Gofry z sosem truskawkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gofry z sosem truskawkowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

2

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

3 łyżki

1 szklanka

2 sztuki

1.5 szklanki

2 łyżki

null

3 łyżeczki

0.5 sztuki

null

2 szklanki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Najpierw zrób sos. Umyj truskawki, usuń szypułki i pokrój większe sztuki a następnie wrzuć do wysokiego naczynia.

Krok 2

Teraz dosyp cukru i dobrze zmiksuj. Dodaj do tego delikatnie podgrzaną galaretkę oraz sok pomarańczowy, zamieszaj i odstaw.

Krok 3

Przygotuj ciasto. Ubij same białka na sztywną pianę.

Krok 4

Wsyp mąkę do miski i dolej powoli mleko. Następnie wrzuć cukier, żółtka, proszek do pieczenia, sól oraz stopione masło.

Krok 5

Mieszaj ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji a potem dodaj pianę z białek i ostrożnie wymieszaj.

Krok 6

Rozsmaruj ciasto w gofrownicy i piecz na jasno - złocisty kolor. Podawaj bardzo ciepłe polane uprzednio przygotowanym sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gofry z sosem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gofry z sosem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gofry z sosem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gofry z sosem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gofry z sosem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gofry z sosem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gofry z sosem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gofry z sosem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Grochówka wojskowa
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej