Jak długo można przechowywać smalec z gęsi?

Korzystacie w kuchni z gęsiego tłuszczu sadełkowego i zastanawiacie się, jak długo można przechowywać smalec z gęsi? W jakich warunkach powinien być przechowywany taki smalec i ile może maksymalnie stać?

Jak długo można przechowywać smalec z gęsi?

Właściwie przygotowany smalec z gęsi można przechowywać w lodówce nawet przez rok. Jeśli smalec jest w szczelnie zamkniętym opakowaniu lub zakręcanym słoiku, to w temperaturze chłodniczej pozostanie jak świeży przez wiele miesięcy. Gotowy smalec z dodatkiem substancji konserwujących będzie miał nawet dłuższą trwałość, natomiast ten przygotowany samodzielnie zazwyczaj zaleca się zużyć wcześniej. Warto pamiętać, że świeży produkt zawsze ma lepszą jakość niż ten, który zbyt długo stoi. Odnosi się to również do smalcu.

Jak przechowywać smalec z gęsi?

Dobrą informacją dla miłośników gęsiego smalcu jest fakt, że można go przechowywać nie tylko w lodówce, ale też w zamrażalniku. Jak długo można przechowywać smalec gęsi w zamrażarce? Nawet 6-12 miesięcy. Smalec najlepiej podzielić na małe porcje i wyjmować niewielkie kawałki do wykorzystania na bieżąco. Gęsi smalec z powodzeniem zamrozicie w plastikowych pojemnikach do żywności. Jeśli przygotowujecie smalec samodzielnie w domu, spróbujcie go też zamrozić w pojemniczkach do lodu. Takie praktyczne małe kostki będą w sam raz na jedno użycie.

Mrożony smalec wykorzystacie dokładnie tak samo, jak ten z lodówki – do smażenia kotletów i roladek schabowych, mięs na gulasz i placków oraz do podsmażania składników dań jednogarnkowych, jak kaszotto czy leczo.