
Składniki
1 sztuka
1 szklanka
0.5 łyżeczki
3 łyżki
2 łyżki
3 łyżki
1 kilogram
0.25 szklanki
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyć i osuszyć karkówkę . Przygotować do pieczenia . Olej utrzeć z zupą cebulową i pieprzem . Natrzeć mięso i odłożyć na minimum 3 godziny . Ułożyć w rękawie do pieczenia i piec w temperaturze 200 * C przez 1 godzinę . Wyjąć . Poczekać aż trochę przestygnie .Zlać do garnuszka tłuszcz wytopiony przy pieczeniu .
Krok 2
Cebulę pokroić w pół plasterki i usmażyć na maśle do zeszklenia .
Krok 3
Dorzucić cebulę do tłuszczu z karkówki . Podgrzać . Wlać wodę i śmietankę . Zagotować . Zaciągnąć sosem pieczeniowym .Zagotować . Jeśli wg nas sos jest za płynny - dosypać jeszcze sosu.
Krok 4
Karkówkę pokroić w plastry . Podawać z sosem , ziemniakami i surówką z buraczków ( wg mnie pasują tu doskonale ) .
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos do pieczeni ciemny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej