Calzonne z wędzonym łososiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

130

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżka

200 mililitrów

1 sztuka

400 gramów

60 gramów

3 łyżki

0.5 pęczka

30 gramów

4 plastry

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W ciepłym, posłodzonym mleku rozpuść drożdże, odstaw na chwilę.

Krok 2

Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj posiekane na kawałki masło, posól i dodaj olej, wlej zaczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto. Gotowe odstaw na 20 minut.

Krok 3

Po tym czasie podziel je na cztery części, każdą rozwałkuj na kształt koła.

Krok 4

Każde koło posmaruj łyżką śmietany, na połowie połóż plasterek łososia, pokrusz ser feta, posyp posiekanym drobno koperkiem.

Krok 5

Złóż placek na pół (kształt dużego pieroga), sklej brzegi, wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Krok 6

Piecz w nagrzanym do 180 piekarniku przez 30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Calzonne z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Calzonne z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Calzonne z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Calzonne z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Calzonne z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Calzonne z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Calzonne z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej