Rozmarynowy gulasz z kurkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rozmarynowy gulasz z kurkami

Autor: yobada

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

500 gramów

3 sztuki

2 sztuki

3 ziarna

5 sztuk

200 mililitrów

2 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wołowinę zanurzamy w mleku na kilka godzin (dzięki temu mięso zmięknie). 4 cebule kroimy w piórka. Podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Kiedy zmięknie dorzucamy do niej mięso smażymy przez kilka minut aż wołowina "puści soki". Przykrywamy i dusimy razem z bulionem na bazie bulionetki wołowej Knorr na mniejszym ogniu przez ok. 20 minut od czasu do czasu mieszając. Na osobnej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy na nie pozostałą cebulę. Po kilku minutach dodajemy kurki. Smażymy przez ok. 10 minut. Podsmażone na maśle grzyby dodajemy do gulaszu. Dodajemy śmietankę, doprawiamy drobno posiekanym rozmarynem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi, solą oraz pieprzem. Gotujemy pod przykryciem przez ok. pół godziny lub do czasu aż mięso i kurki będą miękkie. Podajemy z sałatą i ziemniakami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rozmarynowy gulasz z kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rozmarynowy gulasz z kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rozmarynowy gulasz z kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rozmarynowy gulasz z kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rozmarynowy gulasz z kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rozmarynowy gulasz z kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rozmarynowy gulasz z kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rozmarynowy gulasz z kurkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć!

Czytaj więcej

Swoim kształtem przypomina najpiękniejszy bukiet prosto z kwiaciarni. Spokrewniony z brokułem, z którym nieustannie konkuruje o względy innych. Choć dotychczas traktowano go nieco po macoszemu – zazwyczaj w roli dodatku, obecnie nie ma sobie równych!

Czytaj więcej