Jak przechowywać suszone owoce? W czym i ile czasu można to robić?
Zastanawiacie się, jak przechowywać suszone owoce, ale nie macie pewności, jakie warunki trzeba im stworzyć? Podpowiadamy, jak podejść do przechowywania suszu owocowego, żeby cieszyć się nim przez długie miesiące.
Jak przechowywać suszone owoce przez dłuższy czas?
Suszone owoce zawierają bardzo mało wody, więc podczas przechowywania trzeba zadbać o to, by nie miały kontaktu z wilgocią. Jak przechowywać suszone owoce? Można to robić w temperaturze pokojowej lub w chłodnym miejscu takim jak piwnica czy spiżarnia, a nawet w lodówce. Najlepsza temperatura do przechowywania suszonych owoców wynosi ok. 10-15°C, ale w większości domów i mieszkań trudno zapewnić takie warunki, więc pozostaje tylko przechowywanie w temperaturze pokojowej.
Przy okazji warto też odpowiedzieć na pytanie, czy można mrozić suszone owoce. Jest to jak najbardziej możliwe. Proces mrożenia wyeliminuje ryzyko psucia się produktu.
W czym przechowywać suszone owoce?
Owoce najlepiej przechowywać w szczelnie zamykanych pojemnikach lub w słoikach typu twist-off. Można je też wsypać do papierowych torebek i zamknąć w suchej szafce, ale tak przechowywane należy co jakiś czas kontrolować. Jeśli planujecie mrożenie owoców, najlepiej poporcjować je w woreczki lub plastikowe opakowania z przeznaczeniem „na raz”. Ususzone i zamrożone jabłka, maliny, truskawki lub borówki wykorzystacie do kompotu, ciast do herbaty i słodkich deserów wegańskich, a śliwki też do bigosu lub kompotu.
Ile można przechowywać suszone owoce? W dobrych warunkach przez kilka miesięcy, a nawet przez rok.
Komentarze (0)