Rozmarynowy gulasz z kurkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rozmarynowy gulasz z kurkami

Autor: yobada

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

500 gramów

3 sztuki

2 sztuki

3 ziarna

5 sztuk

200 mililitrów

2 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wołowinę zanurzamy w mleku na kilka godzin (dzięki temu mięso zmięknie). 4 cebule kroimy w piórka. Podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Kiedy zmięknie dorzucamy do niej mięso smażymy przez kilka minut aż wołowina "puści soki". Przykrywamy i dusimy razem z bulionem na bazie bulionetki wołowej Knorr na mniejszym ogniu przez ok. 20 minut od czasu do czasu mieszając. Na osobnej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy na nie pozostałą cebulę. Po kilku minutach dodajemy kurki. Smażymy przez ok. 10 minut. Podsmażone na maśle grzyby dodajemy do gulaszu. Dodajemy śmietankę, doprawiamy drobno posiekanym rozmarynem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi, solą oraz pieprzem. Gotujemy pod przykryciem przez ok. pół godziny lub do czasu aż mięso i kurki będą miękkie. Podajemy z sałatą i ziemniakami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rozmarynowy gulasz z kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rozmarynowy gulasz z kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rozmarynowy gulasz z kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rozmarynowy gulasz z kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rozmarynowy gulasz z kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rozmarynowy gulasz z kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rozmarynowy gulasz z kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rozmarynowy gulasz z kurkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej