
Składniki
1 łyżka
1.5 łyżeczki
2 sztuki
2 łyżeczki
75 gramów
2 łyżeczki
4 szklanki
0.5 łyżeczki
65 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku wymieszaj mleko, cukier i skórkę cytrynową. Zagotuj do wrzenia i dodawaj stopniowo ryż. Zmniejsz ogień i gotuj ok. 40min mieszając od czasu do czasu.
Krok 2
W miseczce wymieszaj mąkę kukurydzianą z wodą, dodaj żółtka i wymieszaj całość z odrobiną gotowej masy ryżowej.
Krok 3
Dodaj zawartość miseczki do garnka z masa ryżową i dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Postaw na kuchence i ponownie gotuj do zgęstnienia. Dolej esencję waniliową. Zostaw na 15minut, aby całość trochę ostygła, podawaj posypane cynamonem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej