Zupa chowder z kukurydzą i tymiankiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chowder z kukurydzą

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

4 pęczki

2 sztuki

3 szklanki

150 gramów

1 łyżka

1 łyżeczka

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Papryki przekrój, usuń gniazda, a miąższ upiecz, aby był miękki i zdejmij skórę.

Krok 2

Boczek, selera i cebulę pokrój na kosteczkę, a ziemniaki na większą kostkę.

Krok 3

Na rozgrzaną patelnię wrzuć boczek, wytop tłuszcz, a skwarki wyjmij i odstaw.

Krok 4

Na tłuszcz wrzuć cebulę i czosnek, a po zeszkleniu dodaj selera, tymianek i liść laurowy.

Krok 5

Po chwili dodaj ziemniaki oraz kolby kukurydzy.

Krok 6

Wszystko zalej wywarem bulionu Knorr i gotuj, do chwili gdy ziemniaki staną się półmiękkie. Teraz wyjmij kukurydzę, zeskrob nasiona i wrzuć je do zupy. Dodaj śmietanę i odstaw zupę.

Krok 7

Do papryk dodaj ocet, tabasco oraz pieprz i sól i wszystko zmiksuj. Zupę podawaj udekorowaną kleksem ze zmiksowanej papryki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chowder z kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chowder z kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chowder z kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chowder z kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chowder z kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chowder z kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chowder z kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chowder z kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chowder z kukurydząChowder z kukurydzą

Chowder to zupa gotowana niegdyś na bazie ryb, boczku i ziemniaków. My proponujemy przyrządzić ją w wersji ze słodką kukurydzą w kolbie, papryką oraz pikantnymi przyprawami. Zupa jest bardzo gęsta oraz aromatyczna, głównie dzięki dodatkom, takim jak seler naciowy, tymianek, liść laurowy i ostre tabasco. Dodatkowo, wyrazistości nadaje jej wędzony boczek przełamany delikatnością warzyw. Wszystkie składniki miksuje się na gładki krem, a następnie ozdabia kleksem ze zmiksowanej pieczonej papryki. Potrawa sprawdzi się jako samodzielne danie, które możesz serwować na obiad lub ciepłą kolację. Możesz dodatkowo posypać zupę grzankami, które przygotujesz z każdego rodzaju chleba. Podawaj do niej też świeże pieczywo, np. bagietkę, bułki kajzerki albo suchary. Pasować będzie również tostowy chleb posmarowany przeciśniętym przez praskę czosnkiem i zgrillowany w piekarniku lub tosterze. Chowder z kukurydzą można również posypać natką pietruszki, czarnym sezamem i ziarnami kukurydzy. Wypróbuj przepis na tę rozgrzewającą i niezwykle smaczną zupę!