Ciasto meksykańskie

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

5 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

4 sztuki

100 gramów

1 łyżeczka

2 łyżki

0

7 łyżek

1.5 sztuki

1 łyżeczka

1 opakowanie

1.5 sztuki

2 łyżki

100 gramów

50 gramów

7 sztuk

1.5 szklanki

1 sztuka

1 łyżeczka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło rozpuść z cukrami, kakao i wodą, gotuj parę minut, zostaw do wystudzenia.

Krok 1

W tym czasie namocz rodzynki, pokrój orzechy i śliwki na mniejsze kawałki, a obrane jabłka i gruszki pokrój w kostkę.

Krok 1

Wystudzoną masę wymieszaj z żółtkami, mąką, proszkiem i sodą.

Krok 1

Z białek ubij pianę i dodaj wraz z owocami i bakaliami do ciasta. Wymieszaj i przelej do formy.

Krok 1

Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez godzinę.

Krok 1

Przygotuj polewę: masło rozpuść, dodaj mleko, kakao oraz mąkę i podgrzewaj przez chwilę, ale nie dopuść do zagotowania.

Krok 1

Ciasto polej gęstą polewą.

0

Opinie o przepisie

1 osoba ogląda przepis:
Zupa z ciecierzycy
czas przygotowania
5 min.
stopień trudności

łatwe

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej