Delikatne marynowane kuropatwy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Delikatne marynowane kuropatwy

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 szczypta

3 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

60 mililitrów

100 mililitrów

4 sztuki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kuropatwy spraw, przetnij na połówki i umyj dokładnie pod bieżącą wodą. Przełóż do brytfanki.

Krok 2

Cebulę i czosnek posiekaj, pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

Krok 3

Wymieszaj warzywa razem z octem, oliwą i przyprawami i tak przygotowaną marynatą zalej kuropatwy. Odstaw na 8-10 godzin do lodówki.

Krok 4

Po tym czasie wyjmij z lodówki, zagotuj i przykryj brytfankę pokrywką, ale niezbyt szczelnie. Duś na małym ogniu przez ok. 30 minut, w razie potrzeby podlewając potrawę odrobiną wody lub bulionem.

Krok 5

Gdy mięso będzie już miękkie, przełóż delikatne kuropatwy na półmisek i udekoruj listkami świeżych ziół.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Delikatne marynowane kuropatwy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Delikatne marynowane kuropatwy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Delikatne marynowane kuropatwy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Delikatne marynowane kuropatwy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Delikatne marynowane kuropatwy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Delikatne marynowane kuropatwy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Delikatne marynowane kuropatwy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej