Kurczak de volaille z suszoną morelą
łatwe
303 osoby zapisały

Składniki
400 gramów
100 gramów
100 gramów
1 sztuka
0.5 szklanki
100 gramów
1 sztuka
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi z kurczaka przekrój wzdłuż na dwa cienkie płaty i rozbij delikatnie tłuczkiem. Kostkę Knorr wymieszaj z 3 łyżkami oleju i natrzyj nią mięso.

Krok 2
Tarty ser wymieszaj z pokrojoną w paseczki suszoną morelą i nałóż nadzienie na każdy kawałek mięsa. Całość zroluj, zakładając do środka brzegi tak, aby farsz nie wypłynął podczas smażenia. Morelę możesz zastąpić innym owocem, np. suszoną śliwką.

Krok 3
Roladki panieruj, zanurzając kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce. Smaż przez około 5 minut na średnio rozgrzanym tłuszczu, obracając co jakiś czas. Następnie włóż je na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 °C.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak de volaille z suszoną morelą
Poznaj przepis na kurczaka de volaille w soczystej, owocowej odsłonie. To genialnie proste a zarazem wykwintne danie uwodzi nie tylko smakiem, ale również tym, jak prezentuje się na talerzu. Delikatne mięso z kurczaka i suszona morela to bardzo udany duet. Polecamy ci go, jeśli lubisz mięsno-owocowe połączenia i szukasz nowych wersji sprawdzonych, klasycznych dań. Podawaj kurczaka de volaille w towarzystwie ziemniaczanych łódeczek, marchewki i zielonego groszku. Jeśli masz czas, przygotuj dodatkowo delikatny sos – na tej samej patelni, na której smażyłaś kotlety. Rozprowadź łyżeczkę mąki z pozostałym na patelni tłuszczem, podlej szklanką soku pomarańczowego, dodaj łyżkę masła i dopraw szczyptą imbiru. Gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż zgęstnieje. Podawaj w sosjerce udekorowanej plasterkiem pomarańczy.