
Składniki
2 sztuki
1 szczypta
3 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
60 mililitrów
100 mililitrów
4 sztuki
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kuropatwy spraw, przetnij na połówki i umyj dokładnie pod bieżącą wodą. Przełóż do brytfanki.
Krok 2
Cebulę i czosnek posiekaj, pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Krok 3
Wymieszaj warzywa razem z octem, oliwą i przyprawami i tak przygotowaną marynatą zalej kuropatwy. Odstaw na 8-10 godzin do lodówki.
Krok 4
Po tym czasie wyjmij z lodówki, zagotuj i przykryj brytfankę pokrywką, ale niezbyt szczelnie. Duś na małym ogniu przez ok. 30 minut, w razie potrzeby podlewając potrawę odrobiną wody lub bulionem.
Krok 5
Gdy mięso będzie już miękkie, przełóż delikatne kuropatwy na półmisek i udekoruj listkami świeżych ziół.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej