
Składniki
500 gramów
1 sztuka
100 gramów
125 gramów
300 gramów
1 sztuka
375 mililitrów
125 mililitrów
4 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka umyj i pokrój na mniejsze części. Groszek rozmroź, a cebulę pokrój w kostkę.
Krok 2
Na rozgrzany olej wrzuć kurczaka i smaż ok. 10 minut. Dorzuć cebulę i również podsmaż, a następnie dodaj ryż i wymieszaj.
Krok 3
Wlej wino oraz wodę. Dodaj bulionetkę Knorr. Kurczaka z ryżem duś pod przykryciem.
Krok 4
Podsmaż chwileczkę, a następnie dorzuć wszystko do kurczaka z ryżem. Wymieszaj, posyp curry i podawaj.
Krok 5
W tym czasie filety pokrój na paski i wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Smaż przez ok. 6 minut.
Krok 6
Teraz dorzuć groszek i mięso z krabów.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak z ryżem
Bogate w składniki, nieco orientalne danie podkreślone wyrazistym smakiem curry i złagodzone białym winem. Przygotuj kurczaka z ryżem, mięsem z krabów i polędwiczkami wieprzowymi. Możesz podać go na obiad, wykwintną kolację lub zabrać do pracy jako smaczny lunch. Całość jest wyrazista i aromatyczna, dlatego pasują do niej świeże sezonowe warzywa, zarówno pokrojone w plastry i poukładane w formie dekoracji wokół ryżu, jak i pod postacią ulubionej sałatki, np. z brokułów i pomidorów. Możesz zaproponować do całości sosy, które podkreślą smakowe walory dania, np. jogurtowo-ziołowy, czosnkowy lub ze świeżych pomidorów z dodatkiem chili. Potrawa nadaje się do serwowania również z pieczywem, np. chrupiącą bagietką, podpłomykiem z dużą ilością mąki, wytrawnymi wypiekami z ciasta francuskiego lub z delikatnym chlebkiem naan. W takim otoczeniu kurczak z ryżem będzie pysznym obiadem albo daniem głównym podczas uroczystej kolacji. Przygotuj go na podstawie naszego przepisu i ciesz się jego smakiem.