Świąteczna gęś przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Świąteczna gęś

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gęś świeżą na jakieś 2 dni przed dni przed dniem podania marynujemy. Mieszamy sol, przyprawę do kurczaka pieprz, i przeciśnięty czosnek. Nacieramy mieszaniną cała gęś ze środka i do wewnątrz i odstawiamy do lodówki na 2 dni.

Krok 2

Następnie geś wkładamy do brytfanki i do piekarnika na 180st. na jakieś 2 h od czasu do czasu obracamy ja i co jakis czas podlewamy wodą dzięki czemu gęś mimo ze pozbywa się tłuszczu i wytapia z siebie go nie przypali się a dodatkowo z wytopionego tłuszczu i wody powstanie pyszny sos.

Krok 3

Gotowa ges podałam z ziemniakami i kapusta z grzybami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczna gęś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczna gęś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczna gęś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczna gęś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczna gęś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczna gęś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczna gęś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świąteczna gęś - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej