Szpinakowy quiche przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szpinakowy quiche

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

7 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 sztuka

20 dekagramów

1 szklanka

1 sztuka

2 sztuki

10 dekagramów

2 sztuki

null szczypt

20 dekagramów

10 dekagramów

null szczypt

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 7

Na ciasto wyłóż szpinak, następnie szynkę z pieczarkami i pomidory. Całość zalej sosem. Piecz w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku ok 20 minut.

Krok 1

Z mąki i masła zrób ciasto, dodając do niego 2-3 łyżki wody oraz szczyptę soli. Wstaw na 30 minut do lodówki.

Krok 2

Cebulę drobno posiekaj, czosnek zmiażdż, po czym zeszklij je na rozgrzanym oleju.

Krok 3

Rozmrożony i odciśnięty szpinak dodaj do cebuli i smaż kilka minut. Dopraw delikatnie pieprzem i gałką muszkatołową.

Krok 6

Formę wysmaruj olejem i oprósz mąką. Ciasto lekko rozwałkuj i wyłóż nim spód formy.

Krok 4

Szynkę drobno pokrój. Pieczarki oczyść, pokrój w plastry i przesmaż na rozgrzanej oliwie wraz z szynką.

Krok 5

Fix Spaghetti carbonara Knorr połącz ze śmietaną i zagotuj.

tommy

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szpinakowy quiche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szpinakowy quiche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szpinakowy quiche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szpinakowy quiche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szpinakowy quiche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szpinakowy quiche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szpinakowy quiche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szpinakowy quiche - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej