Składniki
1 opakowanie
150 gramów
80 gramów
0.5 łyżeczki
1 szczypta
1 sztuka
50 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wsyp zawartość opakowania do miski, zalej 200 ml wrzątku i odczekaj około 15 minut, aż kasza zmięknie.
Krok 2
Topinambur obierz i ugotuj do miękkości. Następnie pokrój w drobną kostkę.
Krok 3
Do wystudzonej kaszy dodaj topinambur, kukurydzę, jajo, mąkę i rozmaryn.
Krok 4
Wyrób i uformuj placki i smaż na patelni.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Placki z topinamburem i kukurydzą
Obecna sztuka kulinarna rządzi się swoimi prawami. To nie tylko nowe, udoskonalane przepisy, ale także powrót do korzeni i do produktów, które odegrały istotną rolę w żywieniu ludzi w minionych epokach. Obecnie renesans przeżywa składnik o nietypowej nazwie i egzotycznym pochodzeniu. Topinambur wkradł się do menu wielu restauracji i nic nie stoi na przeszkodzie, aby wypróbować go także w swoim domu. Już dziś wypróbuj przepis na placki z topinamburem i kukurydzą, i poznaj nowe smaki.
Dla kogo?
Dla wszystkich osób, które lubią różnorodne połączenia. Pożegnaj się z nudą! To danie z pewnością zrobi na Tobie wrażenie.
Na jaką okazję?
Placki z topinamburem i kukurydzą sprawdzą się w formie obiadu, szybkiej przekąski, a także jako przystawka. Zaskocz swoich znajomych lub rodzinę tego typu przysmakiem.
Czy wiesz, że?
Topinambur to soczysta bulwa o nieregularnym kształcie. Co ciekawe, smak tego warzywa można porównać do słodkich orzechów.
Dla urozmaicenia:
Aby placki z topinamburem były bardziej wyraziste, dodaj do nich odrobinę aromatycznego rozmarynu.