Kurczak de volaille z suszoną morelą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak de volaille z suszoną morelą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

13

heart
1390 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

261 osób wydrukowało

Pobierz pdf

303 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

0.5 szklanki

100 gramów

1 sztuka

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka przekrój wzdłuż na dwa cienkie płaty i rozbij delikatnie tłuczkiem. Kostkę Knorr wymieszaj z 3 łyżkami oleju i natrzyj nią mięso.

Kurczak de volaille z suszoną morelą - Krok 1

Krok 2

Tarty ser wymieszaj z pokrojoną w paseczki suszoną morelą i nałóż nadzienie na każdy kawałek mięsa. Całość zroluj, zakładając do środka brzegi tak, aby farsz nie wypłynął podczas smażenia. Morelę możesz zastąpić innym owocem, np. suszoną śliwką.

Kurczak de volaille z suszoną morelą - Krok 2

Krok 3

Roladki panieruj, zanurzając kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce. Smaż przez około 5 minut na średnio rozgrzanym tłuszczu, obracając co jakiś czas. Następnie włóż je na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 °C.

Kurczak de volaille z suszoną morelą - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • Anna Dopierała

    Anna Dopierała , 21.05.2015

    super danie smaczne:) polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak de volaille z suszoną morelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak de volaille z suszoną morelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak de volaille z suszoną morelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak de volaille z suszoną morelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak de volaille z suszoną morelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak de volaille z suszoną morelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak de volaille z suszoną morelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak de volaille z suszoną morelą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak de volaille z suszoną moreląKurczak de volaille z suszoną morelą

Poznaj przepis na kurczaka de volaille w soczystej, owocowej odsłonie. To genialnie proste a zarazem wykwintne danie uwodzi nie tylko smakiem, ale również tym, jak prezentuje się na talerzu. Delikatne mięso z kurczaka i suszona morela to bardzo udany duet. Polecamy ci go, jeśli lubisz mięsno-owocowe połączenia i szukasz nowych wersji sprawdzonych, klasycznych dań. Podawaj kurczaka de volaille w towarzystwie ziemniaczanych łódeczek, marchewki i zielonego groszku. Jeśli masz czas, przygotuj dodatkowo delikatny sos – na tej samej patelni, na której smażyłaś kotlety. Rozprowadź łyżeczkę mąki z pozostałym na patelni tłuszczem, podlej szklanką soku pomarańczowego, dodaj łyżkę masła i dopraw szczyptą imbiru. Gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż zgęstnieje. Podawaj w sosjerce udekorowanej plasterkiem pomarańczy.