Szynka duszona w sosie maślano - winno - musztardowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szynka duszona w sosie maślano - winno - musztardowym

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 sztuki

3 sztuki

3 łyżeczki

1 łyżeczka

300 mililitrów

3 łyżki

1 łyżeczka

1.5 łyżeczki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

3 sztuki

6 sztuk

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso - najlepiej zwarty kawałek mało poprzerastany - umyj, osusz i pokrój w plastry grubości ok. 2 cm. Cebule i czosnek obierz, posiekaj.

Krok 2

Na patelni rozgrzej mocno masło klarowane, 2 łyżki, partiami obsmaż mięso, przełóż do rondla. Na patelnię dodaj pozostałą łyżkę masłą, podsmaż na nim cebulę i czosnek, przełóż do mięsa.

Krok 3

Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz mielony czarny. Dodaj także musztardę, bulionetki i wlej wino. Duś mięso pod przykryciem ok. 1,5 godziny aż będzie miękkie.

Krok 4

Gdy mięso będzie już miękkie postaraj się wyłowić ziarenka ziele i liście. Do sosu dodaj miód i pieprz ziołowy.

Krok 5

Masło zwykłe, miękkie, utrzyj z mąką na papkę i dodaj do sosu. Gotuj delikatnie mieszając aż się rozpuści i sos zgęstnieje.

Krok 6

Podawaj najlepiej z kładzionymi kluseczkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szynka duszona w sosie maślano - winno - musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szynka duszona w sosie maślano - winno - musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szynka duszona w sosie maślano - winno - musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szynka duszona w sosie maślano - winno - musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szynka duszona w sosie maślano - winno - musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szynka duszona w sosie maślano - winno - musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szynka duszona w sosie maślano - winno - musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szynka duszona w sosie maślano - winno - musztardowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej