Idealna pizza to nie tylko perfekcyjny spód, ale również umiejętnie skomponowane dodatki. Jak zrobić pizzę? Przeczytaj porady i zobacz inspiracje na przygotowanie jej trzech popularnych wariantów.
Pizza margarita
Aby przygotować smaczną pizzę, zastanów się nad doborem odpowiednich składników. Często najprostsze rozwiązania są najlepsze, czego przykładem jest popularna margarita. Nie składa się z wielu dodatków, a mimo to smakuje bardzo dobrze. Podstawą każdej pizzy jest ciasto. Starannie zagnieć wszystkie produkty potrzebne do wyrobienia spodu, następnie odstaw go do lodówki. Skrop delikatnie wodą, dzięki czemu nie będzie wysychał. Po kilkunastu minutach wyjmij ciasto i odstaw je do czasu, aż wyrośnie. Przygotuj sos, w którym powinny pojawić się odpowiednie przyprawy, takie jak pieprz czy oregano. Kiedy ciasto wyrośnie, uformuj z niego okrągły placek i posmaruj sosem pomidorowym. Czas na dodatki do pizzy. Ułóż na przemian plastry świeżych pomidorów, mozzarelli i dodaj przyprawy. Tak przygotowaną umieść w piekarniku i piecz przez kilkanaście minut. Gotową pizzę serwuj ze świeżymi listkami bazylii. Pizza margarita to doskonały sposób na pyszną kolację.
Pizza di fungi
Kolejnym wariantem przyrządzenia pizzy jest podanie jej z grzybami, cebulą i serem. Aby przygotować smaczne danie, użyj takiego, który odpowiednio się roztopi, czyli np. mozzarelli i parmezanu, ale oprócz nich sprawdzą się również gouda lub cheddar. Przygotuj pizzę di fungi, wyrób ciasto według wcześniejszych wskazówek i posmaruj je aromatycznym sosem pomidorowym z dużą ilością ziół. Pora dodać składniki – ciasto posyp startym serem, ułóż pokrojoną w piórka cebulę, następnie pokrój grzyby w plastry. Rekomenduje się pieczarki, jednak połączenie ich z kurkami i borowikami przyniesie interesujący efekt smakowy. Tak przygotowany spód włóż do piekarnika i piecz przez kilkanaście minut. Pizzę di fungi podawaj bezpośrednio po upieczeniu.
Pizza capricciosa
Jak zrobić pizzę, która będzie idealna? Nie zapomnij o dobraniu do niej dipów. Uniwersalnym, odpowiednim do prawie każdego rodzaju pizzy, jest dip czosnkowy. Do jego przygotowania będą Ci potrzebne: czosnek (świeży i granulowany), śmietana i majonez, który nada sosowi odpowiednią konsystencję. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Tak przygotowanym sosem polej pizzę capricciosę. Przyrządź ciasto i sos pomidorowy, a następnie dodaj pieczarki, szynkę (parmeńską lub zwykłą) oraz oliwki: zielone i czarne dla lepszego efektu wizualnego. Włóż do piekarnika na kilkanaście minut, a po wyjęciu posmaruj dipem czosnkowym. Pizza capricciosa sprawdzi się na obiad, ale będzie też odpowiednia na smaczną kolację.
Jak zrobić pizzę? Sposobów jest wiele, jednak powyższe porady i inspiracje pomogą Ci przygotować wyjątkowo pyszne danie. Smacznego!
Komentarze (0)