Delikatne marynowane kuropatwy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Delikatne marynowane kuropatwy

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 szczypta

3 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

60 mililitrów

100 mililitrów

4 sztuki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kuropatwy spraw, przetnij na połówki i umyj dokładnie pod bieżącą wodą. Przełóż do brytfanki.

Krok 2

Cebulę i czosnek posiekaj, pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

Krok 3

Wymieszaj warzywa razem z octem, oliwą i przyprawami i tak przygotowaną marynatą zalej kuropatwy. Odstaw na 8-10 godzin do lodówki.

Krok 4

Po tym czasie wyjmij z lodówki, zagotuj i przykryj brytfankę pokrywką, ale niezbyt szczelnie. Duś na małym ogniu przez ok. 30 minut, w razie potrzeby podlewając potrawę odrobiną wody lub bulionem.

Krok 5

Gdy mięso będzie już miękkie, przełóż delikatne kuropatwy na półmisek i udekoruj listkami świeżych ziół.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Delikatne marynowane kuropatwy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Delikatne marynowane kuropatwy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Delikatne marynowane kuropatwy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Delikatne marynowane kuropatwy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Delikatne marynowane kuropatwy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Delikatne marynowane kuropatwy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Delikatne marynowane kuropatwy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Delikatne marynowane kuropatwy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej