Zapiekane tortille przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekane tortille

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 łyżki

2 sztuki

4 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżeczki

40 dekagramów

1 sztuka

4 sztuki

0.5 szklanki

6 sztuk

1 opakowanie

10 sztuk

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyte i osuszone piersi oprósz solą i pieprzem oraz czosnkiem, skrop olejem. Zapiecz w piekarniku lub podsmaż na złoto na patelni.

Krok 2

Pomidory umyj i obierz ze skórki, pokrój w kostkę, 3 cebule pokrój na ćwiartki, podsmaż wraz z czosnkiem na rozgrzanym oleju. Zmiksuj pomidory, cebulę i czosnek.

Krok 3

Do masy dodaj oczyszczone i pozbawione nasion, drobno posiekane papryczki. Dopraw oregano i ponownie zmiksuj.

Krok 4

Masę pomidorową wlej na patelnię, dodaj Bulionetkę Knorr i duś 10 minut.

Krok 5

Kurczaka pokrój na cienkie paski. Każdą tortille posmaruj sosem, ułóż na nich kawałki kurczaka, posyp fasolą i zwiń w rulon.

Krok 6

Gotowe ułóż w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, polej pozostałym sosem, posyp pokrojoną w paski cebulą i startym serem.

Krok 7

Zapiekaj w nagrzanym piekarniku przez 20 - 30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane tortille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane tortille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane tortille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane tortille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane tortille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane tortille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane tortille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane tortille - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej