Krem z buraków z malinami, grzanki czosnkowe

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

8

50 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

58 osób wydrukowało

Pobierz pdf

155 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

8 sztuk

2 szklanki

2 sztuki

120 gramów

8 sztuk

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włoszczyznę umyj, obierz, zalej wodą i zagotuj. Ugotuj bulion na wolnym ogniu (ok. 200 ml – niecała szklanka).

Krem z buraków z malinami, grzanki czosnkowe - Krok 1

Krok 2

Buraki umyj, usuń korzonki. Bez obierania ułóż w żaroodpornym naczyniu. Piecz pod przykryciem w temperaturze 180°C. Obierz ze skórki, pokrój na większe kawałki.

Krem z buraków z malinami, grzanki czosnkowe - Krok 2

Krok 3

Opłucz maliny. Jeśli użyjesz mrożonych, mogą być lekko zmrożone.

Krem z buraków z malinami, grzanki czosnkowe - Krok 3

Krok 4

Cebulę obierz, pokrój w piórka. Zalej niewielką ilością bulionu i duś przez chwilę. Dodaj buraki, w razie potrzeby dodaj jeszcze trochę bulionu i gotuj na wolnym ogniu. Na koniec dodaj maliny i 1 łyżeczkę Flory ProActiv. Następnie zmiksuj benderem, dodaj resztę bulionu, wymieszaj. Dopraw do smaku. Przełóż na talerz, na wierzchu ułóż ser kozi.

Krem z buraków z malinami, grzanki czosnkowe - Krok 4

Krok 5

Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Utrzyj z resztą Flory ProActiv.

Krem z buraków z malinami, grzanki czosnkowe - Krok 5

Krok 6

Bułkę paryską podpiecz w tosterze. Posmaruj Florą ProActiv z czosnkiem.

Krem z buraków z malinami, grzanki czosnkowe - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Flora ProActiv o smaku masła

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Flora ProActiv o smaku masła

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej