
Składniki
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
4 pęczki
2 sztuki
3 szklanki
150 gramów
1 łyżka
1 łyżeczka
1 sztuka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Papryki przekrój, usuń gniazda, a miąższ upiecz, aby był miękki i zdejmij skórę.
Krok 2
Boczek, selera i cebulę pokrój na kosteczkę, a ziemniaki na większą kostkę.
Krok 3
Na rozgrzaną patelnię wrzuć boczek, wytop tłuszcz, a skwarki wyjmij i odstaw.
Krok 4
Na tłuszcz wrzuć cebulę i czosnek, a po zeszkleniu dodaj selera, tymianek i liść laurowy.
Krok 5
Po chwili dodaj ziemniaki oraz kolby kukurydzy.
Krok 6
Wszystko zalej wywarem bulionu Knorr i gotuj, do chwili gdy ziemniaki staną się półmiękkie. Teraz wyjmij kukurydzę, zeskrob nasiona i wrzuć je do zupy. Dodaj śmietanę i odstaw zupę.
Krok 7
Do papryk dodaj ocet, tabasco oraz pieprz i sól i wszystko zmiksuj. Zupę podawaj udekorowaną kleksem ze zmiksowanej papryki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chowder z kukurydzą
Chowder to zupa gotowana niegdyś na bazie ryb, boczku i ziemniaków. My proponujemy przyrządzić ją w wersji ze słodką kukurydzą w kolbie, papryką oraz pikantnymi przyprawami. Zupa jest bardzo gęsta oraz aromatyczna, głównie dzięki dodatkom, takim jak seler naciowy, tymianek, liść laurowy i ostre tabasco. Dodatkowo, wyrazistości nadaje jej wędzony boczek przełamany delikatnością warzyw. Wszystkie składniki miksuje się na gładki krem, a następnie ozdabia kleksem ze zmiksowanej pieczonej papryki. Potrawa sprawdzi się jako samodzielne danie, które możesz serwować na obiad lub ciepłą kolację. Możesz dodatkowo posypać zupę grzankami, które przygotujesz z każdego rodzaju chleba. Podawaj do niej też świeże pieczywo, np. bagietkę, bułki kajzerki albo suchary. Pasować będzie również tostowy chleb posmarowany przeciśniętym przez praskę czosnkiem i zgrillowany w piekarniku lub tosterze. Chowder z kukurydzą można również posypać natką pietruszki, czarnym sezamem i ziarnami kukurydzy. Wypróbuj przepis na tę rozgrzewającą i niezwykle smaczną zupę!