Mięsne kulki z krewetkami po wietnamsku
łatwe
181 osób zapisało

Składniki
15 sztuk
500 gramów
1 opakowanie
1 puszka
3 łyżki
12 sztuk
3 łyżki
1 łyżeczka
2 sztuki
3 sztuki
3 łyżki
0.33 szklanki
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szalotkę pokrój w piórka, posiekaj kolendrę i pędy bambusa. Imbir obierz i zetrzyj na tarce, drobno posiekaj dymkę i jedną trawę cytrynową. Krewetki drobno poszatkuj.

Krok 2
W dużej misce wymieszaj krewetki, mięso mielone, pędy bambusa, kolendrę, dymkę, imbir, pastę chili, olej sezamowy, 3 łyżki przyprawy Knorr i sos sojowy.

Krok 3
Wszystko razem dobrze wyrób, aż masa zrobi się kleista. Wokół trawy cytrynowej uformuj podłużne „cygara” z mięsa. Uważaj, aby dobrze przylegały do kłącza trawy. Delikatnie posmaruj je z wierzchu olejem.

Krok 4
Mięsne kulki grilluj bezpośrednio na ruszcie, często obracając je wokół własnej osi. Podawaj ze słodkim sosem chili.


Dobra rada:
Do tych szaszłyków możesz wybrać dowolny sos, np. słodki sos sojowy.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do karkówki z grilla Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Mięsne kulki z krewetkami po wietnamsku
Jeśli lubisz połączenie mięsa i owoców morza, przygotuj mięsne kulki z krewetkami po wietnamsku. To proste danie o orientalnym charakterze będzie świetnym urozmaiceniem przyjęć przy grillu. Mielone mięso wieprzowe połącz w nim z krewetkami tygrysimi. Dodaj też orientalne przyprawy, takie jak: imbir, trawa cytrynowa, kolendra, pasta chili czy olej sezamowy, dodający potrawom lekko orzechowego posmaku. Pomimo dużej ilości składników, wszystkie tworzą bardzo udane, wyważone połączenie smaków pikantnych, słodkich oraz kwaśnych. Wyrób z mięsa, owoców morza i przypraw jednolitą masę. Formowanie jej w kulki ułatwisz sobie, jeśli wcześniej zwilżysz dłonie chłodną wodą. Grilluj mięso, obracając je od czasu do czasu, aż delikatnie się zarumieni. Mięsne kulki z krewetkami podawaj z różnymi sosami, na przykład chili – pasować będą także salsy, również w wersji owocowej, z mango czy ananasem. Przygotowywanie smacznych potraw z naszymi przepisami jest naprawdę proste – przekonaj się. Cenimy Twoją opinię – podziel się nią w komentarzu.