Sałatka z białych szparagów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z białych szparagów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

225 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

386 osób wydrukowało

Pobierz pdf

472 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 pęczek

1 sztuka

250 gramów

1 sztuka

200 gramów

3 łyżki

3 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 szklanka

25 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W dużej misce wymieszaj wermut i oliwę z sosem sałatkowym Knorr.

Krok 2

Szparagi obierz, odkrój zdrewniałe części. Szparagi ugotuj w dwóch litrach wody z mlekiem, solą i cukrem do miękkości około 6 minut.

Krok 3

Truskawki umyj, oderwij szypułki, przekrój na pół, awokado obierz, pokrój w plastry.

Krok 4

Wszystkie składniki umieść w misce. Dokładnie wymieszaj, rozłóż na odpowiednie talerze.

1

Opinie o przepisie

  • marek wasiak

    marek wasiak , 29.06.2017

    szparagi się skończyły jaka szkoda ale na zimę mam w zamrażarce

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z białych szparagów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z białych szparagów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z białych szparagów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z białych szparagów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z białych szparagów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z białych szparagów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z białych szparagów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z białych szparagów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z białych szparagówSałatka z białych szparagów

Szparagi to delikatne, wykwintne warzywa, które wymagają odpowiedniego podania. Łatwo bowiem zatracić ich smak wśród zbyt wyrazistych składników. Dobrze pasują do dań bez mięsa, z dodatkiem innych jarzyn. Jeśli planujesz podać szparagi w sałatce, połącz je razem z awokado i truskawkami. Lekko słodkie owoce doskonale będą z nimi współgrały i podkreślą ich smak. Zadbaj o to, by wszystkie składniki sałatki były odpowiedniej jakości. Szparagi muszą mieć zwarte główki, a awokado powinno być jędrne i miękkie, truskawki zaś dojrzałe i bez uszkodzeń. Szparagi ugotuj w wodzie z dodatkiem mleka, pozbaw je wcześniej twardych końcówek i obierz z włókien. Nie podgrzewaj ich zbyt długo – najlepsze będą lekko chrupiące. Warzywa połącz z miksem zielonych sałat, delikatnie mieszając. Polej przygotowanym sosem. Sałatkę udekoruj płatkami parmezanu albo ziarnami słonecznika i octem balsamicznym. Serwuj samą, z pieczywem albo tartą warzywną. To naprawdę świetny sposób na elegancką, wegetariańską kolację. Spróbuj w najbliższym czasie!