Pieczony pstrąg przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony pstrąg

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

35

395 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

346 osób wydrukowało

Pobierz pdf

483 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

0.5 łyżeczki

200 gramów

100 gramów

4 sztuki

4 sztuki

0.5 sztuki

150 mililitrów

1 szczypta

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę oczyść z łusek, obetnij płetwy, umyj i osusz. Następnie ponacinaj z obu stron i oprósz przyprawą Knorr.

Pieczony pstrąg - Krok 1

Krok 2

Rozgnieć ząbek czosnku. W środku pstrąga umieść gałązkę rozmarynu i rozgnieciony czosnek. Następnie delikatnie skrop go sokiem z cytryny.

Pieczony pstrąg - Krok 2

Krok 3

Całość zawiń w dwa plastry boczku.

Pieczony pstrąg - Krok 3

Krok 4

Tak przygotowaną rybę obsmaż z obu stron na patelni i umieść w nagrzanym do 190°C piekarniku na około 20 minut.

Pieczony pstrąg - Krok 4

Krok 5

Sos borowikowy rozmieszaj w 150 mililitrach śmietany i 150 mililitrach wody.

Pieczony pstrąg - Krok 5

Krok 6

Pieczarki pokrój w ćwiartki. Podsmaż na tej samej patelni, zalej przygotowanym sosem. Gotową rybę podawaj z opieczonymi ziemniakami, obficie polaną sosem borowikowym.

Pieczony pstrąg - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony pstrąg - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony pstrąg - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony pstrąg - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony pstrąg - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony pstrąg - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony pstrąg - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony pstrąg - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony pstrąg - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony pstrągPieczony pstrąg

Połączenie delikatnej ryby z pysznym boczkiem podbije twoje podniebienie. Jeśli dotychczas serwowałaś rybę jedynie smażoną w panierce lub pieczoną w folii aluminiowej, ten przepis będzie stanowił miłą odmianę. Pstrąg, bardzo popularny w naszym kraju gatunek ryby słodkowodnej, ma delikatne białe mięso, które w zestawieniu z ciekawymi dodatkami, smakuje nawet tym, którzy stronią do ryb. Pstrąg zdecydowanie najlepiej prezentuje się podany w całości, jedynie z kawałkami czosnku, gałązką rozmarynu i przyprawami. Połączenie tych aromatów daje wspaniały efekt i wydobywa z pstrąga to, co najsmaczniejsze. Tak przygotowaną rybę warto dodatkowo owinąć w kilka plastrów wędzonego boczku, dzięki czemu nie będzie sucha. Wedle uznania możesz go usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. Zupełnie nową propozycją jest podanie pstrąga z grzybami. Proponujemy ci sos borowikowy z cząstkami obsmażonych pieczarek.