
Składniki
1 opakowanie
150 gramów
80 gramów
0.5 łyżeczki
1 szczypta
1 sztuka
50 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wsyp zawartość opakowania do miski, zalej 200 ml wrzątku i odczekaj około 15 minut, aż kasza zmięknie.

Krok 2
Topinambur obierz i ugotuj do miękkości. Następnie pokrój w drobną kostkę.

Krok 3
Do wystudzonej kaszy dodaj topinambur, kukurydzę, jajo, mąkę i rozmaryn.

Krok 4
Wyrób i uformuj placki i smaż na patelni.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placki z topinamburem i kukurydzą
Obecna sztuka kulinarna rządzi się swoimi prawami. To nie tylko nowe, udoskonalane przepisy, ale także powrót do korzeni i do produktów, które odegrały istotną rolę w żywieniu ludzi w minionych epokach. Obecnie renesans przeżywa składnik o nietypowej nazwie i egzotycznym pochodzeniu. Topinambur wkradł się do menu wielu restauracji i nic nie stoi na przeszkodzie, aby wypróbować go także w swoim domu. Już dziś wypróbuj przepis na placki z topinamburem i kukurydzą, i poznaj nowe smaki.
Dla kogo?
Dla wszystkich osób, które lubią różnorodne połączenia. Pożegnaj się z nudą! To danie z pewnością zrobi na Tobie wrażenie.
Na jaką okazję?
Placki z topinamburem i kukurydzą sprawdzą się w formie obiadu, szybkiej przekąski, a także jako przystawka. Zaskocz swoich znajomych lub rodzinę tego typu przysmakiem.
Czy wiesz, że?
Topinambur to soczysta bulwa o nieregularnym kształcie. Co ciekawe, smak tego warzywa można porównać do słodkich orzechów.
Dla urozmaicenia:
Aby placki z topinamburem były bardziej wyraziste, dodaj do nich odrobinę aromatycznego rozmarynu.