![Lody truskawkowe z polewą czekoladową "Duszek"](https://az.przepisy.pl/www-przepisy-pl/www.przepisy.pl/przepisy3ii/img/variants/800x0/lody-truskawkowe-z-polewa-czekoladowa-duszek.jpg)
Składniki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Namaluj polewą na talerzu ogonek i brzuszek duszka.
Krok 2
Na brzuszek nałóż dużą kulkę lodów truskawkowych, a nad nim zrób główkę z mniejszej kulki lodów śmietankowych.
Krok 3
Na głowie duszka namaluj polewą duże okrągłe oczy i uśmiechniętą buzię.
Krok 4
Między lodowe kulki wetknij 2 orzeszki nerkowca – to rączki.
Krok 5
Ogonek i połowę talerza udekoruj gwiazdkową posypką.
Krok 6
Bezy pokrusz i posyp nimi pozostałą część talerza.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lody truskawkowe z polewą czekoladową "Duszek"
Lody truskawkowe z polewą czekoladową „duszek” to dobra inspiracja nie tylko na Halloween. Ten oryginalny deser, którego przygotowanie zajmie Ci niewiele czasu, możesz serwować o każdej porze roku. Dwie gałki lodów w słodkiej, kolorowej oprawie sprawią, że talerz będzie wyglądał naprawdę efektownie. Kształt duszka możesz zaznaczyć za pomocą swojej ulubionej czekolady – ciemnej, mlecznej lub białej. Do dekoracji kulek lodów wykorzystaj posypki w różnych kolorach. Charakterystyczną dla duchów pelerynkę możesz zrobić z lukru powstałego po zmieszaniu cukru pudru i soku z cytryny. Pokruszone bezy i słodkie gwiazdki będą tworzyły wrażenie lewitowania „duszka”. Opcjonalnie do deseru możesz dodać również kawałki świeżych owoców lub bitą śmietanę. Najlepiej będzie smakować, jeśli lody wcześniej mocno zmrozisz. Deser z polewą czekoladową „duszek” serwuj na poobiedni deser lub słodki podwieczorek. Nie tylko dobrze wygląda, ale też wspaniale smakuje. Zainspiruj się tym przepisem i przy najbliższej okazji podaj lody w zupełnie nowej odsłonie. Pobierz listę składników i do dzieła.