Racuchy drożdżowe jak pączki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Racuchy drożdżowe jak pączki

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

20 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 sztuki

1 szczypta

2 łyżki

1.5 szklanki

0.5 kilograma

4 dekagramy

5 dekagramów

2 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozetrzyj z cukrem, rozpuść w ciepłym mleku i zostaw do wyrośnięcia w ciepłem miejscu na około 20 minut.

Krok 2

Masło roztop i ostudź.

Krok 3

Z białek ubij sztywną pianę, dodaj cukier i dalej ubijając dodaj kolejno żółtka.

Krok 4

Do rozczynu z drożdży dodaj resztę mąki, stopione masło, ubite jaja i wyrabiaj ciasto przez około 15 minut. Odstaw ponownie do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce.

Krok 5

Gdy ciasto wyrośnie, formuj małe kulki, w środek wkładaj po 3 wiśnie, zlepiaj jak pierogi i formuj placuszki.

Krok 6

Smaż na głębokim oleju po kilka minut z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru. Posyp cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Racuchy drożdżowe jak pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Racuchy drożdżowe jak pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Racuchy drożdżowe jak pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Racuchy drożdżowe jak pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Racuchy drożdżowe jak pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Racuchy drożdżowe jak pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Racuchy drożdżowe jak pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Racuchy drożdżowe jak pączki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej