kwaśnych. Wyrób z mięsa, owoców morza i przypraw jednolitą masę. Formowanie jej w kulki ułatwisz sobie, jeśli wcześniej zwilżysz dłonie chłodną wodą. Grilluj mięso, obracając je od czasu do czasu, aż delikatnie się zarumieni. Mięsne kulki z krewetkami podawaj z różnymi sosami, na przykład chili – pasować będą także salsy, również w wersji owocowej, z mango czy ananasem. Przygotowywanie smacznych potraw z naszymi przepisami jest naprawdę proste – przekonaj się. Cenimy Twoją opinię – podziel się nią w komentarzu.