Pieczona karkówka na ostro przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona karkówka na ostro

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 opakowania

1 kilogram

2 sztuki

1 łyżka

3 sztuki

1 sztuka

10 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karkówkę ponacinaj tak żeby powstały małe otwory, włóżj w nie pociętą papryczkę chilli.

Krok 2

Cebulę i czosnek drobno posiekaj.

Krok 3

W misce wymieszaj przyprawę Knorr z rozgniecionym pieprzem cayenne i olejem.

Krok 4

Karkówkę natrzyj powstałą pastą, czosnkiem i cebulą.

Krok 5

Piecz 60 min w temp. 180 C, podawaj na ciepło lub zimno z powstałym sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona karkówka na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona karkówka na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona karkówka na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona karkówka na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona karkówka na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona karkówka na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona karkówka na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona karkówka na ostro - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona karkówka na ostroPieczona karkówka na ostro

Pieczona karkówka na ostro – przepis na nią z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom mięsnych i wyrazistych potraw. Danie podaj na obiad lub jako podstawę kanapek. Aby przygotować karkówkę, potrzebujesz dobrej jakości mięsa – użyj np. karkówki wieprzowej. Zwróć uwagę na jej wygląd – powinna być jasnoróżowa lub różowa i tylko lekko przerośnięta tłuszczem. Kupuj mniejsze kawałki, a mięso będzie bardziej miękkie i soczyste. Przed przyrządzaniem umyj je i osusz papierowym ręcznikiem. Pamiętaj, aby z papryczki chilli usunąć białe przerosty i pestki, które są głównym źródłem jej ostrego smaku. Mięso rozbij delikatnie przez folię spożywczą, a następnie ponacinaj. Pieczona karkówka na ostro dobrze smakować będzie na przykład z purée ziemniaczanym, kopytkami lub kluskami śląskimi. Jako warzywny dodatek podaj zasmażaną kapustę lub buraczki. Karkówkę zaserwować możesz równie dobrze z kromką wiejskiego chleba lub zrobić z jej dodatkiem pyszną kanapkę. Do dekoracji wykorzystaj kawałek rozmarynu lub natkę pietruszki. Sprawdź nasz przepis i odkryj swój sposób na jej podanie.