
Składniki
1 pęczek
1 sztuka
250 gramów
1 sztuka
200 gramów
3 łyżki
3 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
1 szklanka
25 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W dużej misce wymieszaj wermut i oliwę z sosem sałatkowym Knorr.
Krok 2
Szparagi obierz, odkrój zdrewniałe części. Szparagi ugotuj w dwóch litrach wody z mlekiem, solą i cukrem do miękkości około 6 minut.
Krok 3
Truskawki umyj, oderwij szypułki, przekrój na pół, awokado obierz, pokrój w plastry.
Krok 4
Wszystkie składniki umieść w misce. Dokładnie wymieszaj, rozłóż na odpowiednie talerze.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z białych szparagów
Szparagi to delikatne, wykwintne warzywa, które wymagają odpowiedniego podania. Łatwo bowiem zatracić ich smak wśród zbyt wyrazistych składników. Dobrze pasują do dań bez mięsa, z dodatkiem innych jarzyn. Jeśli planujesz podać szparagi w sałatce, połącz je razem z awokado i truskawkami. Lekko słodkie owoce doskonale będą z nimi współgrały i podkreślą ich smak. Zadbaj o to, by wszystkie składniki sałatki były odpowiedniej jakości. Szparagi muszą mieć zwarte główki, a awokado powinno być jędrne i miękkie, truskawki zaś dojrzałe i bez uszkodzeń. Szparagi ugotuj w wodzie z dodatkiem mleka, pozbaw je wcześniej twardych końcówek i obierz z włókien. Nie podgrzewaj ich zbyt długo – najlepsze będą lekko chrupiące. Warzywa połącz z miksem zielonych sałat, delikatnie mieszając. Polej przygotowanym sosem. Sałatkę udekoruj płatkami parmezanu albo ziarnami słonecznika i octem balsamicznym. Serwuj samą, z pieczywem albo tartą warzywną. To naprawdę świetny sposób na elegancką, wegetariańską kolację. Spróbuj w najbliższym czasie!