Kacze udka pieczone z pomarańczową nutą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kacze udka pieczone z pomarańczową nutą

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

2

heart
6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

101 osób wydrukowało

Pobierz pdf

86 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

4 sztuki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomarańcze wyszoruj i sparz wrzątkiem. Z jednej zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Dodaj do nich miód.

Krok 2

Udka dokładnie oczyść, umyj i wytrzyj ręcznikami papierowymi. Natrzyj dokładnie solą, pieprzem i posiekanym drobno rozmarynem. Skrop sokiem pomarańczowym z miodem i skórką. Odstaw udka pod przykryciem do lodówki na kilkanaście godzin.

Krok 3

Udka ułóż w naczyniu do zapiekania, polej resztką marynaty i obłóż plastrami drugiej pomarańczy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 st. C, piecz 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 160 st., wlej bulion rozpuszczony w pół szkl. gorącej wody i piecz po przykryciem ok. godziny. Następnie odkryj i piecz jeszcze aż udka ładnie się zrumienią. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i warzywami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kacze udka pieczone z pomarańczową nutą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kacze udka pieczone z pomarańczową nutą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kacze udka pieczone z pomarańczową nutą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kacze udka pieczone z pomarańczową nutą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kacze udka pieczone z pomarańczową nutą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kacze udka pieczone z pomarańczową nutą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kacze udka pieczone z pomarańczową nutą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kacze udka pieczone z pomarańczową nutą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej