
Składniki
null
3 łyżki
1 szklanka
2 sztuki
1.5 szklanki
2 łyżki
null
3 łyżeczki
0.5 sztuki
null
2 szklanki
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Najpierw zrób sos. Umyj truskawki, usuń szypułki i pokrój większe sztuki a następnie wrzuć do wysokiego naczynia.
Krok 2
Teraz dosyp cukru i dobrze zmiksuj. Dodaj do tego delikatnie podgrzaną galaretkę oraz sok pomarańczowy, zamieszaj i odstaw.
Krok 3
Przygotuj ciasto. Ubij same białka na sztywną pianę.
Krok 4
Wsyp mąkę do miski i dolej powoli mleko. Następnie wrzuć cukier, żółtka, proszek do pieczenia, sól oraz stopione masło.
Krok 5
Mieszaj ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji a potem dodaj pianę z białek i ostrożnie wymieszaj.
Krok 6
Rozsmaruj ciasto w gofrownicy i piecz na jasno - złocisty kolor. Podawaj bardzo ciepłe polane uprzednio przygotowanym sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej