Kurczak de volaille z suszoną morelą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

11

1316 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

243 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

258 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

100 gramów

100 gramów

0.5 szklanki

100 gramów

1 sztuka

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka przekrój wzdłuż na dwa cienkie płaty i rozbij delikatnie tłuczkiem. Kostkę Knorr wymieszaj z 3 łyżkami oleju i natrzyj nią mięso.

Kurczak de volaille z suszoną morelą - Krok 1

Krok 2

Tarty ser wymieszaj z pokrojoną w paseczki suszoną morelą i nałóż nadzienie na każdy kawałek mięsa. Całość zroluj, zakładając do środka brzegi tak, aby farsz nie wypłynął podczas smażenia. Morelę możesz zastąpić innym owocem, np. suszoną śliwką.

Kurczak de volaille z suszoną morelą - Krok 2

Krok 3

Roladki panieruj, zanurzając kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce. Smaż przez około 5 minut na średnio rozgrzanym tłuszczu, obracając co jakiś czas. Następnie włóż je na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 °C.

Kurczak de volaille z suszoną morelą - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • Anna Dopierała

    Anna Dopierała

    super danie smaczne:) polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak de volaille z suszoną morelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak de volaille z suszoną morelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak de volaille z suszoną morelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak de volaille z suszoną morelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak de volaille z suszoną morelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak de volaille z suszoną morelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak de volaille z suszoną morelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak de volaille z suszoną moreląKurczak de volaille z suszoną morelą

Poznaj przepis na kurczaka de volaille w soczystej, owocowej odsłonie. To genialnie proste a zarazem wykwintne danie uwodzi nie tylko smakiem, ale również tym, jak prezentuje się na talerzu. Delikatne mięso z kurczaka i suszona morela to bardzo udany duet. Polecamy ci go, jeśli lubisz mięsno-owocowe połączenia i szukasz nowych wersji sprawdzonych, klasycznych dań. Podawaj kurczaka de volaille w towarzystwie ziemniaczanych łódeczek, marchewki i zielonego groszku. Jeśli masz czas, przygotuj dodatkowo delikatny sos – na tej samej patelni, na której smażyłaś kotlety. Rozprowadź łyżeczkę mąki z pozostałym na patelni tłuszczem, podlej szklanką soku pomarańczowego, dodaj łyżkę masła i dopraw szczyptą imbiru. Gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż zgęstnieje. Podawaj w sosjerce udekorowanej plasterkiem pomarańczy.