Szynka duszona w sosie maślano - winno - musztardowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szynka duszona w sosie maślano - winno - musztardowym

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 sztuki

3 sztuki

3 łyżeczki

1 łyżeczka

300 mililitrów

3 łyżki

1 łyżeczka

1.5 łyżeczki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

3 sztuki

6 sztuk

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso - najlepiej zwarty kawałek mało poprzerastany - umyj, osusz i pokrój w plastry grubości ok. 2 cm. Cebule i czosnek obierz, posiekaj.

Krok 2

Na patelni rozgrzej mocno masło klarowane, 2 łyżki, partiami obsmaż mięso, przełóż do rondla. Na patelnię dodaj pozostałą łyżkę masłą, podsmaż na nim cebulę i czosnek, przełóż do mięsa.

Krok 3

Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz mielony czarny. Dodaj także musztardę, bulionetki i wlej wino. Duś mięso pod przykryciem ok. 1,5 godziny aż będzie miękkie.

Krok 4

Gdy mięso będzie już miękkie postaraj się wyłowić ziarenka ziele i liście. Do sosu dodaj miód i pieprz ziołowy.

Krok 5

Masło zwykłe, miękkie, utrzyj z mąką na papkę i dodaj do sosu. Gotuj delikatnie mieszając aż się rozpuści i sos zgęstnieje.

Krok 6

Podawaj najlepiej z kładzionymi kluseczkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szynka duszona w sosie maślano - winno - musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szynka duszona w sosie maślano - winno - musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szynka duszona w sosie maślano - winno - musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szynka duszona w sosie maślano - winno - musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szynka duszona w sosie maślano - winno - musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szynka duszona w sosie maślano - winno - musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szynka duszona w sosie maślano - winno - musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szynka duszona w sosie maślano - winno - musztardowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Kotlety pożarskie
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej