Dla zdrowia!

Wydawać by się mogło, że taki mały owoc nie może skrywać w sobie nic zaskakującego. Nic bardziej mylnego! Poziomki to prawdziwa bomba składników odżywczych! To naturalne źródło witaminy C - odpowiedzialnej za utrzymanie prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i nerwowego. Czym może zaskoczyć Cię jeszcze ten drobny czerwony owoc? Choć niewielka, poziomka stanowi prawdziwą skarbnicę cennych składników. To także świetne źródło witaminy A – odpowiedzialnej za stan naszej skóry oraz żelaza – pomagającego w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny.
powrót do góryZainspiruj się!

Uwielbiasz słodycze? Chyba jak każdy! Słodki smak kojarzy się zazwyczaj z tym, co dobre. W codziennej diecie i szybkim tempie życia trudno jest zrezygnować z przekąsek, a zwłaszcza tych z dodatkiem ogromnej ilości cukru lub sztucznych składników. Potrzeba słodyczy jest pokusą, której nie da się oprzeć. Chcąc urozmaicić swój jadłospis i dodać mu nieco kolorytu, sięgnijmy więc po to, co naturalne i sezonowe. Wykorzystując owoce takie jak poziomki, możemy zastąpić, a smakiem nawet przewyższyć smakołyki kupowane w sklepie. Nie wierzysz? Przekonaj się! Co powiesz na błyskawiczne ciasto? Oto przepis na szybki poziomkowiec! Bez wątpienia trafi on w gust każdego łakomczucha! Teraz propozycja, która może zaskoczyć nawet najbardziej zaawansowanych – zupa poziomkowa! Do jej przygotowania potrzebujesz około kilograma poziomek, kremówki, słodkiej śmietanki i cukru pudru. Wszystkie składniki należy ze sobą zmiksować, aż do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowaną wstaw do lodówki. Tego typu danie to świetna alternatywa dla znanego wszystkim chłodnika. Na słodko też się da! Z wykorzystaniem tych czerwonych owoców możesz przygotować również sos! Sprawdzi się on świetnie jako dekoracja do różnego rodzaju ciast czy deserów. Wisienka na torcie? W tym wypadku poziomka! Z nią nie ma nudy!
powrót do góryCzy wiesz, że?

- Wszystkim znane i lubiane truskawki podchodzą właśnie od poziomek! Zastanawiasz się jak to możliwe? Śpieszmy z odpowiedzią! Król Ludwik XIV był wielbicielem poziomek. Chodzą słuchy, że zajadał się nimi wraz z towarzystwem lampki szampana. Chcąc uzyskać większą odmianę, zalecił posadzić je botanikom w swoim ogrodzie. Tym samym skrzyżowane zostały dwie odmiany – chilijska oraz wirginijska. Z tego połączenia powstał owoc niemal ośmiokrotnie większy od niepozornej poziomki. Istne szaleństwo, prawda?
- Poziomki nie lubią konkurencji. Chodzą pogłoski, że niezbyt dobrze tolerują towarzystwo malin i truskawek. Chcąc cieszyć się smakiem pysznych i słodkich owoców, lepiej nie sadź ich koło siebie! To wyjdzie im na dobre!
- Najbardziej aromatyczną odmianą tego maleńkiego owocu jest poziomka muskatowa. Jej smak przypomina połączenie truskawki, maliny i ananasa! Istna słodycz! Skusisz się? W Polsce można ją spotkać w stanie dzikim. Występuje również we Włoszech, gdzie uprawia się ją na niewielką skalę.
- O poziomkach pisali już najwybitniejsi twórcy starożytni. Wzmiankę o nich znajdziemy u samego Owidiusza i jego słynnym dziele „Przemiany”. Zostają tam przedstawione jako rajski owoc, spożywany przez ludzi w mitycznej epoce złota.
Jak się za to zabrać?

Te małe, niepozorne owoce to jedne z cenniejszych darów polskiego lasu. Można je spotkać także w ogrodach. W takiej scenerii czują się równie dobrze. Nie wierzysz? Pora się z nimi bliżej poznać! Jedno jest pewne – ta znajomość zaowocuje! Poziomki to rozłożyste byliny, których liście wraz z pięknymi kwiatami osiągają wysokość ok. 30 centymetrów. W jednym miejscu owoc jest w stanie rosnąć cyklicznie przez kilka lat. Przystępując do samego sadzenia, musimy pamiętać o zachowaniu optymalnej odległości między sadzonkami tj. ok 30 cm. Warto także uprzednio oczyścić glebę z chwastów i zafundować jej odpowiednie nawożenie Poziomki są niezwykle proste w uprawie, a co najważniejsze, nie bywają kapryśne! Potrzebują jedynie słonecznego, ciepłego miejsca i odpowiedniego nawodnienia. Zapewniając im to, co lubią, możesz mieć pewność, że odwdzięczą wtedy się jeszcze słodszymi owocami! Dla tego smaku warto się trochę wysilić. Twoje kubki smakowe będą Ci wdzięczne!
powrót do góryZ czym to się je?

W Polsce sezon na poziomki przypada na przełom czerwca i lipca, a przy dobrych warunkach pogodowych może wydłużyć się nawet do września. Najlepiej smakują te świeżo zerwane, jednak nadają się również do przechowywania w lodówce czy zamrażalniku. Ich niepowtarzalna słodycz pozwoli stworzyć Ci całą gamę posiłków. Na pierwszy plan wysuwają się tu desery! Zastąp kupne słodycze tymi zrobionymi w domu. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że to, co jesz, pochodzi ze sprawdzonego źródła. Poziomki to pozycja obowiązkowa w diecie każdego łakomczucha! Spokojnie, w 100 g znajduje się około 40 kcal. Zajadanie się nimi w formie solo a raczej rozpieszcza – zwłaszcza nasze podniebienia!
powrót do góry
Komentarze (0)