
Składniki
2 sztuki
1 szczypta
3 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
60 mililitrów
100 mililitrów
4 sztuki
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kuropatwy spraw, przetnij na połówki i umyj dokładnie pod bieżącą wodą. Przełóż do brytfanki.
Krok 2
Cebulę i czosnek posiekaj, pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Krok 3
Wymieszaj warzywa razem z octem, oliwą i przyprawami i tak przygotowaną marynatą zalej kuropatwy. Odstaw na 8-10 godzin do lodówki.
Krok 4
Po tym czasie wyjmij z lodówki, zagotuj i przykryj brytfankę pokrywką, ale niezbyt szczelnie. Duś na małym ogniu przez ok. 30 minut, w razie potrzeby podlewając potrawę odrobiną wody lub bulionem.
Krok 5
Gdy mięso będzie już miękkie, przełóż delikatne kuropatwy na półmisek i udekoruj listkami świeżych ziół.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej