Składniki
1 kilogram
0.25 szklanki
0.5 szklanki
0.5 łyżeczki
2 łyżki
1 szklanka
1 sztuka
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyć i osuszyć karkówkę . Przygotować do pieczenia . Olej utrzeć z zupą cebulową i pieprzem . Natrzeć mięso i odłożyć na minimum 3 godziny . Ułożyć w rękawie do pieczenia i piec w temperaturze 200 * C przez 1 godzinę . Wyjąć . Poczekać aż trochę przestygnie .Zlać do garnuszka tłuszcz wytopiony przy pieczeniu .
Krok 2
Cebulę pokroić w pół plasterki i usmażyć na maśle do zeszklenia .
Krok 3
Dorzucić cebulę do tłuszczu z karkówki . Podgrzać . Wlać wodę i śmietankę . Zagotować . Zaciągnąć sosem pieczeniowym .Zagotować . Jeśli wg nas sos jest za płynny - dosypać jeszcze sosu.
Krok 4
Karkówkę pokroić w plastry . Podawać z sosem , ziemniakami i surówką z buraczków ( wg mnie pasują tu doskonale ) .
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej