
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
4 sztuki
1 szklanka
1 łyżeczka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaczkę umyj i natrzyj wewnątrz Przyprawą do mięs Knorr i majerankiem. Wstaw do lodówki na 2 godziny.
Krok 2
Następnie włóż do naczynia żaroodpornego, polej olejem i winem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200stop. C i piecz od 1,5 do2 godz.
Krok 3
Jabłka umyj, obierz, pokrój w ćwiartki. Usuń gniazda nasienne, posyp cukrem i majerankiem,
Krok 4
Dodaj do kaczki 15 min przed końcem pieczenia. Upieczoną kaczkę wyłóż na półmisek obłóż jabłkami i polej sosem z pieczenia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej