Pieczona karkówka na ostro przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona karkówka na ostro

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 opakowania

1 kilogram

2 sztuki

1 łyżka

3 sztuki

1 sztuka

10 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karkówkę ponacinaj tak żeby powstały małe otwory, włóżj w nie pociętą papryczkę chilli.

Krok 2

Cebulę i czosnek drobno posiekaj.

Krok 3

W misce wymieszaj przyprawę Knorr z rozgniecionym pieprzem cayenne i olejem.

Krok 4

Karkówkę natrzyj powstałą pastą, czosnkiem i cebulą.

Krok 5

Piecz 60 min w temp. 180 C, podawaj na ciepło lub zimno z powstałym sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona karkówka na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona karkówka na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona karkówka na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona karkówka na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona karkówka na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona karkówka na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona karkówka na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona karkówka na ostro - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona karkówka na ostroPieczona karkówka na ostro

Pieczona karkówka na ostro – przepis na nią z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom mięsnych i wyrazistych potraw. Danie podaj na obiad lub jako podstawę kanapek. Aby przygotować karkówkę, potrzebujesz dobrej jakości mięsa – użyj np. karkówki wieprzowej. Zwróć uwagę na jej wygląd – powinna być jasnoróżowa lub różowa i tylko lekko przerośnięta tłuszczem. Kupuj mniejsze kawałki, a mięso będzie bardziej miękkie i soczyste. Przed przyrządzaniem umyj je i osusz papierowym ręcznikiem. Pamiętaj, aby z papryczki chilli usunąć białe przerosty i pestki, które są głównym źródłem jej ostrego smaku. Mięso rozbij delikatnie przez folię spożywczą, a następnie ponacinaj. Pieczona karkówka na ostro dobrze smakować będzie na przykład z purée ziemniaczanym, kopytkami lub kluskami śląskimi. Jako warzywny dodatek podaj zasmażaną kapustę lub buraczki. Karkówkę zaserwować możesz równie dobrze z kromką wiejskiego chleba lub zrobić z jej dodatkiem pyszną kanapkę. Do dekoracji wykorzystaj kawałek rozmarynu lub natkę pietruszki. Sprawdź nasz przepis i odkryj swój sposób na jej podanie.