Zapiekane tortille

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

4 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 łyżki

2 sztuki

4 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżeczki

40 dekagramów

4 sztuki

0.5 szklanki

6 sztuk

1 opakowanie

10 sztuk

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyte i osuszone piersi oprósz solą i pieprzem oraz czosnkiem, skrop olejem. Zapiecz w piekarniku lub podsmaż na złoto na patelni.

Krok 2

Pomidory umyj i obierz ze skórki, pokrój w kostkę, 3 cebule pokrój na ćwiartki, podsmaż wraz z czosnkiem na rozgrzanym oleju. Zmiksuj pomidory, cebulę i czosnek.

Krok 3

Do masy dodaj oczyszczone i pozbawione nasion, drobno posiekane papryczki. Dopraw oregano i ponownie zmiksuj.

Krok 4

Masę pomidorową wlej na patelnię, dodaj Bulionetkę Knorr i duś 10 minut.

Krok 5

Kurczaka pokrój na cienkie paski. Każdą tortille posmaruj sosem, ułóż na nich kawałki kurczaka, posyp fasolą i zwiń w rulon.

Krok 6

Gotowe ułóż w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, polej pozostałym sosem, posyp pokrojoną w paski cebulą i startym serem.

Krok 7

Zapiekaj w nagrzanym piekarniku przez 20 - 30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane tortille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane tortille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane tortille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane tortille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane tortille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane tortille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane tortille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej