Składniki
3 sztuki
2 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżka
4 łyżki
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z jednej cytryny otrzyj skórkę, z pozostałych dwóch wyciśnij sok. Podgrzewając oba składniki, dodaj cukier i spraw, aby zupełnie się rozpuścił.
Krok 2
W drugim garnku rozgrzej oliwę z kurkumą. Mieszając cały czas, spraw, aby zabarwiła oliwę na żółto.
Krok 3
Oliwę połącz z sokiem, skórką z cytryny oraz majonezem. Całość dopraw do smaku posiekaną natką koperku.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos cytrynowo-koperkowy
Kulinarne zwieńczenie prawie każdej potrawy. Nadaje produktom soczystość, miękkość, podkreśla smak. Co to takiego? Sos! Ilość kombinacji nieograniczona! Zainspiruj się i przygotuj sos cytrynowo-koperkowy, który doda potrawom świeżości, lekkości i koloru.
Dla kogo? Kiedy szukasz sposobu na przekonanie swoich milusińskich do zjedzenia ryby. Jedno jest pewne, podana w towarzystwie sosu cytrynowo-koperkowego zyska uznanie wszystkich domowników!
Na jaką okazję? Obiad z rodziną, lunch z przyjaciółmi, a może spotkanie „na najwyższym szczeblu”? Sos cytrynowo-koperkowy odnajdzie się w każdej sytuacji! Świetnie komponuje się z rybami, neutralizując ich mocny zapach i dodając im aromatu!
Dla urozmaicenia: Nie bój się przypraw - kurkuma w ruch! Dzięki niej sos uzyska wyjątkowy kolor, a także charakterystyczny smak.
Czy wiesz, że? Niektóre sosy wymagają kilkugodzinnego przygotowania. Spokojnie, nie w tym przypadku! Z przygotowaniem sosu cytrynowo-koperkowego poradzą sobie nawet ci, którzy stawiają w kuchni pierwsze kroki.
Nos w sos i do dzieła!