Kacze udka pieczone z pomarańczową nutą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kacze udka pieczone z pomarańczową nutą

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

1

5 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

82 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

68 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomarańcze wyszoruj i sparz wrzątkiem. Z jednej zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Dodaj do nich miód.

Krok 2

Udka dokładnie oczyść, umyj i wytrzyj ręcznikami papierowymi. Natrzyj dokładnie solą, pieprzem i posiekanym drobno rozmarynem. Skrop sokiem pomarańczowym z miodem i skórką. Odstaw udka pod przykryciem do lodówki na kilkanaście godzin.

Krok 3

Udka ułóż w naczyniu do zapiekania, polej resztką marynaty i obłóż plastrami drugiej pomarańczy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 st. C, piecz 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 160 st., wlej bulion rozpuszczony w pół szkl. gorącej wody i piecz po przykryciem ok. godziny. Następnie odkryj i piecz jeszcze aż udka ładnie się zrumienią. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i warzywami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kacze udka pieczone z pomarańczową nutą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kacze udka pieczone z pomarańczową nutą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kacze udka pieczone z pomarańczową nutą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kacze udka pieczone z pomarańczową nutą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kacze udka pieczone z pomarańczową nutą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kacze udka pieczone z pomarańczową nutą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kacze udka pieczone z pomarańczową nutą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kacze udka pieczone z pomarańczową nutą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Placki owsiane
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej