
Składniki
null
null
0.5 szklanki
200 gramów
1 łyżeczka
2 szklanki
3 łyżki
5 szklanek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wywar z wędzonki zagotuj razem z zakwasem i dopraw kminkiem i pieprzem.
Krok 2
Dodaj zmiksowaną z chrzanem śmietanę, rozmieszaj dokładnie, zagotuj.
Krok 3
W razie potrzeby zagęść łyżką mąki pszennej, zupa będzie wtedy bardziej aksamitna.
Krok 4
Szynka potnij paski i przesmaż na oleju. Podawaj z gorącą zupą chrzanową i posiekaną natką pietruszki.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej