Rozmarynowy gulasz z kurkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rozmarynowy gulasz z kurkami

Autor: yobada

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

6 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

500 gramów

3 sztuki

2 sztuki

3 ziarna

5 sztuk

200 mililitrów

2 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wołowinę zanurzamy w mleku na kilka godzin (dzięki temu mięso zmięknie). 4 cebule kroimy w piórka. Podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Kiedy zmięknie dorzucamy do niej mięso smażymy przez kilka minut aż wołowina "puści soki". Przykrywamy i dusimy razem z bulionem na bazie bulionetki wołowej Knorr na mniejszym ogniu przez ok. 20 minut od czasu do czasu mieszając. Na osobnej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy na nie pozostałą cebulę. Po kilku minutach dodajemy kurki. Smażymy przez ok. 10 minut. Podsmażone na maśle grzyby dodajemy do gulaszu. Dodajemy śmietankę, doprawiamy drobno posiekanym rozmarynem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi, solą oraz pieprzem. Gotujemy pod przykryciem przez ok. pół godziny lub do czasu aż mięso i kurki będą miękkie. Podajemy z sałatą i ziemniakami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rozmarynowy gulasz z kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rozmarynowy gulasz z kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rozmarynowy gulasz z kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rozmarynowy gulasz z kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rozmarynowy gulasz z kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rozmarynowy gulasz z kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rozmarynowy gulasz z kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rozmarynowy gulasz z kurkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej