Fasolka po bretońsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

103

1659 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

925 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1967 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

300 gramów

100 gramów

2 sztuki

3 łyżki

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Suchą fasolę namocz dzień wcześniej, na około 24 godziny w zimnej wodzie. Następnie ugotuj ją, by stała się miękka.

Fasolka po bretońsku - Krok 1

Krok 2

Pokrój cebulę, paprykę i boczek w około centymetrowej grubości kostkę.

Fasolka po bretońsku - Krok 2

Krok 3

Podsmaż boczek na patelni (jeśli wytopiło się dużo tłuszczu, część możesz odlać), dodaj kolejno cebulę i paprykę. Dodaj również koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę podsmaż.

Fasolka po bretońsku - Krok 3

Krok 4

Dodaj ugotowaną fasolę, ketchup, rozkruszony kminek, rozdrobniony czosnek oraz kostki Rosołu z kury Knorr. Całość gotuj jeszcze około 5 minut, cały czas mieszając.

Fasolka po bretońsku - Krok 4

Krok 5

Przed podaniem dopraw fasolkę majerankiem i pieprzem do smaku. Podawaj z chlebem.

Fasolka po bretońsku - Krok 5
7

Opinie o przepisie

  • stankiewiczela30@gmail.com  Stankiewicz

    stankiewiczela30@gmail.com Stankiewicz

    Pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil J.

    Kamil J.

    szybko i smacznie: )

    Odpowiedz Odpowiedz
  • edyta kaczoczorowska

    edyta kaczoczorowska

    pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Jadczak

    Anna Jadczak

    pyszna ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ilona Machała

    Ilona Machała

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • WIESIA KROL

    WIESIA KROL

    PYCHA

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew  Przybylski

    Zbigniew Przybylski

    974

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Fasolka po bretońskuFasolka po bretońsku

Historii o wynalezieniu fasolki po bretońsku powstało wiele i trudno ocenić, która z nich jest najbliższa prawdy. Najpopularniejsza mówi, że pochodzi ona z czasów Cesarstwa Rzymskiego z obszarów dzisiejszej Wielkiej Brytanii. Jeden z pierwszych zachowanych przepisów na tę potrawę odnaleźć można w książkach z XIX wieku. Zgodnie z jego treścią, wysuszoną fasolę i groch należało piec lub gotować z dodatkiem wołowiny do momentu osiągnięcia miękkości wszystkich składników. Współcześnie występuje bardzo dużo wariantów fasolki po bretońsku. Prezentowana tutaj propozycja składa się z białej fasoli i boczku, których smak wzmocniono czosnkiem i klasycznymi przyprawami. Wypróbuj koniecznie tę potrawę z bogatą historią w nowym, prostym wydaniu!