Deser z lodami "Grzybek" przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Deser z lodami "Grzybek"

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

39 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połam czekoladę i włóż ją do zamrażalnika. Dobrze zmrożoną pokrusz na drobne kawałki w mikserze lub misce i ponownie umieść w zamrażalniku.

Krok 2

Połóż na talerzu dużą, spłaszczoną z jednej strony kulkę lodów ananasowych.

Krok 3

Wbij w jej środek rurkę z wafla, to będzie nóżka grzybka. Włóż całość do zamrażalnika na 20 minut.

Krok 4

Z lodów śmietankowych uformuj mniejszą kulkę, również z jednej strony spłaszczoną, będzie to kapelusz grzybka.

Krok 5

Wyjmij talerz i nałóż kapelusz na nóżkę grzybka. Zrób na nim kropki z zamrożonych kawałków pokruszonej czekolady. Lody podawaj od razu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Deser z lodami "Grzybek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Deser z lodami "Grzybek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Deser z lodami "Grzybek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Deser z lodami "Grzybek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Deser z lodami "Grzybek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Deser z lodami "Grzybek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Deser z lodami "Grzybek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Deser z lodami "Grzybek" - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Deser z lodami "Grzybek"Deser z lodami "Grzybek"

Deser z lodami „grzybek” to efektowny sposób na urozmaicenie menu, np. na nieformalne przyjęcie w gronie przyjaciół. Do przygotowania „grzybka” potrzebujesz, oczywiście, lodów. Kolejność ułożenia gałek zależy od Ciebie – wybieraj wśród smaków tropikalnych: ananasowych i brzoskwiniowych. Czekoladę zamroź w lodówce. Pozostałą część możesz zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i posypać nią lody. Do dekoracji świetnie sprawdzą się również wiórki kokosowe lub kolorowa posypka cukiernicza. Jeśli chcesz, użyj też płatków migdałowych lub posiekanych orzechów włoskich. Deser z lodami „grzybek” przygotuj na płaskim, jasnym talerzu. Dookoła ozdób go wzrokami, na przykład z roztopionej czekolady, syropu klonowego lub czekoladowego. Wykorzystaj również owoce – dobrze będą pasować: plasterki kiwi lub banana, cząstki truskawek, borówki oraz winogrona. Koniecznie wypróbuj naszą propozycję na przygotowanie lodowego deseru i odkryj swój własny sposób na udekorowanie go. Cenimy sobie Twoje zdanie, podziel się opinią w komentarzu pod przepisem. Smacznego!