Świąteczna gęś przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Świąteczna gęś

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gęś świeżą na jakieś 2 dni przed dni przed dniem podania marynujemy. Mieszamy sol, przyprawę do kurczaka pieprz, i przeciśnięty czosnek. Nacieramy mieszaniną cała gęś ze środka i do wewnątrz i odstawiamy do lodówki na 2 dni.

Krok 2

Następnie geś wkładamy do brytfanki i do piekarnika na 180st. na jakieś 2 h od czasu do czasu obracamy ja i co jakis czas podlewamy wodą dzięki czemu gęś mimo ze pozbywa się tłuszczu i wytapia z siebie go nie przypali się a dodatkowo z wytopionego tłuszczu i wody powstanie pyszny sos.

Krok 3

Gotowa ges podałam z ziemniakami i kapusta z grzybami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczna gęś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczna gęś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczna gęś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczna gęś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczna gęś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczna gęś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczna gęś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świąteczna gęś - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej