Karnawałowa przekąska - Racuchy z jabłkami - przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karnawałowa przekąska - Racuchy z jabłkami

Autor: laleczka20

ratingratingratingratingrating

2

heart
44 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 sztuki

150 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zawartość torebki przesypałam do miski, dodałam szklanke mleka i zmiksowałam z caistem.

Krok 2

Jabłka starłam na tarce odcisnełam sok , dodalam do ciasta i wymieszałam

Krok 3

Smażyłam na rozgrzanym oleju na rumiany kolorek zo bu stron :) Można podawać z cukrem pudrem jak kto woli wyszło mi okło 19 sztuk :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karnawałowa przekąska - Racuchy z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karnawałowa przekąska - Racuchy z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karnawałowa przekąska - Racuchy z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karnawałowa przekąska - Racuchy z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karnawałowa przekąska - Racuchy z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karnawałowa przekąska - Racuchy z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karnawałowa przekąska - Racuchy z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karnawałowa przekąska - Racuchy z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karnawałowa przekąska - Racuchy z jabłkamiKarnawałowa przekąska - Racuchy z jabłkami

Racuchy - ciężko wyobrazić sobie karnawał bez tych słodkich, smażonych placuszków, typowych dla kuchni polskiej. Ich przygotowanie jest bardzo szybkie i proste, dlatego są doskonałą propozycją dla zabieganych osób. Świetnie sprawdzą się na śniadanie, deser czy podwieczorek. Smakują dobrze zarówno na słodko, z cukrem pudrem i owocami, jak i na słono – jako dodatek do dań głównych, zamiast ryżu lub ziemniaków. Cały sekret ich puszystości polega na odpowiednim przygotowaniu ciasta – powinno mieć ono konsystencję bardzo gęstej śmietany. Smażyć należy je na małym ogniu, ponieważ racuchy bardzo łatwo się przypalają. Kiedy już będą gotowe, dobrze jest odsączyć gotowe placuszki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Świetnym dopełnieniem całości będzie bita śmietana, miód czy roztopiona czekolada, a także ulubione owoce (np. truskawki, jabłka, śliwki, banany). W wersji z jabłkami idealnie wkomponują się również rodzynki, migdały, posiekane orzechy włoskie i cynamon. Racuchy podawaj gorące – wtedy smakują najlepiej.