Sałatka z białych szparagów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z białych szparagów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
245 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

401 osób wydrukowało

Pobierz pdf

487 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 pęczek

1 sztuka

250 gramów

1 sztuka

200 gramów

3 łyżki

3 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 szklanka

25 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W dużej misce wymieszaj wermut i oliwę z sosem sałatkowym Knorr.

Krok 2

Szparagi obierz, odkrój zdrewniałe części. Szparagi ugotuj w dwóch litrach wody z mlekiem, solą i cukrem do miękkości około 6 minut.

Krok 3

Truskawki umyj, oderwij szypułki, przekrój na pół, awokado obierz, pokrój w plastry.

Krok 4

Wszystkie składniki umieść w misce. Dokładnie wymieszaj, rozłóż na odpowiednie talerze.

1

Opinie o przepisie

  • marek wasiak

    marek wasiak , 29.06.2017

    szparagi się skończyły jaka szkoda ale na zimę mam w zamrażarce

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z białych szparagów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z białych szparagów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z białych szparagów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z białych szparagów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z białych szparagów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z białych szparagów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z białych szparagów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z białych szparagów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z białych szparagówSałatka z białych szparagów

Szparagi to delikatne, wykwintne warzywa, które wymagają odpowiedniego podania. Łatwo bowiem zatracić ich smak wśród zbyt wyrazistych składników. Dobrze pasują do dań bez mięsa, z dodatkiem innych jarzyn. Jeśli planujesz podać szparagi w sałatce, połącz je razem z awokado i truskawkami. Lekko słodkie owoce doskonale będą z nimi współgrały i podkreślą ich smak. Zadbaj o to, by wszystkie składniki sałatki były odpowiedniej jakości. Szparagi muszą mieć zwarte główki, a awokado powinno być jędrne i miękkie, truskawki zaś dojrzałe i bez uszkodzeń. Szparagi ugotuj w wodzie z dodatkiem mleka, pozbaw je wcześniej twardych końcówek i obierz z włókien. Nie podgrzewaj ich zbyt długo – najlepsze będą lekko chrupiące. Warzywa połącz z miksem zielonych sałat, delikatnie mieszając. Polej przygotowanym sosem. Sałatkę udekoruj płatkami parmezanu albo ziarnami słonecznika i octem balsamicznym. Serwuj samą, z pieczywem albo tartą warzywną. To naprawdę świetny sposób na elegancką, wegetariańską kolację. Spróbuj w najbliższym czasie!