Tarta z melonem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

29

237 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

260 osób wydrukowało

Pobierz pdf

591 osób zapisało

Udostępnij
Tarta z melonem

Składniki

ciasto:

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

krem:

1 opakowanie

500 mililitrów

wierzch:

1 sztuka

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki ciasta wymieszaj mikserem, przełóż na stół i zagnieć gładkie ciasto.

Tarta z melonem - Krok 1

Krok 2

Ciasto rozwałkuj na koło o średnicy około 30 cm i przełóż na pognieciony w dłoniach papier do pieczenia.

Tarta z melonem - Krok 2

Krok 3

Ciasto razem z papierem przełóż do foremki na tartę o średnicy 24 cm. Ciastem wyklej dno i boki foremki. Dno nakłuj widelcem. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz około 20 minut.

Tarta z melonem - Krok 3

Krok 4

Proszek budyniowy wymieszaj razem z mąką i cukrem w połowie mleka. Pozostałe mleko zagotuj, wlej wymieszany z mlekiem budyń i mieszaj aż zgęstnieje.

Tarta z melonem - Krok 4

Krok 5

Galaretkę rozpuść w 300 ml wrzątku. Powstały krem wystudź i wymieszaj z miękką Kasią. Z melona wytnij kuleczki.

Tarta z melonem - Krok 5

Krok 6

Na wystudzone ciasto wyłóż krem i polej cienko, lekko tężejącą galaretką. Na galaretce ułóż kuleczki z melona i odstaw do lodówki. Gdy kuleczki przykleją się, całość polej pozostałą galaretką.

Tarta z melonem - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Maria Lucyna Ilkiewicz

    Maria Lucyna Ilkiewicz

    Tak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rufin Orłowski

    Rufin Orłowski

    Kruche ciasto bym zjadł ale cuś tartego??? :P

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta z melonemTarta z melonem

Słodki, soczysty melon zanurzony w miętowej galaretce, a do tego śmietankowy krem i delikatny kruchy spód – takie połączenie sprawia, że tarta z tego przepisu jest wymarzonym deserem na letnie dni. Jej przygotowanie rozpocznij od wyrobienia kruchego ciasta z mąki, kostki do pieczenia, jajka oraz cukru. Rozwałkuj je na niezbyt gruby placek, przełóż na papier do pieczenia, po czym całość umieść w ceramicznej lub metalowej formie do tarty. Wyklej dokładnie dno i boki naczynia, spód ponakłuwaj widelcem, po czym piecz do momentu, aż osiągnie złoty kolor. Aby przyrządzić krem, budyń zmieszaj z cukrem i łyżką mąki, a następnie zagotuj z mlekiem. Gdy już wystygnie, zmiksuj go z kostką do pieczenia na puszystą, gładką masę. Galaretkę rozpuść we wrzątku i odstaw w chłodne miejsce, by lekko stężała. Na upieczony spód wyłóż krem budyniowy i polej go tężejącą galaretką. Za pomocą specjalnej łyżki wytnij z miąższu melona kulki i ułóż je na galaretce. Ciasto podawaj lekko schłodzone. Zapisz nasz przepis na oryginalną tartę z melonem.