Kurczak de volaille z suszoną morelą
łatwe
302 osoby zapisały

Składniki
400 gramów
100 gramów
100 gramów
1 sztuka
0.5 szklanki
100 gramów
1 sztuka
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi z kurczaka przekrój wzdłuż na dwa cienkie płaty i rozbij delikatnie tłuczkiem. Kostkę Knorr wymieszaj z 3 łyżkami oleju i natrzyj nią mięso.

Krok 2
Tarty ser wymieszaj z pokrojoną w paseczki suszoną morelą i nałóż nadzienie na każdy kawałek mięsa. Całość zroluj, zakładając do środka brzegi tak, aby farsz nie wypłynął podczas smażenia. Morelę możesz zastąpić innym owocem, np. suszoną śliwką.

Krok 3
Roladki panieruj, zanurzając kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce. Smaż przez około 5 minut na średnio rozgrzanym tłuszczu, obracając co jakiś czas. Następnie włóż je na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 °C.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak de volaille z suszoną morelą
Poznaj przepis na kurczaka de volaille w soczystej, owocowej odsłonie. To genialnie proste a zarazem wykwintne danie uwodzi nie tylko smakiem, ale również tym, jak prezentuje się na talerzu. Delikatne mięso z kurczaka i suszona morela to bardzo udany duet. Polecamy ci go, jeśli lubisz mięsno-owocowe połączenia i szukasz nowych wersji sprawdzonych, klasycznych dań. Podawaj kurczaka de volaille w towarzystwie ziemniaczanych łódeczek, marchewki i zielonego groszku. Jeśli masz czas, przygotuj dodatkowo delikatny sos – na tej samej patelni, na której smażyłaś kotlety. Rozprowadź łyżeczkę mąki z pozostałym na patelni tłuszczem, podlej szklanką soku pomarańczowego, dodaj łyżkę masła i dopraw szczyptą imbiru. Gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż zgęstnieje. Podawaj w sosjerce udekorowanej plasterkiem pomarańczy.