Fasolka po bretońsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

103

1694 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

925 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1967 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

300 gramów

2 sztuki

100 gramów

2 sztuki

50 mililitrów

3 łyżki

3 sztuki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Suchą fasolę namocz dzień wcześniej, na około 24 godziny w zimnej wodzie. Następnie ugotuj ją, by stała się miękka.

Fasolka po bretońsku - Krok 1

Krok 2

Pokrój cebulę, paprykę i boczek w około centymetrowej grubości kostkę.

Fasolka po bretońsku - Krok 2

Krok 3

Podsmaż boczek na patelni (jeśli wytopiło się dużo tłuszczu, część możesz odlać), dodaj kolejno cebulę i paprykę. Dodaj również koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę podsmaż.

Fasolka po bretońsku - Krok 3

Krok 4

Dodaj ugotowaną fasolę, ketchup, rozkruszony kminek, rozdrobniony czosnek oraz kostki Rosołu z kury Knorr. Całość gotuj jeszcze około 5 minut, cały czas mieszając.

Fasolka po bretońsku - Krok 4

Krok 5

Przed podaniem dopraw fasolkę majerankiem i pieprzem do smaku. Podawaj z chlebem.

Fasolka po bretońsku - Krok 5
8

Opinie o przepisie

  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska , 22.03.2020

    TAK. Zamiast białej fasoli można użyć świeżej fasolki szparagowej lub innego rodzaju warzyw strączkowych.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • stankiewiczela30@gmail.com  Stankiewicz

    stankiewiczela30@gmail.com Stankiewicz , 31.10.2017

    Pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil J.

    Kamil J. , 17.04.2016

    szybko i smacznie: )

    Odpowiedz Odpowiedz
  • edyta kaczoczorowska

    edyta kaczoczorowska , 04.12.2015

    pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Jadczak

    Anna Jadczak , 25.11.2015

    pyszna ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ilona Machała

    Ilona Machała , 06.10.2015

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • WIESIA KROL

    WIESIA KROL , 01.07.2015

    PYCHA

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew  Przybylski

    Zbigniew Przybylski , 13.05.2015

    974

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Fasolka po bretońskuFasolka po bretońsku

Historii o wynalezieniu fasolki po bretońsku powstało wiele i trudno ocenić, która z nich jest najbliższa prawdy. Najpopularniejsza mówi, że pochodzi ona z czasów Cesarstwa Rzymskiego z obszarów dzisiejszej Wielkiej Brytanii. Jeden z pierwszych zachowanych przepisów na tę potrawę odnaleźć można w książkach z XIX wieku. Zgodnie z jego treścią, wysuszoną fasolę i groch należało piec lub gotować z dodatkiem wołowiny do momentu osiągnięcia miękkości wszystkich składników. Współcześnie występuje bardzo dużo wariantów fasolki po bretońsku. Prezentowana tutaj propozycja składa się z białej fasoli i boczku, których smak wzmocniono czosnkiem i klasycznymi przyprawami. Wypróbuj koniecznie tę potrawę z bogatą historią w nowym, prostym wydaniu!