Spaghetti w sosie carbonara z groszkiem i szynką parmeńską przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Spaghetti w sosie carbonara z groszkiem i szynką parmeńską

Autor: Agata Chmielewska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

1 opakowanie

0.5 szklanki

1 sztuka

5 plastrów

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy z oliwy. Odcedź.

Krok 2

Zawartość opakowania Fix Knorr wymieszaj w 300 ml zimnej wody.

Krok 3

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni. Szynkę pokrój w cienkie paski i przesmaż z cebulą, następnie całość zalej przygotowanym Fixem Knorr, dodaj śmietanę i doprowadź do wrzenia.

Krok 4

Sos gotuj na małym ogniu kilka minut. Następnie dodaj groszek oraz ugotowany makaron, zagotuj. Podawaj natychmiast. Danie możesz posypać startym serem i udekorować listkami świeżych ziół.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti w sosie carbonara z groszkiem i szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti w sosie carbonara z groszkiem i szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti w sosie carbonara z groszkiem i szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti w sosie carbonara z groszkiem i szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti w sosie carbonara z groszkiem i szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti w sosie carbonara z groszkiem i szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti w sosie carbonara z groszkiem i szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti w sosie carbonara z groszkiem i szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej