
Składniki
600 gramów
300 gramów
2 sztuki
100 gramów
2 sztuki
50 mililitrów
3 łyżki
3 sztuki
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Suchą fasolę namocz dzień wcześniej, na około 24 godziny w zimnej wodzie. Następnie ugotuj ją, by stała się miękka.

Krok 2
Pokrój cebulę, paprykę i boczek w około centymetrowej grubości kostkę.

Krok 3
Podsmaż boczek na patelni (jeśli wytopiło się dużo tłuszczu, część możesz odlać), dodaj kolejno cebulę i paprykę. Dodaj również koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę podsmaż.

Krok 4
Dodaj ugotowaną fasolę, ketchup, rozkruszony kminek, rozdrobniony czosnek oraz kostki Rosołu z kury Knorr. Całość gotuj jeszcze około 5 minut, cały czas mieszając.

Krok 5
Przed podaniem dopraw fasolkę majerankiem i pieprzem do smaku. Podawaj z chlebem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Fasolka po bretońsku
Teorii na temat wynalezienia fasolki po bretońsku powstało wiele i współcześnie trudno ocenić, która z nich jest najbliższa prawdy. Najpopularniejsza mówi, że danie pochodzi z czasów Cesarstwa Rzymskiego, a dokładniej z obszarów dzisiejszej Wielkiej Brytanii. Badania źródeł historycznych mogą być naprawdę wciągające, lecz my proponujemy poznać fasolkę po bretońsku od kuchni. Gęste, pełne rozmaitych przypraw i ziół danie zacznie częściej pojawiać się w jadłospisie. Wypróbuj koniecznie naszą fasolkę po bretońsku – potrawę z bogatą historią w nowym, prostym wydaniu!
Dla kogo? Fasolka po bretońsku to królowa dań jednogarnkowych. Uwielbiają ją wszyscy kucharze, którzy cenią oszczędność czasu. Dzięki tej recepturze możliwe jest przygotowanie obiadu dla całej rodziny. Nawet na kilka dni! Po odgrzaniu smakuje równie dobrze.
Na jaką okazję? Chcecie uraczyć znajomych gorącym posiłkiem podczas przyjęcia? Przepis na fasolkę po bretońsku okaże się w tej sytuacji nieoceniony. Nieskomplikowane danie będzie przyjemną odmianą od bardziej pracochłonnych gulaszów i bigosów.
Czy wiesz, że? Jedną z pierwszych zachowanych receptur można odnaleźć w książkach, pochodzących z XIX wieku. Zgodnie z jej treścią, wysuszoną fasolę i groch należało piec lub gotować z dodatkiem wołowiny do momentu osiągnięcia miękkości wszystkich składników.
Dla urozmaicenia: Obecnie występuje bardzo dużo wariantów fasolki po bretońsku. Prezentowana tutaj propozycja składa się z białej fasoli i boczku, których smak wzmocniono czosnkiem i klasycznymi przyprawami. Dobrze smakuje także z białą kiełbasą lub karkówką.



































