Kurczak dwa w jednym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak dwa w jednym

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

3

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 szczypta

0.5 sztuki

2 łyżki

0.5 szklanki

1 łyżka

0.5 szklanki

0.3 szklanki

1 sztuka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka pokroić w paseczki i lekko posolić. Obsmażyć na rumiano na oleju. Przełożyć do garnuszka razem z papryką. Fix wymieszać z zimną wodą i zalać kurczaka. Zagotować. Dusić 10 minut. Wsypać ryż. Gotować na bardzo małym gazie ok. 20 minut aż ryż wchłonie wodę i będzie miękki. Dodać kukurydzę i groszek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dosypać natkę pietruszki .

Krok 2

Pierwsza propozycja podania to wersja na ciepło jako coś w rodzaju risotto - takie danie jednogarnkowe.

Krok 3

Druga wersja - ostudzić - dodać łyżkę majonezu by sałatka się lepiła i podawać na zimno uformowane w ozdobnych porcjach (kulach, stożkach formowanych kieliszkami do szampana, "babeczkami").

Krok 4

Danie udekorować zieleniną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak dwa w jednym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak dwa w jednym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak dwa w jednym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak dwa w jednym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak dwa w jednym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak dwa w jednym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak dwa w jednym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak dwa w jednym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej