Placki z topinamburem i kukurydzą przepis – Zobacz na przepisy.pl

Placki z topinamburem i kukurydzą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

13 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

150 gramów

80 gramów

0.5 łyżeczki

1 szczypta

1 sztuka

50 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wsyp zawartość opakowania do miski, zalej 200 ml wrzątku i odczekaj około 15 minut, aż kasza zmięknie.

Placki z topinamburem i kukurydzą - Krok 1

Krok 2

Topinambur obierz i ugotuj do miękkości. Następnie pokrój w drobną kostkę.

Placki z topinamburem i kukurydzą - Krok 2

Krok 3

Do wystudzonej kaszy dodaj topinambur, kukurydzę, jajo, mąkę i rozmaryn.

Placki z topinamburem i kukurydzą - Krok 3

Krok 4

Wyrób i uformuj placki i smaż na patelni.

Placki z topinamburem i kukurydzą - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki z topinamburem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki z topinamburem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki z topinamburem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki z topinamburem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki z topinamburem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki z topinamburem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki z topinamburem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki z topinamburem i kukurydząPlacki z topinamburem i kukurydzą

Obecna sztuka kulinarna rządzi się swoimi prawami. To nie tylko nowe, udoskonalane przepisy, ale także powrót do korzeni i do produktów, które odegrały istotną rolę w żywieniu ludzi w minionych epokach. Obecnie renesans przeżywa składnik o nietypowej nazwie i egzotycznym pochodzeniu. Topinambur wkradł się do menu wielu restauracji i nic nie stoi na przeszkodzie, aby wypróbować go także w swoim domu. Już dziś wypróbuj przepis na placki z topinamburem i kukurydzą, i poznaj nowe smaki.

Dla kogo?

Dla wszystkich osób, które lubią różnorodne połączenia. Pożegnaj się z nudą! To danie z pewnością zrobi na Tobie wrażenie.

Na jaką okazję?

Placki z topinamburem i kukurydzą sprawdzą się w formie obiadu, szybkiej przekąski, a także jako przystawka. Zaskocz swoich znajomych lub rodzinę tego typu przysmakiem.

Czy wiesz, że?

Topinambur to soczysta bulwa o nieregularnym kształcie. Co ciekawe, smak tego warzywa można porównać do słodkich orzechów.

Dla urozmaicenia:

Aby placki z topinamburem były bardziej wyraziste, dodaj do nich odrobinę aromatycznego rozmarynu.