Pieczony pstrąg

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

28

312 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

275 osób wydrukowało

Pobierz pdf

343 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

0.5 łyżeczki

200 gramów

100 gramów

4 sztuki

4 sztuki

0.5 sztuki

150 mililitrów

1 szczypta

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę oczyść z łusek, obetnij płetwy, umyj i osusz. Następnie ponacinaj z obu stron i oprósz przyprawą Knorr.

Pieczony pstrąg - Krok 1

Krok 2

Rozgnieć ząbek czosnku. W środku pstrąga umieść gałązkę rozmarynu i rozgnieciony czosnek. Następnie delikatnie skrop go sokiem z cytryny.

Pieczony pstrąg - Krok 2

Krok 3

Całość zawiń w dwa plastry boczku.

Pieczony pstrąg - Krok 3

Krok 4

Tak przygotowaną rybę obsmaż z obu stron na patelni i umieść w nagrzanym do 190°C piekarniku na około 20 minut.

Pieczony pstrąg - Krok 4

Krok 5

Sos borowikowy rozmieszaj w 150 mililitrach śmietany i 150 mililitrach wody.

Pieczony pstrąg - Krok 5

Krok 6

Pieczarki pokrój w ćwiartki. Podsmaż na tej samej patelni, zalej przygotowanym sosem. Gotową rybę podawaj z opieczonymi ziemniakami, obficie polaną sosem borowikowym.

Pieczony pstrąg - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony pstrąg - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony pstrąg - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony pstrąg - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony pstrąg - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony pstrąg - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony pstrąg - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony pstrąg - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony pstrągPieczony pstrąg

Połączenie delikatnej ryby z pysznym boczkiem podbije twoje podniebienie. Jeśli dotychczas serwowałaś rybę jedynie smażoną w panierce lub pieczoną w folii aluminiowej, ten przepis będzie stanowił miłą odmianę. Pstrąg, bardzo popularny w naszym kraju gatunek ryby słodkowodnej, ma delikatne białe mięso, które w zestawieniu z ciekawymi dodatkami, smakuje nawet tym, którzy stronią do ryb. Pstrąg zdecydowanie najlepiej prezentuje się podany w całości, jedynie z kawałkami czosnku, gałązką rozmarynu i przyprawami. Połączenie tych aromatów daje wspaniały efekt i wydobywa z pstrąga to, co najsmaczniejsze. Tak przygotowaną rybę warto dodatkowo owinąć w kilka plastrów wędzonego boczku, dzięki czemu nie będzie sucha. Wedle uznania możesz go usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. Zupełnie nową propozycją jest podanie pstrąga z grzybami. Proponujemy ci sos borowikowy z cząstkami obsmażonych pieczarek.