Kacze udka pieczone z pomarańczową nutą
średnie
68 osób zapisało
Składniki
4 sztuki
2 sztuki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomarańcze wyszoruj i sparz wrzątkiem. Z jednej zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Dodaj do nich miód.
Krok 2
Udka dokładnie oczyść, umyj i wytrzyj ręcznikami papierowymi. Natrzyj dokładnie solą, pieprzem i posiekanym drobno rozmarynem. Skrop sokiem pomarańczowym z miodem i skórką. Odstaw udka pod przykryciem do lodówki na kilkanaście godzin.
Krok 3
Udka ułóż w naczyniu do zapiekania, polej resztką marynaty i obłóż plastrami drugiej pomarańczy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 st. C, piecz 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 160 st., wlej bulion rozpuszczony w pół szkl. gorącej wody i piecz po przykryciem ok. godziny. Następnie odkryj i piecz jeszcze aż udka ładnie się zrumienią. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i warzywami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcej