Szynka duszona w sosie maślano - winno - musztardowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szynka duszona w sosie maślano - winno - musztardowym

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 sztuki

3 sztuki

3 łyżeczki

1 łyżeczka

300 mililitrów

3 łyżki

1 łyżeczka

1.5 łyżeczki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

3 sztuki

6 sztuk

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso - najlepiej zwarty kawałek mało poprzerastany - umyj, osusz i pokrój w plastry grubości ok. 2 cm. Cebule i czosnek obierz, posiekaj.

Krok 2

Na patelni rozgrzej mocno masło klarowane, 2 łyżki, partiami obsmaż mięso, przełóż do rondla. Na patelnię dodaj pozostałą łyżkę masłą, podsmaż na nim cebulę i czosnek, przełóż do mięsa.

Krok 3

Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz mielony czarny. Dodaj także musztardę, bulionetki i wlej wino. Duś mięso pod przykryciem ok. 1,5 godziny aż będzie miękkie.

Krok 4

Gdy mięso będzie już miękkie postaraj się wyłowić ziarenka ziele i liście. Do sosu dodaj miód i pieprz ziołowy.

Krok 5

Masło zwykłe, miękkie, utrzyj z mąką na papkę i dodaj do sosu. Gotuj delikatnie mieszając aż się rozpuści i sos zgęstnieje.

Krok 6

Podawaj najlepiej z kładzionymi kluseczkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szynka duszona w sosie maślano - winno - musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szynka duszona w sosie maślano - winno - musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szynka duszona w sosie maślano - winno - musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szynka duszona w sosie maślano - winno - musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szynka duszona w sosie maślano - winno - musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szynka duszona w sosie maślano - winno - musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szynka duszona w sosie maślano - winno - musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szynka duszona w sosie maślano - winno - musztardowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej