Szynka duszona w sosie maślano - winno - musztardowym
łatwe
24 osoby zapisały

Składniki
3 sztuki
6 sztuk
3 sztuki
1.5 łyżeczki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
3 sztuki
2 sztuki
3 łyżeczki
0.5 łyżeczki
300 mililitrów
3 łyżki
1 kilogram
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso - najlepiej zwarty kawałek mało poprzerastany - umyj, osusz i pokrój w plastry grubości ok. 2 cm. Cebule i czosnek obierz, posiekaj.
Krok 2
Na patelni rozgrzej mocno masło klarowane, 2 łyżki, partiami obsmaż mięso, przełóż do rondla. Na patelnię dodaj pozostałą łyżkę masłą, podsmaż na nim cebulę i czosnek, przełóż do mięsa.
Krok 3
Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz mielony czarny. Dodaj także musztardę, bulionetki i wlej wino. Duś mięso pod przykryciem ok. 1,5 godziny aż będzie miękkie.
Krok 4
Gdy mięso będzie już miękkie postaraj się wyłowić ziarenka ziele i liście. Do sosu dodaj miód i pieprz ziołowy.
Krok 5
Masło zwykłe, miękkie, utrzyj z mąką na papkę i dodaj do sosu. Gotuj delikatnie mieszając aż się rozpuści i sos zgęstnieje.
Krok 6
Podawaj najlepiej z kładzionymi kluseczkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej