Świąteczna gęś przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Świąteczna gęś

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gęś świeżą na jakieś 2 dni przed dni przed dniem podania marynujemy. Mieszamy sol, przyprawę do kurczaka pieprz, i przeciśnięty czosnek. Nacieramy mieszaniną cała gęś ze środka i do wewnątrz i odstawiamy do lodówki na 2 dni.

Krok 2

Następnie geś wkładamy do brytfanki i do piekarnika na 180st. na jakieś 2 h od czasu do czasu obracamy ja i co jakis czas podlewamy wodą dzięki czemu gęś mimo ze pozbywa się tłuszczu i wytapia z siebie go nie przypali się a dodatkowo z wytopionego tłuszczu i wody powstanie pyszny sos.

Krok 3

Gotowa ges podałam z ziemniakami i kapusta z grzybami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczna gęś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczna gęś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczna gęś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczna gęś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczna gęś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczna gęś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczna gęś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świąteczna gęś - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Calzone
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej