Placki z topinamburem i kukurydzą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki z topinamburem i kukurydzą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
19 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

47 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

150 gramów

80 gramów

0.5 łyżeczki

1 szczypta

1 sztuka

50 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wsyp zawartość opakowania do miski, zalej 200 ml wrzątku i odczekaj około 15 minut, aż kasza zmięknie.

Placki z topinamburem i kukurydzą - Krok 1

Krok 2

Topinambur obierz i ugotuj do miękkości. Następnie pokrój w drobną kostkę.

Placki z topinamburem i kukurydzą - Krok 2

Krok 3

Do wystudzonej kaszy dodaj topinambur, kukurydzę, jajo, mąkę i rozmaryn.

Placki z topinamburem i kukurydzą - Krok 3

Krok 4

Wyrób i uformuj placki i smaż na patelni.

Placki z topinamburem i kukurydzą - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki z topinamburem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki z topinamburem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki z topinamburem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki z topinamburem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki z topinamburem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki z topinamburem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki z topinamburem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki z topinamburem i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki z topinamburem i kukurydząPlacki z topinamburem i kukurydzą

Obecna sztuka kulinarna rządzi się swoimi prawami. To nie tylko nowe, udoskonalane przepisy, ale także powrót do korzeni i do produktów, które odegrały istotną rolę w żywieniu ludzi w minionych epokach. Obecnie renesans przeżywa składnik o nietypowej nazwie i egzotycznym pochodzeniu. Topinambur wkradł się do menu wielu restauracji i nic nie stoi na przeszkodzie, aby wypróbować go także w swoim domu. Już dziś wypróbuj przepis na placki z topinamburem i kukurydzą, i poznaj nowe smaki.

Dla kogo?

Dla wszystkich osób, które lubią różnorodne połączenia. Pożegnaj się z nudą! To danie z pewnością zrobi na Tobie wrażenie.

Na jaką okazję?

Placki z topinamburem i kukurydzą sprawdzą się w formie obiadu, szybkiej przekąski, a także jako przystawka. Zaskocz swoich znajomych lub rodzinę tego typu przysmakiem.

Czy wiesz, że?

Topinambur to soczysta bulwa o nieregularnym kształcie. Co ciekawe, smak tego warzywa można porównać do słodkich orzechów.

Dla urozmaicenia:

Aby placki z topinamburem były bardziej wyraziste, dodaj do nich odrobinę aromatycznego rozmarynu.