Składniki
null
3 łyżki
1 szklanka
2 sztuki
1.5 szklanki
2 łyżki
null
3 łyżeczki
0.5 sztuki
null
2 szklanki
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Najpierw zrób sos. Umyj truskawki, usuń szypułki i pokrój większe sztuki a następnie wrzuć do wysokiego naczynia.
Krok 2
Teraz dosyp cukru i dobrze zmiksuj. Dodaj do tego delikatnie podgrzaną galaretkę oraz sok pomarańczowy, zamieszaj i odstaw.
Krok 3
Przygotuj ciasto. Ubij same białka na sztywną pianę.
Krok 4
Wsyp mąkę do miski i dolej powoli mleko. Następnie wrzuć cukier, żółtka, proszek do pieczenia, sól oraz stopione masło.
Krok 5
Mieszaj ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji a potem dodaj pianę z białek i ostrożnie wymieszaj.
Krok 6
Rozsmaruj ciasto w gofrownicy i piecz na jasno - złocisty kolor. Podawaj bardzo ciepłe polane uprzednio przygotowanym sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej