Zupa chowder z kukurydzą i tymiankiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chowder z kukurydzą

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

4 pęczki

2 sztuki

3 szklanki

150 gramów

1 łyżka

1 łyżeczka

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Papryki przekrój, usuń gniazda, a miąższ upiecz, aby był miękki i zdejmij skórę.

Krok 2

Boczek, selera i cebulę pokrój na kosteczkę, a ziemniaki na większą kostkę.

Krok 3

Na rozgrzaną patelnię wrzuć boczek, wytop tłuszcz, a skwarki wyjmij i odstaw.

Krok 4

Na tłuszcz wrzuć cebulę i czosnek, a po zeszkleniu dodaj selera, tymianek i liść laurowy.

Krok 5

Po chwili dodaj ziemniaki oraz kolby kukurydzy.

Krok 6

Wszystko zalej wywarem bulionu Knorr i gotuj, do chwili gdy ziemniaki staną się półmiękkie. Teraz wyjmij kukurydzę, zeskrob nasiona i wrzuć je do zupy. Dodaj śmietanę i odstaw zupę.

Krok 7

Do papryk dodaj ocet, tabasco oraz pieprz i sól i wszystko zmiksuj. Zupę podawaj udekorowaną kleksem ze zmiksowanej papryki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chowder z kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chowder z kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chowder z kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chowder z kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chowder z kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chowder z kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chowder z kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chowder z kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
7 osób ogląda przepis:
Placek amerykański
czas przygotowania
75 min.
stopień trudności

łatwe

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chowder z kukurydząChowder z kukurydzą

Chowder to zupa gotowana niegdyś na bazie ryb, boczku i ziemniaków. My proponujemy przyrządzić ją w wersji ze słodką kukurydzą w kolbie, papryką oraz pikantnymi przyprawami. Zupa jest bardzo gęsta oraz aromatyczna, głównie dzięki dodatkom, takim jak seler naciowy, tymianek, liść laurowy i ostre tabasco. Dodatkowo, wyrazistości nadaje jej wędzony boczek przełamany delikatnością warzyw. Wszystkie składniki miksuje się na gładki krem, a następnie ozdabia kleksem ze zmiksowanej pieczonej papryki. Potrawa sprawdzi się jako samodzielne danie, które możesz serwować na obiad lub ciepłą kolację. Możesz dodatkowo posypać zupę grzankami, które przygotujesz z każdego rodzaju chleba. Podawaj do niej też świeże pieczywo, np. bagietkę, bułki kajzerki albo suchary. Pasować będzie również tostowy chleb posmarowany przeciśniętym przez praskę czosnkiem i zgrillowany w piekarniku lub tosterze. Chowder z kukurydzą można również posypać natką pietruszki, czarnym sezamem i ziarnami kukurydzy. Wypróbuj przepis na tę rozgrzewającą i niezwykle smaczną zupę!