Szpinak z sosem beszamelowym - w sosie: przepis | Przepisy.pl pixel

Szpinak z beszamelem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
130 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

132 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

178 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

500 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku rozgrzej margarynę i przesmaż czosnek oraz cebulę. Dodaj mąkę i wymieszaj.

Krok 4

Szpinak przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp równomiernie startym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 220°C piekarnika i zapiekaj przez 15 minut. Podawaj na ciepło.

Krok 3

Do garnka z sosem włóż umyty i osuszony szpinak. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 2

Wlej mleko, dopraw kostką rosołową, gałką muszkatołową i pieprzem - wymieszaj. Sos gotuj do momentu, gdy zgęstnieje.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby nieco zaostrzyć to danie, dodaj do sosu szczyptę ostrej papryki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szpinak z beszamelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szpinak z beszamelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szpinak z beszamelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szpinak z beszamelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szpinak z beszamelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szpinak z beszamelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szpinak z beszamelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szpinak z beszamelem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szpinak z beszamelemSzpinak z beszamelem

W garnku rozgrzej margarynę i przesmaż czosnek oraz cebulę. Dodaj mąkę i wymieszaj.