Gofry z sosem truskawkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gofry z sosem truskawkowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

2

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

3 łyżki

1 szklanka

2 sztuki

1.5 szklanki

2 łyżki

null

3 łyżeczki

0.5 sztuki

null

2 szklanki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Najpierw zrób sos. Umyj truskawki, usuń szypułki i pokrój większe sztuki a następnie wrzuć do wysokiego naczynia.

Krok 2

Teraz dosyp cukru i dobrze zmiksuj. Dodaj do tego delikatnie podgrzaną galaretkę oraz sok pomarańczowy, zamieszaj i odstaw.

Krok 3

Przygotuj ciasto. Ubij same białka na sztywną pianę.

Krok 4

Wsyp mąkę do miski i dolej powoli mleko. Następnie wrzuć cukier, żółtka, proszek do pieczenia, sól oraz stopione masło.

Krok 5

Mieszaj ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji a potem dodaj pianę z białek i ostrożnie wymieszaj.

Krok 6

Rozsmaruj ciasto w gofrownicy i piecz na jasno - złocisty kolor. Podawaj bardzo ciepłe polane uprzednio przygotowanym sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gofry z sosem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gofry z sosem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gofry z sosem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gofry z sosem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gofry z sosem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gofry z sosem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gofry z sosem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gofry z sosem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej