Kurczak z zielonym sosem curry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z zielonym sosem curry

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

3 łyżki

400 mililitrów

1 sztuka

3 łyżki

500 gramów

3 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój na paski.

Krok 2

Rozgrzej tłuszcz kokosowy i dodaj pastę z zielonego curry. Podgrzewaj przez chwilę.

Krok 3

Dodaj mleko kokosowe. Zagotuj i dopraw sosem rybnym. Zredukuj płomień.

Krok 4

Chili posiekaj i dodaj do mleka.

Krok 5

Do sosu wrzuć liście cytryny i mięso. Duś wszystko na małym ogniu.

Krok 6

Wyjmij liście cytryny i wyrzuć. Przed podaniem posyp danie listkami bazylii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z zielonym sosem curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z zielonym sosem curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z zielonym sosem curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z zielonym sosem curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z zielonym sosem curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z zielonym sosem curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z zielonym sosem curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z zielonym sosem curry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej