Placki z topinamburem i kukurydzą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

12 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

150 gramów

80 gramów

0.5 łyżeczki

1 szczypta

1 sztuka

50 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wsyp zawartość opakowania do miski, zalej 200 ml wrzątku i odczekaj około 15 minut, aż kasza zmięknie.

Placki z topinamburem i kukurydzą - Krok 1

Krok 2

Topinambur obierz i ugotuj do miękkości. Następnie pokrój w drobną kostkę.

Placki z topinamburem i kukurydzą - Krok 2

Krok 3

Do wystudzonej kaszy dodaj topinambur, kukurydzę, jajo, mąkę i rozmaryn.

Placki z topinamburem i kukurydzą - Krok 3

Krok 4

Wyrób i uformuj placki i smaż na patelni.

Placki z topinamburem i kukurydzą - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki z topinamburem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki z topinamburem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki z topinamburem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki z topinamburem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki z topinamburem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki z topinamburem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki z topinamburem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki z topinamburem i kukurydząPlacki z topinamburem i kukurydzą

Obecna sztuka kulinarna rządzi się swoimi prawami. To nie tylko nowe, udoskonalane przepisy, ale także powrót do korzeni i do produktów, które odegrały istotną rolę w żywieniu ludzi w minionych epokach. Obecnie renesans przeżywa składnik o nietypowej nazwie i egzotycznym pochodzeniu. Topinambur wkradł się do menu wielu restauracji i nic nie stoi na przeszkodzie, aby wypróbować go także w swoim domu. Już dziś wypróbuj przepis na placki z topinamburem i kukurydzą, i poznaj nowe smaki.

Dla kogo?

Dla wszystkich osób, które lubią różnorodne połączenia. Pożegnaj się z nudą! To danie z pewnością zrobi na Tobie wrażenie.

Na jaką okazję?

Placki z topinamburem i kukurydzą sprawdzą się w formie obiadu, szybkiej przekąski, a także jako przystawka. Zaskocz swoich znajomych lub rodzinę tego typu przysmakiem.

Czy wiesz, że?

Topinambur to soczysta bulwa o nieregularnym kształcie. Co ciekawe, smak tego warzywa można porównać do słodkich orzechów.

Dla urozmaicenia:

Aby placki z topinamburem były bardziej wyraziste, dodaj do nich odrobinę aromatycznego rozmarynu.