Sos cytrynowo-koperkowy - dressing: przepis | Przepisy.pl pixel

Sos cytrynowo-koperkowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
181 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

151 osób wydrukowało

Pobierz pdf

184 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżka

4 łyżki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z jednej cytryny otrzyj skórkę, z pozostałych dwóch wyciśnij sok. Podgrzewając oba składniki, dodaj cukier i spraw, aby zupełnie się rozpuścił.

Sos cytrynowo-koperkowy - Krok 1

Krok 2

W drugim garnku rozgrzej oliwę z kurkumą. Mieszając cały czas, spraw, aby zabarwiła oliwę na żółto.

Sos cytrynowo-koperkowy - Krok 2

Krok 3

Oliwę połącz z sokiem, skórką z cytryny oraz majonezem. Całość dopraw do smaku posiekaną natką koperku.

Sos cytrynowo-koperkowy - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos cytrynowo-koperkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos cytrynowo-koperkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos cytrynowo-koperkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos cytrynowo-koperkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos cytrynowo-koperkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos cytrynowo-koperkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos cytrynowo-koperkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos cytrynowo-koperkowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos cytrynowo-koperkowySos cytrynowo-koperkowy

Kulinarne zwieńczenie prawie każdej potrawy. Nadaje produktom soczystość, miękkość, podkreśla smak. Co to takiego? Sos! Ilość kombinacji nieograniczona! Zainspiruj się i przygotuj sos cytrynowo-koperkowy, który doda potrawom świeżości, lekkości i koloru.

Dla kogo? Kiedy szukasz sposobu na przekonanie swoich milusińskich do zjedzenia ryby. Jedno jest pewne, podana w towarzystwie sosu cytrynowo-koperkowego zyska uznanie wszystkich domowników!

Na jaką okazję? Obiad z rodziną, lunch z przyjaciółmi, a może spotkanie „na najwyższym szczeblu”? Sos cytrynowo-koperkowy odnajdzie się w każdej sytuacji! Świetnie komponuje się z rybami, neutralizując ich mocny zapach i dodając im aromatu!

Dla urozmaicenia: Nie bój się przypraw - kurkuma w ruch! Dzięki niej sos uzyska wyjątkowy kolor, a także charakterystyczny smak.

Czy wiesz, że? Niektóre sosy wymagają kilkugodzinnego przygotowania. Spokojnie, nie w tym przypadku! Z przygotowaniem sosu cytrynowo-koperkowego poradzą sobie nawet ci, którzy stawiają w kuchni pierwsze kroki.

Nos w sos i do dzieła!