Smażony ryż z warzywami i kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Smażony ryż z warzywami i kurczakiem

Autor: Agata Chmielewska

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

76 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

200 gramów

6 sztuk

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź.

Krok 2

Grzybki mun namocz w gorącej wodzie 15-20 minut i pokrój w cienkie paski. Marchewkę oczyść, pokrój w plasterki i sparz.

Krok 3

Cukinię pokrój w półplastry, pora w krążki. Kurczaka pokrój w kostkę i wymieszaj z olejem sezamowym, sosem sojowym i posiekaną świeżą kolendrą.

Krok 4

Na rozgrzanej patelni przesmaż kurczaka, dodaj pozostałe składniki i smaż chwilę, następnie dodaj ryż.

Krok 5

Fix Knorr wymieszaj w szklance wody i wlej na patelnię ze smażącymi się składnikami. Gotuj kilka minut. Podawaj udekorowane listkami kolendry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażony ryż z warzywami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażony ryż z warzywami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażony ryż z warzywami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażony ryż z warzywami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażony ryż z warzywami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażony ryż z warzywami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażony ryż z warzywami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smażony ryż z warzywami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej