
Składniki
2 sztuki
1 szczypta
3 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
60 mililitrów
100 mililitrów
4 sztuki
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kuropatwy spraw, przetnij na połówki i umyj dokładnie pod bieżącą wodą. Przełóż do brytfanki.
Krok 2
Cebulę i czosnek posiekaj, pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Krok 3
Wymieszaj warzywa razem z octem, oliwą i przyprawami i tak przygotowaną marynatą zalej kuropatwy. Odstaw na 8-10 godzin do lodówki.
Krok 4
Po tym czasie wyjmij z lodówki, zagotuj i przykryj brytfankę pokrywką, ale niezbyt szczelnie. Duś na małym ogniu przez ok. 30 minut, w razie potrzeby podlewając potrawę odrobiną wody lub bulionem.
Krok 5
Gdy mięso będzie już miękkie, przełóż delikatne kuropatwy na półmisek i udekoruj listkami świeżych ziół.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej