Ciasto meksykańskie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

5 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

null

7 sztuk

1 łyżeczka

1 sztuka

2 łyżki

100 gramów

1 opakowanie

4 sztuki

7 łyżek

100 gramów

1 łyżeczka

100 gramów

50 gramów

1.5 sztuki

1.5 sztuki

2 łyżki

1.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło rozpuść z cukrami, kakao i wodą, gotuj parę minut, zostaw do wystudzenia.

Krok 2

W tym czasie namocz rodzynki, pokrój orzechy i śliwki na mniejsze kawałki, a obrane jabłka i gruszki pokrój w kostkę.

Krok 3

Wystudzoną masę wymieszaj z żółtkami, mąką, proszkiem i sodą.

Krok 4

Z białek ubij pianę i dodaj wraz z owocami i bakaliami do ciasta. Wymieszaj i przelej do formy.

Krok 5

Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez godzinę.

Krok 6

Przygotuj polewę: masło rozpuść, dodaj mleko, kakao oraz mąkę i podgrzewaj przez chwilę, ale nie dopuść do zagotowania.

Krok 7

Ciasto polej gęstą polewą.

pasibrzuch

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto meksykańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto meksykańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto meksykańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto meksykańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto meksykańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto meksykańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto meksykańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
12 osób ogląda przepis:
Jagodzianki
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej