
Składniki
500 gramów
1 sztuka
100 gramów
125 gramów
300 gramów
1 sztuka
375 mililitrów
125 mililitrów
4 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka umyj i pokrój na mniejsze części. Groszek rozmroź, a cebulę pokrój w kostkę.
Krok 2
Na rozgrzany olej wrzuć kurczaka i smaż ok. 10 minut. Dorzuć cebulę i również podsmaż, a następnie dodaj ryż i wymieszaj.
Krok 3
Wlej wino oraz wodę. Dodaj bulionetkę Knorr. Kurczaka z ryżem duś pod przykryciem.
Krok 4
Podsmaż chwileczkę, a następnie dorzuć wszystko do kurczaka z ryżem. Wymieszaj, posyp curry i podawaj.
Krok 5
W tym czasie filety pokrój na paski i wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Smaż przez ok. 6 minut.
Krok 6
Teraz dorzuć groszek i mięso z krabów.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak z ryżem
Bogate w składniki, nieco orientalne danie podkreślone wyrazistym smakiem curry i złagodzone białym winem. Przygotuj kurczaka z ryżem, mięsem z krabów i polędwiczkami wieprzowymi. Możesz podać go na obiad, wykwintną kolację lub zabrać do pracy jako smaczny lunch. Całość jest wyrazista i aromatyczna, dlatego pasują do niej świeże sezonowe warzywa, zarówno pokrojone w plastry i poukładane w formie dekoracji wokół ryżu, jak i pod postacią ulubionej sałatki, np. z brokułów i pomidorów. Możesz zaproponować do całości sosy, które podkreślą smakowe walory dania, np. jogurtowo-ziołowy, czosnkowy lub ze świeżych pomidorów z dodatkiem chili. Potrawa nadaje się do serwowania również z pieczywem, np. chrupiącą bagietką, podpłomykiem z dużą ilością mąki, wytrawnymi wypiekami z ciasta francuskiego lub z delikatnym chlebkiem naan. W takim otoczeniu kurczak z ryżem będzie pysznym obiadem albo daniem głównym podczas uroczystej kolacji. Przygotuj go na podstawie naszego przepisu i ciesz się jego smakiem.


































