PRZEPISY.PL
Kacze udka pieczone z pomarańczową nutą  - autor: Izabella Kulińska

Kacze udka pieczone z pomarańczową nutą

  • 90
  • 4
  • Średnie
  • 0
5
osób dodało do Mniamlisty
5
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • kacze udka 4 szt
  • pomarańcze2 szt
  • rozmaryn igiełki 1 łyżeczka
  • pieprz mielony0.5 łyżeczki
  • sól1 łyżeczka
  • Krok 1

    Pomarańcze wyszoruj i sparz wrzątkiem. Z jednej zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Dodaj do nich miód.
  • Krok 2

    Udka dokładnie oczyść, umyj i wytrzyj ręcznikami papierowymi. Natrzyj dokładnie solą, pieprzem i posiekanym drobno rozmarynem. Skrop sokiem pomarańczowym z miodem i skórką. Odstaw udka pod przykryciem do lodówki na kilkanaście godzin.
  • Krok 3

    Udka ułóż w naczyniu do zapiekania, polej resztką marynaty i obłóż plastrami drugiej pomarańczy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 st. C, piecz 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 160 st., wlej bulion rozpuszczony w pół szkl. gorącej wody i piecz po przykryciem ok. godziny. Następnie odkryj i piecz jeszcze aż udka ładnie się zrumienią. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i warzywami.

Więcej przepisów z tym produktem

Rosół szlachetny drobiowo-warzywny KnorrZobacz wszystkie

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

154
osoby dodały do Mniamlisty
60''
4
Średnie
106
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Łatwe
137
osób dodało do Mniamlisty
45''
4
Łatwe
649
osób dodało do Mniamlisty
45''
4
Łatwe