Fasolka po bretońsku - przepis z puszki, jak zrobić | Przepisy.pl pixel

Fasolka po bretońsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

113

heart
1865 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1009 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2310 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

300 gramów

2 sztuki

100 gramów

2 sztuki

50 mililitrów

3 łyżki

3 sztuki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Suchą fasolę namocz dzień wcześniej, na około 24 godziny w zimnej wodzie. Następnie ugotuj ją, by stała się miękka.

Fasolka po bretońsku - Krok 1

Krok 2

Pokrój cebulę, paprykę i boczek w około centymetrowej grubości kostkę.

Fasolka po bretońsku - Krok 2

Krok 3

Podsmaż boczek na patelni (jeśli wytopiło się dużo tłuszczu, część możesz odlać), dodaj kolejno cebulę i paprykę. Dodaj również koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę podsmaż.

Fasolka po bretońsku - Krok 3

Krok 4

Dodaj ugotowaną fasolę, ketchup, rozkruszony kminek, rozdrobniony czosnek oraz kostki Rosołu z kury Knorr. Całość gotuj jeszcze około 5 minut, cały czas mieszając.

Fasolka po bretońsku - Krok 4

Krok 5

Przed podaniem dopraw fasolkę majerankiem i pieprzem do smaku. Podawaj z chlebem.

Fasolka po bretońsku - Krok 5
10

Opinie o przepisie

  • tomektan77

    tomektan77 , 16.03.2022

    Wszystko ok.gdyby nie ten ketchup.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adamix 2018

    Adamix 2018 , 05.10.2020

    fasolka przepyszna polecam ten przepis wszystkim tym, którzy gustują w daniach jednogarnkowych. jedynie co mogłabym zasugerować to rezygnacja z 2 kostek rosołowych, jedna wystarczy albo w ogóle, bo danie może być zbyt słone.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska , 22.03.2020

    TAK. Zamiast białej fasoli można użyć świeżej fasolki szparagowej lub innego rodzaju warzyw strączkowych.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • stankiewiczela30@gmail.com  Stankiewicz

    stankiewiczela30@gmail.com Stankiewicz , 31.10.2017

    Pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil J.

    Kamil J. , 17.04.2016

    szybko i smacznie: )

    Odpowiedz Odpowiedz
  • edyta kaczoczorowska

    edyta kaczoczorowska , 04.12.2015

    pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Jadczak

    Anna Jadczak , 25.11.2015

    pyszna ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ilona Machała

    Ilona Machała , 06.10.2015

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • WIESIA KROL

    WIESIA KROL , 01.07.2015

    PYCHA

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew  Przybylski

    Zbigniew Przybylski , 13.05.2015

    974

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Placek z gulaszem
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Fasolka po bretońskuFasolka po bretońsku

Teorii na temat wynalezienia fasolki po bretońsku powstało wiele i współcześnie trudno ocenić, która z nich jest najbliższa prawdy. Najpopularniejsza mówi, że danie pochodzi z czasów Cesarstwa Rzymskiego, a dokładniej z obszarów dzisiejszej Wielkiej Brytanii. Badania źródeł historycznych mogą być naprawdę wciągające, lecz my proponujemy poznać fasolkę po bretońsku od kuchni. Gęste, pełne rozmaitych przypraw i ziół danie zacznie częściej pojawiać się w jadłospisie. Wypróbuj koniecznie naszą fasolkę po bretońsku – potrawę z bogatą historią w nowym, prostym wydaniu!

Dla kogo? Fasolka po bretońsku to królowa dań jednogarnkowych. Uwielbiają ją wszyscy kucharze, którzy cenią oszczędność czasu. Dzięki tej recepturze możliwe jest przygotowanie obiadu dla całej rodziny. Nawet na kilka dni! Po odgrzaniu smakuje równie dobrze.

Na jaką okazję? Chcecie uraczyć znajomych gorącym posiłkiem podczas przyjęcia? Przepis na fasolkę po bretońsku okaże się w tej sytuacji nieoceniony. Nieskomplikowane danie będzie przyjemną odmianą od bardziej pracochłonnych gulaszów i bigosów.

Czy wiesz, że? Jedną z pierwszych zachowanych receptur można odnaleźć w książkach, pochodzących z XIX wieku. Zgodnie z jej treścią, wysuszoną fasolę i groch należało piec lub gotować z dodatkiem wołowiny do momentu osiągnięcia miękkości wszystkich składników.

Dla urozmaicenia: Obecnie występuje bardzo dużo wariantów fasolki po bretońsku. Prezentowana tutaj propozycja składa się z białej fasoli i boczku, których smak wzmocniono czosnkiem i klasycznymi przyprawami. Dobrze smakuje także z białą kiełbasą lub karkówką.