Kurczak dwa w jednym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak dwa w jednym

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

3

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 szczypta

0.5 sztuki

2 łyżki

0.5 szklanki

1 łyżka

0.5 szklanki

0.3 szklanki

1 sztuka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka pokroić w paseczki i lekko posolić. Obsmażyć na rumiano na oleju. Przełożyć do garnuszka razem z papryką. Fix wymieszać z zimną wodą i zalać kurczaka. Zagotować. Dusić 10 minut. Wsypać ryż. Gotować na bardzo małym gazie ok. 20 minut aż ryż wchłonie wodę i będzie miękki. Dodać kukurydzę i groszek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dosypać natkę pietruszki .

Krok 2

Pierwsza propozycja podania to wersja na ciepło jako coś w rodzaju risotto - takie danie jednogarnkowe.

Krok 3

Druga wersja - ostudzić - dodać łyżkę majonezu by sałatka się lepiła i podawać na zimno uformowane w ozdobnych porcjach (kulach, stożkach formowanych kieliszkami do szampana, "babeczkami").

Krok 4

Danie udekorować zieleniną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak dwa w jednym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak dwa w jednym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak dwa w jednym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak dwa w jednym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak dwa w jednym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak dwa w jednym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak dwa w jednym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak dwa w jednym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej