Spaghetti w sosie carbonara z groszkiem i szynką parmeńską przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Spaghetti w sosie carbonara z groszkiem i szynką parmeńską

Autor: Agata Chmielewska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 szczypta

350 gramów

1 opakowanie

5 plastrów

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy z oliwy. Odcedź.

Krok 2

Zawartość opakowania Fix Knorr wymieszaj w 300 ml zimnej wody.

Krok 3

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni. Szynkę pokrój w cienkie paski i przesmaż z cebulą, następnie całość zalej przygotowanym Fixem Knorr, dodaj śmietanę i doprowadź do wrzenia.

Krok 4

Sos gotuj na małym ogniu kilka minut. Następnie dodaj groszek oraz ugotowany makaron, zagotuj. Podawaj natychmiast. Danie możesz posypać startym serem i udekorować listkami świeżych ziół.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti w sosie carbonara z groszkiem i szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti w sosie carbonara z groszkiem i szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti w sosie carbonara z groszkiem i szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti w sosie carbonara z groszkiem i szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti w sosie carbonara z groszkiem i szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti w sosie carbonara z groszkiem i szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti w sosie carbonara z groszkiem i szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti w sosie carbonara z groszkiem i szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej