Ciasto meksykańskie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto meksykańskie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

null

7 sztuk

1 łyżeczka

1 sztuka

2 łyżki

100 gramów

1 opakowanie

4 sztuki

7 łyżek

100 gramów

1 łyżeczka

100 gramów

50 gramów

1.5 sztuki

1.5 sztuki

2 łyżki

1.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło rozpuść z cukrami, kakao i wodą, gotuj parę minut, zostaw do wystudzenia.

Krok 2

W tym czasie namocz rodzynki, pokrój orzechy i śliwki na mniejsze kawałki, a obrane jabłka i gruszki pokrój w kostkę.

Krok 3

Wystudzoną masę wymieszaj z żółtkami, mąką, proszkiem i sodą.

Krok 4

Z białek ubij pianę i dodaj wraz z owocami i bakaliami do ciasta. Wymieszaj i przelej do formy.

Krok 5

Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez godzinę.

Krok 6

Przygotuj polewę: masło rozpuść, dodaj mleko, kakao oraz mąkę i podgrzewaj przez chwilę, ale nie dopuść do zagotowania.

Krok 7

Ciasto polej gęstą polewą.

pasibrzuch

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto meksykańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto meksykańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto meksykańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto meksykańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto meksykańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto meksykańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto meksykańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto meksykańskie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej