Spaghetti w sosie carbonara z groszkiem i szynką parmeńską przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Spaghetti w sosie carbonara z groszkiem i szynką parmeńską

Autor: Agata Chmielewska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 szczypta

350 gramów

1 opakowanie

5 plastrów

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy z oliwy. Odcedź.

Krok 2

Zawartość opakowania Fix Knorr wymieszaj w 300 ml zimnej wody.

Krok 3

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni. Szynkę pokrój w cienkie paski i przesmaż z cebulą, następnie całość zalej przygotowanym Fixem Knorr, dodaj śmietanę i doprowadź do wrzenia.

Krok 4

Sos gotuj na małym ogniu kilka minut. Następnie dodaj groszek oraz ugotowany makaron, zagotuj. Podawaj natychmiast. Danie możesz posypać startym serem i udekorować listkami świeżych ziół.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti w sosie carbonara z groszkiem i szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti w sosie carbonara z groszkiem i szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti w sosie carbonara z groszkiem i szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti w sosie carbonara z groszkiem i szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti w sosie carbonara z groszkiem i szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti w sosie carbonara z groszkiem i szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti w sosie carbonara z groszkiem i szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti w sosie carbonara z groszkiem i szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej