
Składniki
500 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
500 mililitrów
2 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku rozgrzej margarynę i przesmaż czosnek oraz cebulę. Dodaj mąkę i wymieszaj.
Krok 4
Szpinak przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp równomiernie startym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 220°C piekarnika i zapiekaj przez 15 minut. Podawaj na ciepło.
Krok 3
Do garnka z sosem włóż umyty i osuszony szpinak. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 2
Wlej mleko, dopraw kostką rosołową, gałką muszkatołową i pieprzem - wymieszaj. Sos gotuj do momentu, gdy zgęstnieje.

Dobra rada:
Aby nieco zaostrzyć to danie, dodaj do sosu szczyptę ostrej papryki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szpinak z beszamelem
W garnku rozgrzej margarynę i przesmaż czosnek oraz cebulę. Dodaj mąkę i wymieszaj.