Racuchy drożdżowe jak pączki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Racuchy drożdżowe jak pączki

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
20 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 sztuki

1 szczypta

2 łyżki

1.5 szklanki

0.5 kilograma

4 dekagramy

5 dekagramów

2 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozetrzyj z cukrem, rozpuść w ciepłym mleku i zostaw do wyrośnięcia w ciepłem miejscu na około 20 minut.

Krok 2

Masło roztop i ostudź.

Krok 3

Z białek ubij sztywną pianę, dodaj cukier i dalej ubijając dodaj kolejno żółtka.

Krok 4

Do rozczynu z drożdży dodaj resztę mąki, stopione masło, ubite jaja i wyrabiaj ciasto przez około 15 minut. Odstaw ponownie do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce.

Krok 5

Gdy ciasto wyrośnie, formuj małe kulki, w środek wkładaj po 3 wiśnie, zlepiaj jak pierogi i formuj placuszki.

Krok 6

Smaż na głębokim oleju po kilka minut z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru. Posyp cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Racuchy drożdżowe jak pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Racuchy drożdżowe jak pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Racuchy drożdżowe jak pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Racuchy drożdżowe jak pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Racuchy drożdżowe jak pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Racuchy drożdżowe jak pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Racuchy drożdżowe jak pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Racuchy drożdżowe jak pączki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Pulpety w sosie koperkowym
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej