Krem z buraka – zupa z buraków czerwonych | Przepisy.pl pixel

Zupa krem z buraków

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

68

heart
971 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1417 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2192 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

150 gramów

100 mililitrów

1 łyżka

1 łyżka

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki oraz ziemniaki pokrój w kostkę i przesmaż w garnku na maśle.

Krok 2

Żeby uzyskać aromatyczny bulion o bogatym smaku, warzywa zalej litrem wody i dopraw kostkami Knorr. Całość zagotuj. Warzywa gotuj do miękkości a następnie zmiksuj na gładki krem.

Krok 3

Śmietanę ubij na sztywno. Gotową zupę nalej do talerzy i udekoruj odrobiną śmietany.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do bitej śmietany możesz dodać łyżkę chrzanu, aby zaostrzyć smak zupy.

4

Opinie o przepisie

  • Anna Dałkowska

    Anna Dałkowska , 02.01.2017

    Jest pyszna. Dodałam śmietanę 18% przed blenderowaniem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 20.11.2016

    Apetycznie wygląda uwielbiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Bartoszek

    Jacek Bartoszek , 24.10.2016

    Ciekawy przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Restauracja Qualitass

    Restauracja Qualitass , 24.10.2016

    uwielbiamy czerwony barszczyk :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa krem z buraków  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa krem z buraków  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa krem z buraków  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa krem z buraków  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa krem z buraków  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa krem z buraków  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa krem z buraków  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa krem z buraków  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa krem z buraków Zupa krem z buraków

Buraki mają charakterystyczny, delikatnie słodkawy smak. Większość z nas doskonale zna barszcz czerwony, który świetnie smakuje nie tylko z wigilijnymi uszkami, ale też z krokietami, jajkiem czy ziemniakami. Nasz przepis krok po kroku pokaże ci, jak przygotować krem z buraków, czyli smaczną i apetycznie wyglądającą zupę.

Dla kogo?

Krem buraczany to świetna propozycja dla wszystkich miłośników gęstych zup warzywnych. W końcu, ile można jeść takie klasyki, jak krem z dyni czy pomidorów? Zupa krem z buraków czerwonych to pyszny sposób na odświeżenie jadłospisu.

Na jaką okazję?

Potrawę przyrządza się z przysmażonych buraków i ziemniaków, które gotuje się z przyprawami w bulionie, a następnie dokładnie miksuje. Krem z buraków zrobisz więc dość szybko, z zaledwie kilku składników. Nawet podczas codziennego obiadu możesz zaskoczyć swoich bliskich! Danie serwuj z pieczywem podczas lunchu lub wykorzystaj zupę krem z buraka jako oryginalny pomysł na ciepłą kolację.

Czy wiesz, że?

Zupę krem z buraka możesz polać kilkoma kroplami oliwy. Ze smakiem dania bardzo dobrze będzie komponować się zwłaszcza oliwa cytrynowa. Przepis na krem z buraka potraktuj więc jako pretekst do poznania nowych produktów.

Dla urozmaicenia:

Zupę krem z buraków czerwonych podawaj z kleksem kwaśnej śmietany, którą możesz udekorować suszonymi lub świeżymi ziołami, np. bazylią, kolendrą, tymiankiem. Jeśli chcesz, aby zupa była bardziej pikantna i wyrazista, dopraw ją większą ilością pieprzu lub dodaj do niej pokrojoną papryczkę chili i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zupę krem z buraków możesz posypać uprażonymi pestkami słonecznika, dyni lub nasionami czarnuszki (one także są dość pikantne).