Zapiekane tortille przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekane tortille

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 łyżki

2 sztuki

4 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżeczki

40 dekagramów

1 sztuka

4 sztuki

0.5 szklanki

6 sztuk

1 opakowanie

10 sztuk

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyte i osuszone piersi oprósz solą i pieprzem oraz czosnkiem, skrop olejem. Zapiecz w piekarniku lub podsmaż na złoto na patelni.

Krok 2

Pomidory umyj i obierz ze skórki, pokrój w kostkę, 3 cebule pokrój na ćwiartki, podsmaż wraz z czosnkiem na rozgrzanym oleju. Zmiksuj pomidory, cebulę i czosnek.

Krok 3

Do masy dodaj oczyszczone i pozbawione nasion, drobno posiekane papryczki. Dopraw oregano i ponownie zmiksuj.

Krok 4

Masę pomidorową wlej na patelnię, dodaj Bulionetkę Knorr i duś 10 minut.

Krok 5

Kurczaka pokrój na cienkie paski. Każdą tortille posmaruj sosem, ułóż na nich kawałki kurczaka, posyp fasolą i zwiń w rulon.

Krok 6

Gotowe ułóż w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, polej pozostałym sosem, posyp pokrojoną w paski cebulą i startym serem.

Krok 7

Zapiekaj w nagrzanym piekarniku przez 20 - 30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane tortille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane tortille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane tortille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane tortille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane tortille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane tortille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane tortille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane tortille - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej