Szynka duszona w sosie maślano - winno - musztardowym

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 sztuki

3 sztuki

3 łyżeczki

1 łyżeczka

300 mililitrów

3 łyżki

1 łyżeczka

1.5 łyżeczki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

3 sztuki

6 sztuk

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso - najlepiej zwarty kawałek mało poprzerastany - umyj, osusz i pokrój w plastry grubości ok. 2 cm. Cebule i czosnek obierz, posiekaj.

Krok 2

Na patelni rozgrzej mocno masło klarowane, 2 łyżki, partiami obsmaż mięso, przełóż do rondla. Na patelnię dodaj pozostałą łyżkę masłą, podsmaż na nim cebulę i czosnek, przełóż do mięsa.

Krok 3

Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz mielony czarny. Dodaj także musztardę, bulionetki i wlej wino. Duś mięso pod przykryciem ok. 1,5 godziny aż będzie miękkie.

Krok 4

Gdy mięso będzie już miękkie postaraj się wyłowić ziarenka ziele i liście. Do sosu dodaj miód i pieprz ziołowy.

Krok 5

Masło zwykłe, miękkie, utrzyj z mąką na papkę i dodaj do sosu. Gotuj delikatnie mieszając aż się rozpuści i sos zgęstnieje.

Krok 6

Podawaj najlepiej z kładzionymi kluseczkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szynka duszona w sosie maślano - winno - musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szynka duszona w sosie maślano - winno - musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szynka duszona w sosie maślano - winno - musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szynka duszona w sosie maślano - winno - musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szynka duszona w sosie maślano - winno - musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szynka duszona w sosie maślano - winno - musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szynka duszona w sosie maślano - winno - musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Nigiri-sushi
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej