
Składniki
2 sztuki
8 łyżek
1 ziarno
120 gramów
1 szczypta
4 sztuki
1 szczypta
3 szklanki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebule posiekaj. Grzyby ugotuj, odcedź i drobno pokrój.
Krok 2
Na maśle* podsmaż cebulę, dodaj grzyby, dopraw solą, pieprzem i zielem angielskim.
Krok 3
2 jajka ugotuj na twardo, po czym drobno posiekaj i połącz z farszem grzybowym.
Krok 4
Z mąki, dwóch jaj i wody zagnieć ciasto. Cienko rozwałkuj i wytnij kółka.
Krok 5
Każdy nadziej farszem grzybowym. Gotuj 5-10 minut w osolonym wrzątku. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej