Sos hoisin – do czego? Jak zrobić i co to jest?

Jak stosować słodko-ostry sos hoisin? Do czego go dodawać, żeby w pełni wykorzystać potencjał tego produktu? Sprawdź, jak zrobić sos hoisin i jak go poprawnie stosować.

Sos hoisin – do czego pasuje?

Orientalny sos hoisin jest popularnie używany do potraw z ryżu i makaronu, ale też do chińskich sajgonek. Ten słodko-ostry sos z pasty sojowej, słodkich ziemniaków i sezamu świetnie sprawdza się też do pieczonej wieprzowiny, np. żeberek, oraz do kultowej kaczki po pekińsku. Sos hoisin możecie dodawać również do innych potraw kuchni japońskiej oraz chińskiej – sprawdzi się zarówno do dań z wołowiną i wieprzowiną, jak i do białego mięsa, a nawet do ryb czy owoców morza.

Sos hoisin – co to jest i jak powstaje?

Z czego powstaje sos hoisin? Jak zrobić go we własnej kuchni? Hoisin cechuje się czerwonobrązowym kolorem i gęstą konsystencją, dzięki czemu łatwo stosować go do przekąsek i dań obiadowych. Gęsty sos hoisin wywodzący się z kuchni chińskiej kiedyś był przygotowywany z soi i śliwek, ale dzisiaj powstaje już z użyciem innych składników, często z sosu sojowego, masła orzechowego, octu, miodu i przypraw, a także dodatku czosnku i pieprzu. Składniki miesza się do idealnego połączenia i przelewa do małych miseczek, w których maczane są kąski potraw.

Sos hoisin można stosować zamiennie z sosem sojowym, rybnym i ostrygowym. Z dodatkiem tego sosu doskonale udają się faszerowane warzywa, dania jednogarnkowe i marynaty do mięs. Hoisin doskonale sprawdzi się też do dań z ryżem i makaronem.