
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Połam czekoladę i włóż ją do zamrażalnika. Dobrze zmrożoną pokrusz na drobne kawałki w mikserze lub misce i ponownie umieść w zamrażalniku.
Krok 2
Połóż na talerzu dużą, spłaszczoną z jednej strony kulkę lodów ananasowych.
Krok 3
Wbij w jej środek rurkę z wafla, to będzie nóżka grzybka. Włóż całość do zamrażalnika na 20 minut.
Krok 4
Z lodów śmietankowych uformuj mniejszą kulkę, również z jednej strony spłaszczoną, będzie to kapelusz grzybka.
Krok 5
Wyjmij talerz i nałóż kapelusz na nóżkę grzybka. Zrób na nim kropki z zamrożonych kawałków pokruszonej czekolady. Lody podawaj od razu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Deser z lodami "Grzybek"
Deser z lodami „grzybek” to efektowny sposób na urozmaicenie menu, np. na nieformalne przyjęcie w gronie przyjaciół. Do przygotowania „grzybka” potrzebujesz, oczywiście, lodów. Kolejność ułożenia gałek zależy od Ciebie – wybieraj wśród smaków tropikalnych: ananasowych i brzoskwiniowych. Czekoladę zamroź w lodówce. Pozostałą część możesz zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i posypać nią lody. Do dekoracji świetnie sprawdzą się również wiórki kokosowe lub kolorowa posypka cukiernicza. Jeśli chcesz, użyj też płatków migdałowych lub posiekanych orzechów włoskich. Deser z lodami „grzybek” przygotuj na płaskim, jasnym talerzu. Dookoła ozdób go wzrokami, na przykład z roztopionej czekolady, syropu klonowego lub czekoladowego. Wykorzystaj również owoce – dobrze będą pasować: plasterki kiwi lub banana, cząstki truskawek, borówki oraz winogrona. Koniecznie wypróbuj naszą propozycję na przygotowanie lodowego deseru i odkryj swój własny sposób na udekorowanie go. Cenimy sobie Twoje zdanie, podziel się opinią w komentarzu pod przepisem. Smacznego!