Racuchy drożdżowe jak pączki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Racuchy drożdżowe jak pączki

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
20 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 sztuki

1 szczypta

2 łyżki

1.5 szklanki

0.5 kilograma

4 dekagramy

5 dekagramów

2 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozetrzyj z cukrem, rozpuść w ciepłym mleku i zostaw do wyrośnięcia w ciepłem miejscu na około 20 minut.

Krok 2

Masło roztop i ostudź.

Krok 3

Z białek ubij sztywną pianę, dodaj cukier i dalej ubijając dodaj kolejno żółtka.

Krok 4

Do rozczynu z drożdży dodaj resztę mąki, stopione masło, ubite jaja i wyrabiaj ciasto przez około 15 minut. Odstaw ponownie do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce.

Krok 5

Gdy ciasto wyrośnie, formuj małe kulki, w środek wkładaj po 3 wiśnie, zlepiaj jak pierogi i formuj placuszki.

Krok 6

Smaż na głębokim oleju po kilka minut z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru. Posyp cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Racuchy drożdżowe jak pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Racuchy drożdżowe jak pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Racuchy drożdżowe jak pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Racuchy drożdżowe jak pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Racuchy drożdżowe jak pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Racuchy drożdżowe jak pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Racuchy drożdżowe jak pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Racuchy drożdżowe jak pączki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej