Pieczony pstrąg

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

28

304 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

275 osób wydrukowało

Pobierz pdf

343 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

200 gramów

100 gramów

4 sztuki

4 sztuki

0.5 sztuki

150 mililitrów

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę oczyść z łusek, obetnij płetwy, umyj i osusz. Następnie ponacinaj z obu stron i oprósz przyprawą Knorr.

Pieczony pstrąg - Krok 1

Krok 2

Rozgnieć ząbek czosnku. W środku pstrąga umieść gałązkę rozmarynu i rozgnieciony czosnek. Następnie delikatnie skrop go sokiem z cytryny.

Pieczony pstrąg - Krok 2

Krok 3

Całość zawiń w dwa plastry boczku.

Pieczony pstrąg - Krok 3

Krok 4

Tak przygotowaną rybę obsmaż z obu stron na patelni i umieść w nagrzanym do 190°C piekarniku na około 20 minut.

Pieczony pstrąg - Krok 4

Krok 5

Sos borowikowy rozmieszaj w 150 mililitrach śmietany i 150 mililitrach wody.

Pieczony pstrąg - Krok 5

Krok 6

Pieczarki pokrój w ćwiartki. Podsmaż na tej samej patelni, zalej przygotowanym sosem. Gotową rybę podawaj z opieczonymi ziemniakami, obficie polaną sosem borowikowym.

Pieczony pstrąg - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony pstrąg - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony pstrąg - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony pstrąg - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony pstrąg - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony pstrąg - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony pstrąg - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony pstrąg - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Menu ze Smakiem Sos borowikowy Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Menu ze Smakiem Sos borowikowy Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony pstrągPieczony pstrąg

Połączenie delikatnej ryby z pysznym boczkiem podbije twoje podniebienie. Jeśli dotychczas serwowałaś rybę jedynie smażoną w panierce lub pieczoną w folii aluminiowej, ten przepis będzie stanowił miłą odmianę. Pstrąg, bardzo popularny w naszym kraju gatunek ryby słodkowodnej, ma delikatne białe mięso, które w zestawieniu z ciekawymi dodatkami, smakuje nawet tym, którzy stronią do ryb. Pstrąg zdecydowanie najlepiej prezentuje się podany w całości, jedynie z kawałkami czosnku, gałązką rozmarynu i przyprawami. Połączenie tych aromatów daje wspaniały efekt i wydobywa z pstrąga to, co najsmaczniejsze. Tak przygotowaną rybę warto dodatkowo owinąć w kilka plastrów wędzonego boczku, dzięki czemu nie będzie sucha. Wedle uznania możesz go usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. Zupełnie nową propozycją jest podanie pstrąga z grzybami. Proponujemy ci sos borowikowy z cząstkami obsmażonych pieczarek.