Chrzanowa zupa na zakwasie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chrzanowa zupa

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

2

6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

null

0.5 szklanki

200 gramów

1 łyżeczka

2 szklanki

3 łyżki

5 szklanek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wywar z wędzonki zagotuj razem z zakwasem i dopraw kminkiem i pieprzem.

Krok 2

Dodaj zmiksowaną z chrzanem śmietanę, rozmieszaj dokładnie, zagotuj.

Krok 3

W razie potrzeby zagęść łyżką mąki pszennej, zupa będzie wtedy bardziej aksamitna.

Krok 4

Szynka potnij paski i przesmaż na oleju. Podawaj z gorącą zupą chrzanową i posiekaną natką pietruszki.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrzanowa zupa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrzanowa zupa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrzanowa zupa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrzanowa zupa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrzanowa zupa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrzanowa zupa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrzanowa zupa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrzanowa zupa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej