Yorkshire pudding – co to jest? Z czym podawać?

Jedną z najbardziej charakterystycznych potraw świata jest tradycyjny brytyjski yorkshire pudding. Co to za potrawa i jak ją jeść? Poznajcie ciekawostki na temat najbardziej angielskiego dania.

Pudding yorkshire – co to za potrawa?

Co to jest yorkshire pudding – jeden z najpopularniejszych przepisów rodem z wysp brytyjskich? Yorkshire pudding to potrawa wywodząca się z kuchni angielskiej przypisywana hrabstwu Yorkshire, ale znana w całej Wielkiej Brytanii. Yorkshire pudding nie jest deserem, chociaż często tak się go traktuje. Angielski pudding można nazwać raczej pieczonym dodatkiem do posiłku. Do dziś nie wiadomo, skąd wywodzi się to danie, ale mimo nieznanego pochodzenia stało się tak popularne, że dziś traktuje się je jako nieodłączny element tradycyjnego świątecznego obiadu w Boże Narodzenie.

Yorkshire pudding przygotowuje się z ciasta przypominającego naleśnikowe (z mleka, wody, mąki i jajek). Pudding jest pieczony w czarkach lub kubeczkach o wysokości maksymalnie 10 cm i podaje się go na gorąco do mięs lub jako przystawkę. W niedzielę yorkshire pudding jest serwowany w niemal każdym brytyjskim pubie.

Yorkshire pudding – z czym podawać?

Wiecie już, co to jest yorkshire pudding, ale jak go podawać i na co zwrócić uwagę? Danie może być serwowane zarówno do potraw wytrawnych, jak i słodkich. Pudding często podaje się jako samodzielną przekąskę, ale może być też serwowany do dania głównego zamiast ziemniaków, pieczywa lub kaszy. Brytyjski pudding dobrze smakuje z czekoladowym sosem i bitą śmietaną oraz z owocami. Pudding można też nadziewać mięsem.