Lody truskawkowe z polewą czekoladową "Duszek" przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lody truskawkowe z polewą czekoladową "Duszek"

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

35 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

49 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Namaluj polewą na talerzu ogonek i brzuszek duszka.

Krok 2

Na brzuszek nałóż dużą kulkę lodów truskawkowych, a nad nim zrób główkę z mniejszej kulki lodów śmietankowych.

Krok 3

Na głowie duszka namaluj polewą duże okrągłe oczy i uśmiechniętą buzię.

Krok 4

Między lodowe kulki wetknij 2 orzeszki nerkowca – to rączki.

Krok 5

Ogonek i połowę talerza udekoruj gwiazdkową posypką.

Krok 6

Bezy pokrusz i posyp nimi pozostałą część talerza.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lody truskawkowe z polewą czekoladową "Duszek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lody truskawkowe z polewą czekoladową "Duszek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lody truskawkowe z polewą czekoladową "Duszek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lody truskawkowe z polewą czekoladową "Duszek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lody truskawkowe z polewą czekoladową "Duszek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lody truskawkowe z polewą czekoladową "Duszek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lody truskawkowe z polewą czekoladową "Duszek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lody truskawkowe z polewą czekoladową "Duszek"Lody truskawkowe z polewą czekoladową "Duszek"

Lody truskawkowe z polewą czekoladową „duszek” to dobra inspiracja nie tylko na Halloween. Ten oryginalny deser, którego przygotowanie zajmie Ci niewiele czasu, możesz serwować o każdej porze roku. Dwie gałki lodów w słodkiej, kolorowej oprawie sprawią, że talerz będzie wyglądał naprawdę efektownie. Kształt duszka możesz zaznaczyć za pomocą swojej ulubionej czekolady – ciemnej, mlecznej lub białej. Do dekoracji kulek lodów wykorzystaj posypki w różnych kolorach. Charakterystyczną dla duchów pelerynkę możesz zrobić z lukru powstałego po zmieszaniu cukru pudru i soku z cytryny. Pokruszone bezy i słodkie gwiazdki będą tworzyły wrażenie lewitowania „duszka”. Opcjonalnie do deseru możesz dodać również kawałki świeżych owoców lub bitą śmietanę. Najlepiej będzie smakować, jeśli lody wcześniej mocno zmrozisz. Deser z polewą czekoladową „duszek” serwuj na poobiedni deser lub słodki podwieczorek. Nie tylko dobrze wygląda, ale też wspaniale smakuje. Zainspiruj się tym przepisem i przy najbliższej okazji podaj lody w zupełnie nowej odsłonie. Pobierz listę składników i do dzieła.