Pielmienie - małe pierożki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pielmienie - małe pierożki

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

8 łyżek

1 ziarno

120 gramów

1 szczypta

4 sztuki

1 szczypta

3 szklanki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule posiekaj. Grzyby ugotuj, odcedź i drobno pokrój.

Krok 2

Na maśle* podsmaż cebulę, dodaj grzyby, dopraw solą, pieprzem i zielem angielskim.

Krok 3

2 jajka ugotuj na twardo, po czym drobno posiekaj i połącz z farszem grzybowym.

Krok 4

Z mąki, dwóch jaj i wody zagnieć ciasto. Cienko rozwałkuj i wytnij kółka.

Krok 5

Każdy nadziej farszem grzybowym. Gotuj 5-10 minut w osolonym wrzątku. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pielmienie - małe pierożki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pielmienie - małe pierożki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pielmienie - małe pierożki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pielmienie - małe pierożki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pielmienie - małe pierożki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pielmienie - małe pierożki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pielmienie - małe pierożki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pielmienie - małe pierożki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
9 osób ogląda przepis:
Grochówka wojskowa
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej