Fasolka po bretońsku przepis – Zobacz na przepisy.pl

Fasolka po bretońsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

105

1718 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

937 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2004 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

300 gramów

2 sztuki

100 gramów

2 sztuki

50 mililitrów

3 łyżki

3 sztuki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Suchą fasolę namocz dzień wcześniej, na około 24 godziny w zimnej wodzie. Następnie ugotuj ją, by stała się miękka.

Fasolka po bretońsku - Krok 1

Krok 2

Pokrój cebulę, paprykę i boczek w około centymetrowej grubości kostkę.

Fasolka po bretońsku - Krok 2

Krok 3

Podsmaż boczek na patelni (jeśli wytopiło się dużo tłuszczu, część możesz odlać), dodaj kolejno cebulę i paprykę. Dodaj również koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę podsmaż.

Fasolka po bretońsku - Krok 3

Krok 4

Dodaj ugotowaną fasolę, ketchup, rozkruszony kminek, rozdrobniony czosnek oraz kostki Rosołu z kury Knorr. Całość gotuj jeszcze około 5 minut, cały czas mieszając.

Fasolka po bretońsku - Krok 4

Krok 5

Przed podaniem dopraw fasolkę majerankiem i pieprzem do smaku. Podawaj z chlebem.

Fasolka po bretońsku - Krok 5
9

Opinie o przepisie

  • Adamix 2018

    Adamix 2018 , 05.10.2020

    fasolka przepyszna polecam ten przepis wszystkim tym, którzy gustują w daniach jednogarnkowych. jedynie co mogłabym zasugerować to rezygnacja z 2 kostek rosołowych, jedna wystarczy albo w ogóle, bo danie może być zbyt słone.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska , 22.03.2020

    TAK. Zamiast białej fasoli można użyć świeżej fasolki szparagowej lub innego rodzaju warzyw strączkowych.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • stankiewiczela30@gmail.com  Stankiewicz

    stankiewiczela30@gmail.com Stankiewicz , 31.10.2017

    Pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil J.

    Kamil J. , 17.04.2016

    szybko i smacznie: )

    Odpowiedz Odpowiedz
  • edyta kaczoczorowska

    edyta kaczoczorowska , 04.12.2015

    pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Jadczak

    Anna Jadczak , 25.11.2015

    pyszna ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ilona Machała

    Ilona Machała , 06.10.2015

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • WIESIA KROL

    WIESIA KROL , 01.07.2015

    PYCHA

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew  Przybylski

    Zbigniew Przybylski , 13.05.2015

    974

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Fasolka po bretońskuFasolka po bretońsku

Historii o wynalezieniu fasolki po bretońsku powstało wiele i trudno ocenić, która z nich jest najbliższa prawdy. Najpopularniejsza mówi, że pochodzi ona z czasów Cesarstwa Rzymskiego z obszarów dzisiejszej Wielkiej Brytanii. Jeden z pierwszych zachowanych przepisów na tę potrawę odnaleźć można w książkach z XIX wieku. Zgodnie z jego treścią, wysuszoną fasolę i groch należało piec lub gotować z dodatkiem wołowiny do momentu osiągnięcia miękkości wszystkich składników. Współcześnie występuje bardzo dużo wariantów fasolki po bretońsku. Prezentowana tutaj propozycja składa się z białej fasoli i boczku, których smak wzmocniono czosnkiem i klasycznymi przyprawami. Wypróbuj koniecznie tę potrawę z bogatą historią w nowym, prostym wydaniu!