Ryż z kurczakiem i mięsem z kraba przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z ryżem

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

100 gramów

125 gramów

300 gramów

1 sztuka

375 mililitrów

125 mililitrów

4 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka umyj i pokrój na mniejsze części. Groszek rozmroź, a cebulę pokrój w kostkę.

Krok 2

Na rozgrzany olej wrzuć kurczaka i smaż ok. 10 minut. Dorzuć cebulę i również podsmaż, a następnie dodaj ryż i wymieszaj.

Krok 3

Wlej wino oraz wodę. Dodaj bulionetkę Knorr. Kurczaka z ryżem duś pod przykryciem.

Krok 4

Podsmaż chwileczkę, a następnie dorzuć wszystko do kurczaka z ryżem. Wymieszaj, posyp curry i podawaj.

Krok 5

W tym czasie filety pokrój na paski i wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Smaż przez ok. 6 minut.

Krok 6

Teraz dorzuć groszek i mięso z krabów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z ryżem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Szparagi z sosem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak z ryżemKurczak z ryżem

Bogate w składniki, nieco orientalne danie podkreślone wyrazistym smakiem curry i złagodzone białym winem. Przygotuj kurczaka z ryżem, mięsem z krabów i polędwiczkami wieprzowymi. Możesz podać go na obiad, wykwintną kolację lub zabrać do pracy jako smaczny lunch. Całość jest wyrazista i aromatyczna, dlatego pasują do niej świeże sezonowe warzywa, zarówno pokrojone w plastry i poukładane w formie dekoracji wokół ryżu, jak i pod postacią ulubionej sałatki, np. z brokułów i pomidorów. Możesz zaproponować do całości sosy, które podkreślą smakowe walory dania, np. jogurtowo-ziołowy, czosnkowy lub ze świeżych pomidorów z dodatkiem chili. Potrawa nadaje się do serwowania również z pieczywem, np. chrupiącą bagietką, podpłomykiem z dużą ilością mąki, wytrawnymi wypiekami z ciasta francuskiego lub z delikatnym chlebkiem naan. W takim otoczeniu kurczak z ryżem będzie pysznym obiadem albo daniem głównym podczas uroczystej kolacji. Przygotuj go na podstawie naszego przepisu i ciesz się jego smakiem.