Surówka trójskładnikowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Surówka trójskładnikowa

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

1

7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

29 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyścić kapustę i por. Odrzucić zgrubiałe części. Umyć. Osuszyć . Pokroić w cienkie paseczki. Wyciąć z pomarańczy miąższ i usunąć pestki. Pokroić w kawałeczki i dodać do kapusty i pora. Posypać łyżeczką cukru i polać olejem. Ugnieść lekko by zmiękła. Odstawić na 10 minut. Potem doprawić Sosem sałatkowym francuskim posypując delikatnie po szczypcie - mieszając i próbując . Surówka ma być lekko kwaskowata .

Krok 2

Podawać bezpośrednio po zrobieniu bo inaczej za bardzo zmięknie. Przed podaniem posypać natka pietruszki.

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Surówka trójskładnikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Surówka trójskładnikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Surówka trójskładnikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Surówka trójskładnikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Surówka trójskładnikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Surówka trójskładnikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Surówka trójskładnikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Surówka trójskładnikowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć!

Czytaj więcej

Swoim kształtem przypomina najpiękniejszy bukiet prosto z kwiaciarni. Spokrewniony z brokułem, z którym nieustannie konkuruje o względy innych. Choć dotychczas traktowano go nieco po macoszemu – zazwyczaj w roli dodatku, obecnie nie ma sobie równych!

Czytaj więcej