Spaghetti w sosie carbonara z groszkiem i szynką parmeńską przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Spaghetti w sosie carbonara z groszkiem i szynką parmeńską

Autor: Agata Chmielewska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

350 gramów

1 opakowanie

0.5 szklanki

1 sztuka

5 plastrów

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy z oliwy. Odcedź.

Krok 2

Zawartość opakowania Fix Knorr wymieszaj w 300 ml zimnej wody.

Krok 3

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni. Szynkę pokrój w cienkie paski i przesmaż z cebulą, następnie całość zalej przygotowanym Fixem Knorr, dodaj śmietanę i doprowadź do wrzenia.

Krok 4

Sos gotuj na małym ogniu kilka minut. Następnie dodaj groszek oraz ugotowany makaron, zagotuj. Podawaj natychmiast. Danie możesz posypać startym serem i udekorować listkami świeżych ziół.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti w sosie carbonara z groszkiem i szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti w sosie carbonara z groszkiem i szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti w sosie carbonara z groszkiem i szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti w sosie carbonara z groszkiem i szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti w sosie carbonara z groszkiem i szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti w sosie carbonara z groszkiem i szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti w sosie carbonara z groszkiem i szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti w sosie carbonara z groszkiem i szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej