Różowy placek z galaretką

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

78

417 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

819 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1959 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

4 sztuki

170 gramów

200 gramów

1 łyżeczka

masa budyniowa:

2 opakowania

800 mililitrów

dodatkowo:

2 opakowania

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełóż do prostokątnej blaszki o wymiarach 22 x 28 cm. Piecz ok. 30 minut w 180 st. C. Ostudź, przekrój na dwa blaty.

Różowy placek z galaretką - Krok 1

Krok 2

Pół litra mleka zagotuj, w pozostałym rozpuść proszek budyniowy. Do gotującego mleka wlej rozpuszczony budyń i gotuj ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Do ostudzonej masy dodaj partiami miękką Kasię, wymieszaj mikserem.

Różowy placek z galaretką - Krok 2

Krok 3

Na pierwszy blat biszkoptu wyłóż 2/3 masy budyniowej, przykryj drugim biszkoptem i posmaruj resztą masy budyniowej.

Różowy placek z galaretką - Krok 3

Krok 4

Galaretki rozpuść w pół litra gorącej wody, odstaw, aż zaczną lekko tężeć. Mieszankę koktajlową osącz na sicie.

Różowy placek z galaretką - Krok 4

Krok 5

Owoce ułóż na budyniu. Całość zalej lekko tężejącą galaretką i odstaw na kilka godzin do lodówki.

Różowy placek z galaretką - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Renata  Chajzler

    Renata Chajzler

    Przepisy są super już kilka wyprubowalam są idealne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Gryska

    Dorota Gryska

    dzięki za pyszne przepisy!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Różowy placek z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Różowy placek z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Różowy placek z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Różowy placek z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Różowy placek z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Różowy placek z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Różowy placek z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Różowy placek z galaretkąRóżowy placek z galaretką

Różowy placek z galaretką to idealny pomysł na deser, imieniny, spotkanie z przyjaciółmi lub wizytę u znajomych. Malinowy smak, masa budyniowa i orzeźwiająca galaretka z egzotycznymi owocami to wyjątkowo pyszne i uniwersalne połączenie. Przesianie mąki wraz z proszkiem do pieczenia przez gęste sito spowoduje jej napowietrzenie, przez co ciasto będzie bardziej puszyste i delikatne w smaku. Jeżeli użyjesz mleka o zawartości tłuszczu 3,2%, to smak budyniu będzie pełny a jego konsystencja aksamitna. Żeby w budyniu nie powstały grudki podczas gotowania energicznie mieszaj go trzepaczką. Kostka do pieczenia Kasia to doskonały pomocnik podczas wypieków. Łatwo się rozpuszcza i łączy z pozostałymi składnikami. Przepoławiając biszkopt jedną dłonią przytrzymuj wierzch, podczas gdy druga będzie wykonywała nacięcie. Najlepiej jest użyć do tego bardzo ostrego i długiego noża albo naprężonej mocnej nitki. Wodę z kandyzowanych owoców możesz użyć do nasączenia biszkoptów przed przełożeniem ich budyniowym kremem.