Różowy placek z galaretką

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

78

447 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

822 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1959 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

4 sztuki

170 gramów

200 gramów

1 łyżeczka

masa budyniowa:

2 opakowania

800 mililitrów

250 gramów

dodatkowo:

2 opakowania

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełóż do prostokątnej blaszki o wymiarach 22 x 28 cm. Piecz ok. 30 minut w 180 st. C. Ostudź, przekrój na dwa blaty.

Różowy placek z galaretką - Krok 1

Krok 2

Pół litra mleka zagotuj, w pozostałym rozpuść proszek budyniowy. Do gotującego mleka wlej rozpuszczony budyń i gotuj ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Do ostudzonej masy dodaj partiami miękką Kasię, wymieszaj mikserem.

Różowy placek z galaretką - Krok 2

Krok 3

Na pierwszy blat biszkoptu wyłóż 2/3 masy budyniowej, przykryj drugim biszkoptem i posmaruj resztą masy budyniowej.

Różowy placek z galaretką - Krok 3

Krok 4

Galaretki rozpuść w pół litra gorącej wody, odstaw, aż zaczną lekko tężeć. Mieszankę koktajlową osącz na sicie.

Różowy placek z galaretką - Krok 4

Krok 5

Owoce ułóż na budyniu. Całość zalej lekko tężejącą galaretką i odstaw na kilka godzin do lodówki.

Różowy placek z galaretką - Krok 5
3

Opinie o przepisie

  • Józef Drapiewski

    Józef Drapiewski , 10.05.2020

    Pyszne. Nie wiem co napisać. Ten krem i to ciasto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata  Chajzler

    Renata Chajzler , 19.10.2019

    Przepisy są super już kilka wyprubowalam są idealne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Gryska

    Dorota Gryska , 17.10.2019

    dzięki za pyszne przepisy!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Różowy placek z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Różowy placek z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Różowy placek z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Różowy placek z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Różowy placek z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Różowy placek z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Różowy placek z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
6 osób ogląda przepis:
Tort leśny mech
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Różowy placek z galaretkąRóżowy placek z galaretką

Różowy placek z galaretką to idealny pomysł na deser, imieniny, spotkanie z przyjaciółmi lub wizytę u znajomych. Malinowy smak, masa budyniowa i orzeźwiająca galaretka z egzotycznymi owocami to wyjątkowo pyszne i uniwersalne połączenie. Przesianie mąki wraz z proszkiem do pieczenia przez gęste sito spowoduje jej napowietrzenie, przez co ciasto będzie bardziej puszyste i delikatne w smaku. Jeżeli użyjesz mleka o zawartości tłuszczu 3,2%, to smak budyniu będzie pełny a jego konsystencja aksamitna. Żeby w budyniu nie powstały grudki podczas gotowania energicznie mieszaj go trzepaczką. Kostka do pieczenia Kasia to doskonały pomocnik podczas wypieków. Łatwo się rozpuszcza i łączy z pozostałymi składnikami. Przepoławiając biszkopt jedną dłonią przytrzymuj wierzch, podczas gdy druga będzie wykonywała nacięcie. Najlepiej jest użyć do tego bardzo ostrego i długiego noża albo naprężonej mocnej nitki. Wodę z kandyzowanych owoców możesz użyć do nasączenia biszkoptów przed przełożeniem ich budyniowym kremem.